Ερώτηση
Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με την οργή;
Απάντηση
Η διαχείριση της οργής είναι σημαντικό θέμα. Οι χριστιανοί σύμβουλοι αναφέρουν πως το 50 τοις εκατό των ανθρώπων που ζητούν συμβουλευτική, έχουν πρόβλημα στην αντιμετώπιση της οργής. Η οργή μπορεί να διαλύσει την επικοινωνία και να θρυμματίσει τις σχέσεις. Ακόμη αφαιρεί τη χαρά και την υγεία πολλών. Δυστυχώς, οι άνθρωποι τείνουν να δικαιολογούν την οργή τους αντί ν' αναλαμβάνουν την ευθύνη που έχουν γι' αυτήν. Κάθε άνθρωπος αγωνίζεται σε διαφορετικό βαθμό με την οργή. Ευτυχώς, ο λόγος του Θεού περιέχει αρχές αναφορικά με την αντιμετώπιση της οργής με τρόπο ευσεβή και την υπερνίκηση της αμαρτωλής οργής.
Δεν αποτελεί πάντοτε αμαρτία η οργή. Υπάρχει ένα είδος οργής που η Αγία Γραφή επιδοκιμάζει, η «δίκαιη αγανάκτηση», όπως συχνά αποκαλείται. Ο Θεός οργίζεται (Ψαλμός 7:11, Μάρκος 3:5) και οι πιστοί λαμβάνουν την εντολή να οργίζονται (Εφεσίους 4:26). Οι ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιεί η Καινή Διαθήκη είναι δύο, θυμός και οργή. Η λέξη θυμός είναι γενικότερη και αναφέρεται στην ψυχή και τα βιώματά της. Μία από τις σημασίες της λέξης θυμός ταυτίζεται με τη σημασία της λέξης οργή, που είναι σφοδρό πάθος, βίαιο συναίσθημα, παραφορά, έξαψη. Βιβλικά, η οργή αποτελεί θεόδοτη ενέργεια που έχει σκοπό να μας βοηθήσει να λύνουμε προβλήματα. Παραδείγματα βιβλικής οργής βλέπουμε στον Παύλο που αντιμετωπίζει τον Πέτρο εξαιτίας της υποκρισίας του (Γαλάτας 2:11-14), στον Δαυίδ που αναστατώνεται ακούγοντας τον προφήτη να μιλάει για την αδικία (Β Σαμουήλ 12) και στον Ιησού που οργίζεται εξαιτίας κάποιων Ιουδαίων που μόλυναν τη λατρεία του Θεού στο Ναό της Ιερουσαλήμ (Ιωάννης 2:13-18). Σημείωσε πως σε κανένα από αυτά τα παραδείγματα οργής δεν υπερασπίστηκε κάποιος τον εαυτό του αλλά ως αρχή ίσχυε η υπεράσπιση άλλων.
Η οργή γίνεται αμαρτία όταν το κίνητρο είναι ο εγωκεντρισμός (Ιακώβου 1:20), όταν ο σκοπός του Θεού διαστρεβλώνεται (Α Κορινθίους 10:31) ή όταν διατηρούμε την οργή (Εφεσίους 4:26-27). Κάνουμε επίθεση στο πρόσωπο αντί να χρησιμοποιήσουμε την οργή για επίθεση στο πρόβλημα που προκύπτει. Στην Εφεσίους 4:15-19, 29 διαβάζουμε πως πρέπει να μιλάμε την αλήθεια με αγάπη, να οικοδομούμε ο ένας τον άλλον με τα λόγια μας κι όχι να λέμε άχρηστα ή τιποτένια λόγια. Δυστυχώς, o φαρμακερός λόγος είναι κοινό χαρακτηριστικό των αμαρτωλών ανθρώπων (Ρωμαίους 3:13-14). Η οργή γίνεται αμαρτία όταν της επιτρέπουμε να ξεχειλίζει δίχως περιορισμό με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται το κακό (Παροιμίες 29:11), αφήνοντας ερήμωση στο πέρασμά της, συχνά με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Η οργή επίσης γίνεται αμαρτία όταν ο οργισμένος αρνείται να ηρεμήσει, κρατάει κακία ή διατηρεί μέσα του όλη την έξαψη (Εφεσίους 4:26-27). Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και ευερεθιστότητα σε μικρά πράγματα, που συχνά είναι άσχετα με το υπάρχον πρόβλημα.
Για ν' αντιμετωπίσουμε την οργή βιβλικά χρειάζεται ν' αναγνωρίσουμε την εγωκεντρική οργή και/ή την εσφαλμένη διαχείρισή της ως αμαρτία (Παροιμίες 28:13, Α Ιωάννου 1:9). Η εξομολόγησή μας θα πρέπει να γίνει προς τον Θεό και προς εκείνους που πόνεσαν εξαιτίας της οργής μας. Δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε πως η αμαρτία μας είναι μικρή δικαιολογώντας την ή μετατοπίζοντας τo φταίξιμο.
