settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι ο Εωσφόρος, ο Σατανάς; Η πτώση τού Εωσφόρου αφορά τον Σατανά;

Απάντηση


Δεν υπάρχει στην Αγία Γραφή κάποιο εδάφιο που λέει ότι «ο Εωσφόρος είναι ο Σατανάς», αλλά μια εξέταση αρκετών περικοπών αποκαλύπτει πως ο Εωσφόρος δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Σατανά. Η πτώση τού Εωσφόρου που περιγράφεται στον Ησαΐα 14:12 είναι προφανώς η ίδια με αυτήν που ανέφερε ο Ιησούς στον Λουκά 10:18: «Έβλεπα τον σατανά που έπεσε από τον ουρανό σαν αστραπή». Μια παρόμοια πτώση απεικονίζεται στον Ιεζεκιήλ 28.

Στην περικοπή Ησαΐας 14:12-18 περιγράφεται η πτώση από τον Ουρανό ενός όντος που αποκαλείται «Εωσφόρος», ένα όνομα που σημαίνει «αυτός που φέρνει την αυγή» ή «το άστρο τής αυγής». Η περιγραφή τού αναφερόμενου προσώπου μάς δείχνει πως δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Σατανά. Γνωρίζουμε από τα λόγια τού Ιησού στον Λουκά 10 ότι ο Σατανάς έπεσε από τον Ουρανό. Ετσι, όταν ο Ησαΐας αναφέρεται στον Εωσφόρο (στην εβραϊκή, χεϊλέλ) που ρίχτηκε στη γη (Ησαΐας 14:12), δεν μπορεί να είναι κανένας άλλος πλην του Σατανά. Ο λόγος τής πτώσης του βρίσκεται στα εδάφια 13 και 14: «Εσύ έλεγες στην καρδιά σου: «Θα ανέβω στον ουρανό, θα υψώσω τον θρόνο μου πιο πάνω από τα αστέρια τού Θεού· και θα καθίσω επάνω στο βουνό τής σύναξης, προς τα μέρη τού βορρά· θα ανέβω επάνω στα ύψη των νεφών· θα είμαι όμοιος με τον Ύψιστο.». Αυτή ήταν πάντοτε η επιθυμία τού Σατανά –να είναι θεός- και χρησιμοποίησε αυτόν τον ίδιο πειρασμό στον Κήπο τής Εδέμ για να προκαλέσει την παρακοή τής Εύας απέναντι στον Θεό: «θα γίνετε σαν τον Θεό» (Γένεση 3:5).

Το Ιεζεκιήλ 28 θεωρείται μια άλλη περικοπή που αναφέρεται στον Εωσφόρο/Σατανά. Αν και αρχίζει με την εντολή που δίνει ο Θεός στον Ιεζεκιήλ «Γιε ανθρώπου, ανάλαβε θρήνο ενάντια στον βασιλιά τής Τύρου» (εδάφιο 12), έναν κακό ειδωλολάτρη βασιλιά, γίνεται σύντομα σαφές πως η περικοπή αναφέρεται επίσης στη δύναμη πίσω από αυτόν τον βασιλιά —τον Σατανά. Το εδάφιο 13 λέει πως «Στάθηκες στην Εδέμ, στον παράδεισο τού Θεού». Το εδάφιο 14 λέει, «ήσουν χρισμένο χερούβ για να επισκιάζεις, και εγώ σε έστησα». Προφανώς ο Εωσφόρος/Σατανάς είχε μια θέση φύλακα στον Ουρανό «ανάμεσα σε πύρινες πέτρες», που θεωρείται πως αποτελούν τους λαμπρούς πολύτιμους λίθους που αναφέρονται σε άλλες περιγραφές τού Ουρανού (Εξοδος 24:10, Αποκάλυψη 21:18-21). Από την στιγμή που ο βασιλιάς τής Τύρου δεν έζησε ποτέ στον Ουρανό, η περιγραφή αυτή δεν μπορεί παρά να αναφέρεται στον Εωσφόρο. Η υπόλοιπη περικοπή αναφέρει την αιτία τής απόρριψής του από τον Ουρανό. Η καρδιά του υπερηφανεύθηκε ένεκα της ωραιότητάς του και έφθειρε την σοφία του (Ιεζεκιήλ 28:17). Η υπερηφάνεια ένεκα της τελειότητας, της σοφίας και της ωραιότητάς του (εδάφιο 12) αποτέλεσαν την αιτία τής πτώσης του, και ο Θεός τον έριξε στη γη (εδ. 17). Ο Κύριος Ιησού ήταν μάρτυρας στον Ουρανού του γεγονότος αυτού, πολύ πριν της ενσάρκωσής Του (Λουκάς 10:18).

Συνοψίζοντας, ο Εωσφόρος εκβλήθηκε από τον Ουρανό εξαιτίας τής αμαρτίας τής υπερηφάνειας του και της επιθυμίας του να γίνει θεός. Ο Ιησούς είπε πως έβλεπε τον Σατανά να εκβάλλεται από τον Ουρανό. Μπορούμε, συνεπώς, να συμπεράνουμε ότι ο Εωσφόρος και ο Σατανάς είναι ένα και το αυτό.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι ο Εωσφόρος, ο Σατανάς; Η πτώση τού Εωσφόρου αφορά τον Σατανά;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries