settings icon
share icon
Ερώτηση

Η προφητεία του Ιεζεκιήλ 28 για τον βασιλιά της Τύρου αναφέρεται στον Διάβολο;

Απάντηση


Σε πρώτη ματιά, η προφητεία στον Ιεζεκιήλ 28:11-19 φαίνεται ν’ αναφέρεται σε άνθρωπο βασιλιά. Κάποιες από τις πλέον σοβαρές προφητικές καταδίκες στη Γραφή αφορούν την Τύρο (Ησαΐας 23:1–18, Ιερεμίας 25:22, 27:1–11, Ιεζεκιήλ 26:1–28:19, Ιωήλ 3:4–8, Αμώς 1:9, 10). Η Τύρος ήταν γνωστή για την εκμετάλλευση των γειτόνων της προς απόκτηση πλούτου. Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν πως η πόλη της Τύρου ήταν γεμάτη με αδίστακτους εμπόρους. Η Τύρος ήταν κέντρο θρησκευτικής ειδωλολατρίας και σεξουαλικής ανηθικότητας. Οι βιβλικοί προφήτες έλεγξαν την Τύρο για την υπερηφάνεια της εξαιτίας του μεγάλου της πλούτου και της στρατηγικής της τοποθεσίας. Η περικοπή Ιεζεκιήλ 28:11-19 φαίνεται πως αποτελεί ένα ιδιαίτερα βαρύ κατηγορητήριο ενάντια στον βασιλιά της Τύρου, τις ημέρες του προφήτη Ιεζεκιήλ, που τον ελέγχει για την ακόρεστη υπερηφάνεια και πλεονεξία του.

Κάποιες, όμως, περιγραφές στον Ιεζεκιήλ 28:11-19 ξεπερνούν τον άνθρωπο βασιλιά. Με καμία έννοια δεν θα μπορούσε ένας γήινος βασιλιάς να ισχυριστεί πως βρίσκεται «στην Εδέμ» ή πως είναι «χρισμένο χερούβ που επισκιάζει» ή πώς βρίσκεται «στο άγιο βουνό του Θεού». Συνεπώς, οι περισσότεροι βιβλικοί ερμηνευτές πιστεύουν ότι το Ιεζεκιήλ 28:11-19 είναι μια διπλή προφητεία, που συγκρίνει την υπερηφάνεια του βασιλιά της Τύρου με την υπερηφάνεια του Διαβόλου. Μερικοί προτείνουν πως ο βασιλιάς της Τύρου ήταν πραγματικά κατειλημμένος από τον Διάβολο, κάνοντας τον σύνδεσμο μεταξύ των δύο ακόμη πιο δυνατό και εφαρμόσιμο.

Πριν την πτώση του, ο Διάβολος ήταν πραγματικά ένα όμορφο δημιούργημα (Ιεζεκιήλ 28:12-13). Ήταν, ίσως, ο πιο όμορφος και δυνατός από όλους τους αγγέλους. Η φράση «χρισμένο χερούβ» δείχνει, πιθανόν, ότι ο Διάβολος ήταν τότε ο άγγελος που «φρουρούσε» την παρουσία του Θεού. Η υπερηφάνεια του έφερε την πτώση. Αντί να δώσει τη δόξα στον Θεό που τον δημιούργησε τόσο όμορφο, ο Διάβολος καυχήθηκε στον εαυτό του θεωρώντας πως σ’ αυτόν οφείλεται η υπερυψωμένη θέση του. Η ανταρσία του Διαβόλου είχε ως αποτέλεσμα ο Θεός να τον ρίξει από την παρουσία Του και τελικά, η καταδίκη του Θεού θα τον οδηγήσει στη λίμνη της φωτιάς για ολόκληρη την αιωνιότητα (Αποκάλυψη 20:10).

Ο βασιλιάς της Τύρου ήταν αλαζόνας όπως και ο Διάβολος. Αντί ν’ αναγνωρίσει την κυριαρχία του Θεού, ο βασιλιάς της Τύρου θεώρησε πως τα πλούτη της Τύρου οφείλονται στη δική του σοφία και δύναμη. Ανικανοποίητος μέσα στην πολυτέλειά του, ο βασιλιάς της Τύρου επιζητούσε περισσότερα και περισσότερα, εκμεταλλευόμενος τα πέριξ έθνη, αυξάνοντας τον πλούτο του σε βάρος των άλλων. Αλλά όπως η αλαζονεία του Διαβόλου τον οδήγησε στην πτώση του και τελικά θα τον οδηγήσει στην αιώνια απώλεια, έτσι η πόλη της Τύρου θα έχανε τον πλούτο της, τη δύναμή της και την κατάστασή της. Η συνολική καταστροφή της Τύρου με βάση την προφητεία του Ιεζεκιήλ πραγματοποιήθηκε μερικώς από τον Ναβουχοδονόσορ (Ιεζεκιήλ 29:17-21) και ολοκληρωτικά από τον Μέγα Αλέξανδρο.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Η προφητεία του Ιεζεκιήλ 28 για τον βασιλιά της Τύρου αναφέρεται στον Διάβολο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries