Ερώτηση
Τι αναφέρει η Αγία Γραφή για τον άγγελο Γαβριήλ;
Απάντηση
Ο άγγελος Γαβριήλ είναι ένας αγγελιαφόρος που ο Θεός τον εμπιστεύθηκε να παραδώσει αρκετά σημαντικά μηνύματά Του. Ο Γαβριήλ εμφανίζεται σε τρεις, τουλάχιστον, ανθρώπους στην Αγία Γραφή: πρώτον στον προφήτη Δανιήλ (Δανιήλ 8:16)· δεύτερον στον ιερέα Ζαχαρία, στον οποίον προλέγει και γνωστοποιεί την θαυματουργική γέννηση τού Ιωάννη τού Βαπτιστή (Λουκάς 1:19)· και τελικά στην παρθένο Μαρία για να της γνωστοποιήσει ότι θα έμενε έγκυος και θα γεννούσε γιο (Λουκάς 1:26-38). Το όνομα Γαβριήλ σημαίνει «ο Θεός είναι μεγάλος», και όντας ο άγγελος τού ευαγγελισμού, είναι αυτός που αποκάλυψε ότι ο Σωτήρας θα ονομαζόταν «Ιησούς» (Λουκάς 1:31).
Η πρώτη εμφάνιση τού Γαβριήλ γίνεται στον Δανιήλ, αφού ο προφήτης είδε ένα όραμα. Ο ρόλος τού Γαβριήλ είναι να εξηγήσει το όραμα στον Δανιήλ (Δανιήλ 8:16). Η εμφάνιση τού Γαβριήλ ήταν εμφάνιση ανθρώπου (Δανιήλ 8:15, 9:21). Όταν ο Γαβριήλ επισκέφθηκε τον Δανιήλ για δεύτερη φορά, ήρθε «πετώντας γρήγορα, με άγγιξε την ώρα περίπου της εσπερινής θυσίας» (Δανιήλ 9:21). Το «πέταγμα» τού Γαβριήλ μπορεί να υπονοεί την ύπαρξη φτερών, τα οποία όμως δεν αναφέρονται. Είναι ακόμη σαφές ότι η εμφάνιση τού Γαβριήλ ήταν μάλλον τρομακτική, καθώς ο Δανιήλ έπεσε κατά πρόσωπο στην θέα του (Δανιήλ 8:17) και ήταν άρρωστος επί μέρες μετά την εμπειρία του με τον άγγελο και το όραμα (Δανιήλ 8:27).
Στον Δανιήλ 10 βλέπουμε μια άλλη επικοινωνία μεταξύ τού προφήτη και ενός με «θέα γιού ανθρώπου» (εδάφιο 16)· δεν αναφέρεται όμως το όνομα τού αγγελιαφόρου αυτού. Ο άγγελος λέει ότι έχει έρθει για να βοηθήσει τον Δανιήλ να εννοήσει την όραση· είναι λοιπόν πολύ πιθανό ότι η περικοπή αυτή αναφέρεται στον άγγελο Γαβριήλ. Από την γλώσσα τής περικοπής, είναι επίσης πιθανό πως υπάρχουν δύο άγγελοι που επικοινωνούν με τον Δανιήλ —ένας που του μιλάει και ένας άλλος που τον ενδυναμώνει ώστε να μπορεί ν’ ανταποκριθεί (Δανιήλ 10:16, 18). Ο άγγελος, ακόμη, αναφέρεται σε μια μάχη που διεξάγεται στον πνευματικό χώρο. Ο άγγελος αυτός, που μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε πως είναι ο Γαβριήλ, και ο άγγελος Μιχαήλ είχαν προφανώς εμπλακεί με διάφορους δαιμονικούς βασιλιάδες και ηγέτες, μεταξύ των οποίων ένας αποκλήθηκε άρχοντας τής Περσίας (εδάφιο 13) και ο άλλος άρχοντας τής Ελλάδας (εδάφιο 20).
Ο Γαβριήλ φανερώνει πως στάλθηκε από τον Ουρανό για συγκεκριμένη απάντηση στην προσευχή τού Δανιήλ. Ο Γαβριήλ ξεκίνησε να φέρει την απάντηση αμέσως μόλις ο Δανιήλ άρχισε να προσεύχεται (Δανιήλ 10:12). Καθ’ οδόν, όμως, έμπλεξε: «ο άρχοντας τής βασιλείας τής Περσίας αντιστεκόταν σε μένα 21 ημέρες» (Δανιήλ 10:13) και τον εμπόδιζε πραγματικά να έρθει αμέσως στον Δανιήλ, όπως θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες. Εδώ αποκτούμε μια θεώρηση τού πνευματικού κόσμου και των μαχών που λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο. Οι άγιοι άγγελοι, όπως ο Γαβριήλ, πράττουν το θέλημα τού Θεού αλλά συναντούν αντίσταση από άλλες πνευματικές υπάρξεις, που το μόνο που θέλουν είναι το κακό μέσα στον κόσμο.
Ο Γαβριήλ παρέδωσε το μήνυμά του στον ιερέα Ζαχαρία, τον πατέρα τού Ιωάννη τού Βαπτιστή, μέσα στον Ναό, ενώ ο Ζαχαρίας υπηρετούσε τον Κύριο. Ο Γαβριήλ εμφανίστηκε στα δεξιά τού θυσιαστηρίου τού θυμιάματος (Λουκάς 1:11), ένα σύμβολο προσευχής, και είπε στον Ζαχαρία ότι η δέησή του εισακούστηκε (εδάφιο 13). Η Ελισάβετ, η σύζυγος τού Ζαχαρία ήταν στείρα και επρόκειτο να συλλάβει και να γεννήσει γιο· το παιδί αυτό που θα γεννιόταν θαυματουργικά θα ονομαζόταν Ιωάννης, και θα εκπλήρωνε την προφητεία τού ερχομού τού Ηλία (εδάφιο 17· σύγκρ. με Μαλαχία 4:5). Ο Ζαχαρίας αντιμετώπισε με δυσπιστία το μήνυμα τού Γαβριήλ, ο οποίος κτύπησε την αμφισβήτηση τού Ζαχαρία με αλαλία μέχρι την ημέρα τής περιτομής τού παιδιού (Λουκάς 1:20, 59-64).
Η εμφάνιση τού Γαβριήλ στην Μαρία έγινε για της γνωστοποιήσει την παρθενική γέννηση τού Κυρίου Ιησού Χριστού. Ο Γαβριήλ βεβαίωσε την μητέρα τού Μεσσία ότι βρήκε χάρη στον Θεό (Λουκάς 1:30) και της είπε πως ο Γιος της θα εκπλήρωνε την δαβιδική Διαθήκη: «Αυτός θα είναι μεγάλος, και θα ονομαστεί Υιός τού Υψίστου· και ο Κύριος ο Θεός θα του δώσει τον θρόνο τού Δαβίδ τού πατέρα του· και θα βασιλεύσει επάνω στον οίκο τού Ιακώβ στους αιώνες, και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος.» (εδάφια 32–33). Ο άγγελος Γαβριήλ απάντησε στο ερώτημα τής Μαρίας, πώς θα γινόταν αυτό ενώ ήταν παρθένα, και της είπε ότι η σύλληψη θα ήταν το αποτέλεσμα τού έργου τού Αγίου Πνεύματος μέσα της, και συνεπώς «εκείνο που θα γεννηθεί από σένα θα είναι άγιο, θα ονομαστεί Υιός Θεού» (εδάφιο 35).
Και οι τρεις εμφανίσεις τού Γαβριήλ ενέπνευσαν φόβο στους ανθρώπους, και έπρεπε να αρχίσει να μιλάει με λόγια καθησυχασμού για τον Δανιήλ, τον Ζαχαρία και την Μαρία. Είναι πιθανό ότι ο Γαβριήλ ήταν ο άγγελος που εμφανίστηκε και στον Ιωσήφ, στο Ματθαίος 1:20, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο αφού δεν αναφέρεται το όνομα τού αγγέλου αυτού στην Γραφή. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Γαβριήλ είναι ένας από τους καλούς και άγιους αγγέλους τού Θεού. Βρίσκεται σε θέση εύνοιας ως ένας άγγελος «που παραστέκεται μπροστά στον Θεό» (Λουκάς 1:19), και εκλέχτηκε για να παραδώσει σπουδαία μηνύματα τής ιδιαίτερης αγάπης και χάρης τού Θεού σε ανθρώπους που τους διάλεξε ο Θεός να συνεργαστούν μαζί Του στο σχέδιό Του.
English
Τι αναφέρει η Αγία Γραφή για τον άγγελο Γαβριήλ;