Μπορούμε ν' αντιμετωπίσουμε βιβλικά την οργή βλέποντας τον Θεό μέσα στη δοκιμασία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν οι άνθρωποι έχουν κάνει κάτι για να μας προσβάλλουν. Τα εδάφια Ιακώβου 1:2-4, Ρωμαίους 8:28-29 και Γένεσις 50:20 δείχνουν ότι ο Θεός είναι Κυρίαρχος και σε πλήρη έλεγχο όλων των καταστάσεων και των προσώπων που εισέρχονται στο μονοπάτι μας. Τίποτα δεν μας συμβαίνει που Εκείνος δεν το προκαλεί ή επιτρέπει. Σύμφωνα με αυτά τα εδάφια ο Θεός είναι καλός (Ψαλμός 145:8, 9, 17) και τα επιτρέπει όλα στη ζωή μας για το καλό μας και το καλό των άλλων. Με στοχασμό πάνω σ' αυτήν την αλήθεια, που χρειάζεται από το κεφάλι μας να φτάσει στην καρδιά μας, θ' αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε σ' αυτούς που μας πληγώνουν.
Μπορούμε να διαχειριστούμε την οργή μας βιβλικά δίνοντας τόπο στην οργή του Θεού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις αδικίας, όταν «κακοί» άνθρωποι κακομεταχειρίζονται «αθώους» ανθρώπους. Στη Γένεση 50:19 και στην Ρωμαίους 12:19 διαβάζουμε πως δεν πρέπει να παίζουμε τον ρόλο του Θεού. Ο Θεός είναι δίκαιος και μπορούμε να Τον εμπιστευτούμε πως γνωρίζει και βλέπει τα πάντα ώστε να ενεργήσει με δικαιοσύνη (Γένεσις 18:25).
Μπορούμε ν' αντιμετωπίσουμε βιβλικά την οργή με το να μην ανταποδίδουμε κακό αντί καλού (Γένεσις 50:21, Ρωμαίους 12:21). Αυτό είναι κλειδί για να μετατρέψουμε την οργή μας σε αγάπη. Καθώς οι πράξεις μας πηγάζουν από την καρδιά μας, έτσι και η καρδιά μας μπορεί ν' αλλάξει από τις πράξεις που κάνουμε (Ματθαίος 5:43-48). Αυτό σημαίνει πως μπορούμε ν' αλλάξουμε τα συναισθήματά μας προς κάποιον αλλάζοντας τον τρόπο που επιλέγουμε να ενεργήσουμε απέναντί του.
Μπορούμε να διαχειριστούμε βιβλικά την οργή μας επικοινωνώντας για να λύσουμε το πρόβλημα. Υπάρχουν τέσσερις βασικές αρχές επικοινωνίας στην Εφεσίους 4:15, 25-32:
1) Να είσαι ειλικρινής και να μιλάς (Εφεσίους 4:15, 25). Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαβάζουν τη σκέψη μας. Πρέπει να μιλάμε την αλήθεια με αγάπη.
2) Έχε το νου σου (Εφεσίους 4:26-27). Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σ' αυτό που μας ενοχλεί να συσσωρευτεί μέχρις ότου χάσουμε τον έλεγχο. Είναι σημαντικό ν' αντιμετωπίσουμε την ενόχληση πριν φτάσει σ' αυτό το σημείο.
3) Να επιτίθεσαι στο πρόβλημα και όχι στο πρόσωπο (Εφεσίους 4:29, 31). Σ' αυτό το σημείο πρέπει να θυμόμαστε τη σπουδαιότητα του να κρατάμε χαμηλό τον τόνο της φωνής μας (Παροιμίες 15:1).
4) Δράσε, μην αντιδράς (Εφεσίους 4:31-32). Εξαιτίας της αμαρτωλής μας φύσης, η πρώτη μας παρόρμηση είναι συνήθως αμαρτωλή (εδ. 31). Θα πρέπει να συλλογιστούμε τον θεϊκό τρόπο δράσης «μετρώντας μέχρι το δέκα» (εδ. 32) και να θυμόμαστε πως χρησιμοποιούμε την οργή για να λύνουμε προβλήματα και όχι για να δημιουργούμε κάποια μεγαλύτερα.
Τελικά πρέπει να ενεργήσουμε για να λύσουμε το πρόβλημα στο βαθμό που μας αναλογεί (Ρωμαίους 12:18). Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις πράξεις ή τις ανταποκρίσεις των άλλων, αλλά μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές που μας αφορούν. Δεν μπορούμε να υπερνικήσουμε την έξαψη μέσα σε μια νύχτα. Μπορούμε όμως να υπερνικήσουμε την εγωκεντρική οργή μέσω προσευχής, βιβλικής μελέτης και εξάρτησης από το Άγιο Πνεύμα του Θεού. Όπως έχουμε επιτρέψει στην οργή να παγιωθεί στη ζωή μας μέσω της συνήθειας, πρέπει επίσης να εξασκηθούμε στην υγιή ανταπόκριση μέχρις ότου καταστεί κι αυτή συνήθεια.
English
Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με την οργή;