Ερώτηση
Με ποια έννοια το Άγιο Πνεύμα παρομοιάζεται με φωτιά;
Απάντηση
Η Αγία Γραφή αναφέρει πως ο Θεός είναι «φωτιά που κατακαίει» (Εβραίους 12:29), έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη πως η φωτιά γίνεται, συχνά, σύμβολο της παρουσίας του Θεού. Συναντάμε παραδείγματα στην καιόμενη βάτο (Έξοδος 3:2), στο στύλο της νεφέλης (Έξοδος 14:19, Αριθμοί 9:14-15), και στο όραμα του Ιεζεκιήλ (Ιεζεκιήλ 1:4). Η φωτιά αποτελεί πολλές φορές εργαλείο κρίσης από μέρους του Θεού (Αριθμοί 11:1, 3, Β΄ Βασιλέων 1:10, 12) κι ένα σημείο της δύναμής Του (Κριτές 13:20, Α΄ Βασιλέων 18:38).
Για προφανείς λόγους, η φωτιά ήταν σημαντική για την τέλεση των θυσιών της Παλαιάς Διαθήκης. Η φωτιά αποτελούσε θείο δώρο στο θυσιαστήριο του ολοκαυτώματος, καθώς είχε αρχικά ανάψει από τον ίδιο τον Θεό (Λευιτικό 9:24). Ο Θεός είχε αναθέσει στους ιερείς να κρατούν αναμμένη τη φωτιά (Λευιτικό 6:13) κι έκανε σαφές πως φωτιά από άλλη πηγή ήταν απαράδεκτη (Λευιτικό 10:1-2).
Στην Καινή Διαθήκη, το θυσιαστήριο αποτελεί εικόνα της αφοσίωσής μας στον Κύριο. Ως πιστοί εν Χριστώ Ιησού, καλούμαστε να προσφέρουμε τα σώματά μας ως «ζωντανή θυσία» (Ρωμαίους 12:1), που την τυλίγει το θείο δώρο: η άσβεστη φωτιά του Αγίου Πνεύματος. Σ' αυτό το ξεκίνημα της Καινής Διαθήκης, το Άγιο Πνεύμα συνδέεται με τη φωτιά. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής προλέγει ότι ο Ιησούς θα είναι ο βαπτίζων με Άγιο Πνεύμα και φωτιά (Ματθαίος 3:11). Όταν το Άγιο Πνεύμα ξεκίνησε τη διακονία της ενοίκισης στην πρώτη Εκκλησία, επέλεξε να εμφανιστεί σαν «γλώσσες πυρός» που κάθισαν πάνω σε κάθε έναν πιστό. Εκείνη τη στιγμή «έγιναν όλοι πλήρεις από το Άγιο Πνεύμα, και άρχισαν να μιλούν ξένες γλώσσες, όπως το Πνεύμα έδινε σ' αυτούς να μιλούν» (Πράξεις 2:3-4).
Η φωτιά είναι μια θαυμάσια εικόνα του έργου του Αγίου Πνεύματος. Το Πνεύμα μοιάζει με τη φωτιά τουλάχιστον κατά τρεις τρόπους: Αποτελεί την παρουσία του Θεού, το πάθος του Θεού και την αγνότητα του Θεού. Το Άγιο Πνεύμα είναι η παρουσία του Θεού καθώς κατοικεί στην καρδιά των πιστών (Ρωμαίους 8:9). Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός έδειξε την παρουσία Του στους Ισραηλίτες σκεπάζοντας τη Σκηνή του Μαρτυρίου, τη νύχτα, με είδος φωτιάς (Αριθμοί 9:14-15). Τούτη η καίουσα παρουσία παρείχε φως και οδηγία (Αριθμοί 9:17-23). Στην Καινή Διαθήκη, ο Θεός οδηγεί και παρηγορεί τα παιδιά Του με το Άγιο Πνεύμα που κατοικεί στο σώμα μας –η «Σκηνή» και ο «Ναός του ζωντανού Θεού» (Β΄ Κορινθίους 5:1, 6:16).
Το Άγιο Πνεύμα δημιουργεί το πάθος του Θεού στην καρδιά μας. Οι δύο μαθητές που μίλησαν με τον αναστημένο Χριστό οδεύοντας προς Εμμαούς, αναφέρθηκαν στην καρδιά τους λέγοντας «δεν καιγόταν μέσα μας;» (Λουκάς 24:32). Οι απόστολοι λαμβάνουν το Πνεύμα την Πεντηκοστή και φανερώνουν ένα πάθος που διαρκεί σε όλη τους τη ζωή και τους ωθεί να μιλούν τον λόγο του Θεού με θάρρος (Πράξεις 4:31).
Το Άγιο Πνεύμα παράγει την αγνότητα του Θεού στη ζωή μας. Ο σκοπός του Θεού είναι να μας καθαρίσει (Τίτον 2:14), και το Πνεύμα είναι ο φορέας του αγιασμού μας (Α΄ Κορινθίους 6:11, Β΄ Θεσσαλονικείς 2:13, Α΄ Πέτρου 1:2). Όπως ο αργυροχόος χρησιμοποιεί τη φωτιά για να καθαρίσει το πολύτιμο μέταλλο από τα σκουπίδια, έτσι ο Θεός χρησιμοποιεί το Πνεύμα για να μας καθαρίσει από την αμαρτία μας (Ψαλμός 66:10, Παροιμίες 17:3). Η φωτιά Του καθαρίζει κι αγνίζει.
English
Με ποια έννοια το Άγιο Πνεύμα παρομοιάζεται με φωτιά;