settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί στο τέλος τών προσευχών μας λέμε ‘αμήν’;

Απάντηση


Η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται «αμήν» σημαίνει κυριολεκτικά «αληθώς» ή «έτσι ας γίνει». Η λέξη «αμήν» υπάρχει στο κείμενο τής ελληνικής Καινής Διαθήκης με αυτήν την σημασία. Η λέξη αμήν αναφέρεται στο βιβλίο τού Δευτερονομίου όσες φορές σχεδόν αναφέρεται στην υπόλοιπη Παλαιά Διαθήκη. Σε όλες τις περιπτώσεις ο λαός ανταποκρίνεται στις κατάρες που προφέρει ο Θεός για διάφορες αμαρτίες. Κάθε αναφορά ακολουθείται με τα λόγια «Και ολόκληρος ο λαός θα πει: Αμήν.» (Δευτερονόμιο 27:15-26). Αυτό δείχνει ότι ο λαός επιδοκιμάζει την δίκαιη κρίση που προφέρει ο άγιος Θεός του και ανταποκρίνεται λέγοντας «έτσι ας γίνει». Το αμήν επιβεβαίωσε την πεποίθηση τών ακροατών ότι η κρίση που άκουσαν ήταν αληθής, δίκαιη και βέβαιη.

Επτά από τις αναφορές τής Παλαιάς Διαθήκης συνδέουν το αμήν με δοξολογία. Η πρόταση, «Ευλογητός ο Κύριος ο Θεός τού Ισραήλ, από τον αιώνα και μέχρι τον αιώνα. Και ολόκληρος ο λαός είπε: Αμήν, και δοξολόγησε τον Κύριο.» που συναντάμε στο Α΄ Χρονικών 16:36, απεικονίζει την σύνδεση μεταξύ τού αμήν και της δοξολογίας. Στον Νεεμία 5:13 και 8:6, ο λαός Ισραήλ επιδοκιμάζει την εξύψωση τού Θεού δια στόματος Εσδρα, λατρεύοντας τον Κύριο και υπακούοντας σ’ Αυτόν. Η ύψιστη έκφραση δοξολογίας τού Θεού είναι η υπακοή, και όταν λέμε «αμήν» στις εντολές και εξαγγελίες Του, η δοξολογία μας γίνεται γλυκιά μουσική στ’ αυτιά Του.

Ολοι οι συγγραφείς τής Καινής Διαθήκης τελειώνουν τις επιστολές τους με το «αμήν». Ο απόστολος Ιωάννης το κάνει αυτό με το ευαγγέλιο του, τις τρεις επιστολές του και το βιβλίο τής Αποκάλυψης, στο οποίο αναφέρεται εννιά φορές. Κάθε φορά συνδέεται με έπαινο και δοξολογία τού Θεού, με την δεύτερη έλευση τού Χριστού και το τέλος τού παρόντα αιώνα. Ο Παύλος λέει «αμήν» στις ευλογίες που εξαγγέλλει προς όλες τις εκκλησίες στις επιστολές του προς αυτές, όπως επίσης κάνουν ο Πέτρος, ο Ιωάννης και ο Ιούδας στις δικές τους. Ο υπαινιγμός είναι πως με αυτόν τον τρόπο λένε, «είθε ο Κύριος να σας χορηγήσει πραγματικά αυτές τις ευλογίες».

Όταν οι χριστιανοί λέμε «αμήν» στο τέλος τής προσευχής μας, ακολουθούμε το πρότυπο τών αποστόλων, ζητώντας από τον Θεό «να ενεργήσει έτσι, όπως έχουμε προσευχηθεί». Εχοντας κατά νου την σύνδεση μεταξύ τού αμήν και την δοξολογία που συνδυάζεται με υπακοή, όλες οι προσευχές θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το θέλημα τού Θεού. Τότε, όταν λέμε «αμήν», μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός θ’ ανταποκριθεί στο «έτσι ας γίνει» και θα μας δώσει τα αιτήματά μας (Ιωάννης 14:13, Α΄ Ιωάννου 5:14).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί στο τέλος τών προσευχών μας λέμε ‘αμήν’;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries