Ερώτηση
Γιατί η προσευχή του Κυρίου δεν περιέχει ευχαριστία; Δεν πρέπει όλες οι προσευχές μας να περιέχουν εκφράσεις ευχαριστίας;
Απάντηση
Φαίνεται παράξενο, με δεδομένη την προτροπή του αποστόλου Παύλου στην Α΄ Θεσσαλονικείς 5:17-18 «να προσευχόμαστε αδιάκοπα» και να ευχαριστούμε σε όλες τις καταστάσεις, ότι η Κυριακή προσευχή δεν περιέχει διδασκαλία για ευχαριστία. Φαίνεται ιδιαίτερα παράξενο καθώς ο Χριστός γίνεται παράδειγμα ευχαριστίας στην προσευχή σε άλλα σημεία των Ευαγγελίων.
Ο Χριστός ευχαριστεί τον Θεό για την τροφή που παρέχει, συμπεριλαμβανομένου του θαύματος που ο Χριστός έθρεψε 5.000 (Ματθαίος 14:16-21) και σε μια άλλη περίπτωση 4.000 (Ματθαίος 15:35-38). Ευχαρίστησε για το ποτήρι και τον άρτο στο τελευταίο Δείπνο (Πράξεις 27:35). Ευχαρίστησε τον Θεό που άκουσε το αίτημά Του ν' αναστήσει τον Λάζαρο από τους νεκρούς (Ιωάννης 11:41). Ευχαρίστησε, ακόμη, τον Πατέρα που έκρυψε τα μυστικά της βασιλείας από τους σοφούς και τα αποκάλυψε σε φτωχούς, αδαείς και άσημους (Ματθαίος 11:25). Αφήνει έξω όμως την ευχαριστία από την Κυριακή προσευχή.
Αν εξετάσουμε την περικοπή που περιέχει την Κυριακή προσευχή (Ματθαίος 6:9-13), το πρώτο που παρατηρούμε είναι ότι ο Χριστός δίδασκε τους μαθητές να προσεύχονται με συγκεκριμένο τρόπο. Ο Χριστός άσκησε κριτική στον τρόπο που προσεύχονταν οι Φαρισαίοι. Προσεύχονταν έξω δημόσια, εκεί που ο κόσμος μπορούσε να τους δει και να τους ακούσει. Αυτός ήταν ένας τρόπος για να δείξουν στους ανθρώπους πόσο άγιοι και ευσεβείς ήσαν. Ο Χριστός καταδικάζει αυτόν τον τρόπο προσευχής: «έχουν ήδη τον μισθό τους», που είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι τους βλέπουν. Ο Χριστός δεν καταδικάζει τη δημόσια προσευχή αλλά την πρακτική της προσευχής με σκοπό να «φαίνονται από τους ανθρώπους». Βλέπουμε επίσης τον Χριστό ν' ασκεί κριτική στον τρόπο προσευχής των εθνικών που επαναλάμβαναν τα ίδια λόγια ξανά και ξανά, ωσάν να προσπαθούσαν να βεβαιωθούν ότι ο θεός τους άκουσε, όπως οι ιερείς του Βάαλ στο όρος Κάρμηλος στο Α΄ Βασιλέων 18.
Ο Χριστός διόρθωνε αυτούς τους τρόπους προσευχής για να δώσει στους μαθητές Του την πρότυπη προσευχή. Τώρα εμείς δεν προσευχόμαστε την Κυριακή προσευχή απλά επαναλαμβάνοντας τα λόγια της, όπως κάνουν οι Ρωμαιοκαθολικοί. Αυτό δεν σημαίνει πως η συλλογική προφορά της Κυριακής προσευχής είναι εσφαλμένη. Ο Χριστός εδώ αναφέρθηκε στην ιδιωτική προσευχή και όχι στη συλλογική.
Το καλύτερο που μπορούμε να σκεφθούμε για την Κυριακή προσευχή είναι ότι αποτελεί έναν γενικό οδηγό προσευχής-έναν τρόπο να διαμορφώσουμε τη ζωή της προσευχής μας. Η προσευχή αυτή περιέχει έξι αιτήματα. Τα τρία πρώτα σχετίζονται με τον Θεό και τα τρία τελευταία αφορούν εμάς τους ανθρώπους. Απευθυνόμαστε στον Θεό ως τον «Πατέρα μας που είναι στους Ουρανούς» και ζητάμε να τιμηθεί και να δοξαστεί το όνομά Του. Προσευχόμαστε κατόπιν να έρθει η βασιλεία Του. Υπάρχει κάποια αίσθηση πως η βασιλεία του Θεού ήδη είναι παρούσα από τότε που ήρθε ο Χριστός στη γη, αλλά προσευχόμαστε για τη βασιλεία να έρθει στην πληρότητά της. Τρίτον, προσευχόμαστε για το θέλημα του Θεού –το ηθικό και αποκαλυμμένο θέλημα- να γίνει εδώ στη γη, ξεκινώντας από μας. Μετά από αυτά τα τρία αιτήματα, που αφορούν τη δόξα και το μεγαλείο του Θεού, συνεχίζουμε με αιτήματα που αφορούν εμάς –την καθημερινή μας ανάγκη, τη συγχώρηση των αμαρτιών μας και την απελευθέρωσή μας από το κακό.
Όσον αφορά το γιατί δεν υπάρχει η ευχαριστία στην Κυριακή προσευχή, η καλύτερη απάντηση είναι ότι η ευχαριστία είναι στάση ζωής βάσει της οποίας προσευχόμαστε στον Θεό. Για όσους από μας είμαστε παιδιά του Θεού, η ευχαριστία γεμίζει τις καρδιές μας και τα χείλη μας την εκφράζουν στον Θεό, διότι γνωρίζουμε, μεταξύ άλλων, ότι οι αμαρτίες μας έχουν συγχωρηθεί κι έχουμε αιώνια ζωή δια του Ιησού Χριστού. Όσο περισσότερο αναλογιζόμαστε τι ο Θεός έχει κάνει για μας, τόσο περισσότερο γινόμαστε ευγνώμονες. Η ευχαριστία έρχεται φυσιολογικά στη σχέση μας με τον Θεό σε κάθε κατάσταση και περίσταση. Ο Παύλος γράφει στην Α΄ Θεσσαλονικείς 5:18, «Σε όλα να ευχαριστείτε επειδή αυτό είναι το θέλημα του Θεού σε σας εν Χριστώ Ιησού».
English
Γιατί η προσευχή του Κυρίου δεν περιέχει ευχαριστία; Δεν πρέπει όλες οι προσευχές μας να περιέχουν εκφράσεις ευχαριστίας;