Ερώτηση
Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με την αστρολογία ή τον ζωδιακό κύκλο; Μπορεί ο χριστιανός να μελετάει την αστρολογία;
Απάντηση
Η Αγία Γραφή λέει πολλά για τα αστέρια. Το πλέον βασικό στην κατανόησή μας είναι το γεγονός ότι ο Θεός δημιούργησε τα αστέρια. Φανερώνουν τη δύναμη και μεγαλειότητά Του. Οι ουρανοί είναι το «έργο των χεριών» του Θεού (Ψαλμός 8:3, 19:1). Έχει αριθμήσει και ονομάσει όλα τα αστέρια (Ψαλμός 147:4).
Η Αγία Γραφή επίσης διδάσκει ότι ο Θεός έχει ταξινομήσει τα αστέρια σε αναγνωρίσιμες ομάδες, που τις ονομάζουμε αστερισμούς. Η Γραφή αναφέρει τρεις από αυτούς: ο Ωρίων, η Άρκτος (η Μεγάλη), και το «συστρεφόμενο φίδι» (πιθανότατα δράκος) στον Ιώβ 9:9, 26:13, 38:31-32, και Αμώς 5:8. Οι ίδιες περικοπές αναφέρουν επίσης τις Πλειάδες (τα επτά αστέρια). Ο Θεός είναι αυτός που «δένει τα σχοινιά» αυτών των αστερισμών· είναι Αυτός που βγάζει τους αστερισμούς στον «καιρό τους». Στον Ιώβ 38:32, ο Θεός αναφέρει τα «μαζουρώθ», που συνήθως μεταφράζονται «αστερισμοί». Πιστεύουν πολλοί πως γίνεται αναφορά στους δώδεκα αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου.
Οι αστερισμοί έχουν καταγραφεί και μελετηθεί για χιλιετίες. Οι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες γνώριζαν τον ζωδιακό κύκλο και τον χρησιμοποιούσαν για να υπολογίζουν την αρχή της άνοιξης αιώνες προ Χριστού. Πολλά έχουν γραφτεί για τη σημασία των ζωδιακών αστερισμών, κι ανάμεσά τους είναι κάποιες θεωρίες που υποστηρίζουν την αρχαία φανέρωση του λυτρωτικού σχεδίου του Θεού. Για παράδειγμα, ο αστερισμός του Λέοντος μπορεί να θεωρηθεί ως μια ουράνια απεικόνιση του Λέοντα της φυλής του Ιούδα (Αποκάλυψη 5:5), και ο αστερισμός της Παρθένου μπορεί να υπενθυμίζει την παρθένο που γέννησε τον Χριστό. Η Αγία Γραφή, όμως, δεν δείχνει κάποια «κρυμμένη σημασία» γι' αυτούς ή τους άλλους αστερισμούς.
Η Αγία Γραφή λέει ότι τα αστέρια, μαζί με τον ήλιο και τη σελήνη, δόθηκαν για «σημεία» και «καιρούς» (Γένεση 1:14)· αυτό σημαίνει πως μας δείχνουν τον χρόνο. Είναι επίσης «σημάδια» με την έννοια των ναυσιπλοϊκών «δεικτών», και σε όλη τη διαδρομή της ιστορίας οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τα αστέρια για να σχεδιάσουν τα ταξίδια τους γύρω στην υφήλιο.
Ο Θεός χρησιμοποίησε τα αστέρια ως μια εικόνα, όταν υποσχέθηκε στον Αβραάμ ότι θα του έδινε αμέτρητους απογόνους (Γένεση 15:5). Έτσι, κάθε φορά που ο Αβραάμ κοίταζε τη νύχτα τον έναστρο ουρανό, θυμόταν την πιστότητα και αγαθότητα του Θεού. Η τελική κρίση πάνω στη γη θα συνοδεύεται με αστρονομικά γεγονότα που σχετίζονται με τα αστέρια (Ησαΐας 13:9-10, Ιωήλ 3:15, Ματθαίος 26:29).
Η αστρολογία είναι η «ερμηνεία» μιας υποτιθέμενης επιρροής των άστρων (και των πλανητών) που ασκούν στον προορισμό του ανθρώπου. Πρόκειται για μια ψευδή αντίληψη. Οι αστρολόγοι της βασιλικής αυλής της Βαβυλώνας ντροπιάστηκαν από τον προφήτη του Θεού, τον Δανιήλ (Δανιήλ 1:20) και ήσαν ανίσχυροι να ερμηνεύσουν το όνειρο του βασιλιά (Δανιήλ 2:27). Ο Θεός διευκρινίζει πως οι αστρολόγοι είναι μεταξύ εκείνων που θα κατακαούν ως άχυρο στην κρίση Του (Ησαΐας 47:13-14). Η αστρολογία ως μια μορφή μαντείας απαγορεύεται ρητώς στις Γραφές (Δευτερονόμιο 18:10-14). Ο Θεός απαγόρευε τους γιους Ισραήλ να λατρεύουν τη «στρατιά του ουρανού» (Δευτερονόμιο 4:19). Πολλές φορές στην ιστορία τους, όμως, ο Ισραήλ αμάρτησε κατ' αυτόν τον τρόπο (ένα παράδειγμα στο Β΄ Βασιλέων 17:16). Η λατρεία των άστρων έφερνε κάθε φορά την κρίση του Θεού.
Τα αστέρια προκαλούν τον θαυμασμό μας στη δύναμη, στη σοφία και την απεραντοσύνη του Θεού. Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για τη μέτρηση του χρόνου και του χώρου, και για να θυμόμαστε τη φύση του Θεού, πως είναι πιστός στη Διαθήκη Του. Στο μεταξύ αναγνωρίζουμε τον Δημιουργό του σύμπαντος. Η σοφία μας πηγάζει από τον Θεό, όχι από τα αστέρια (Ιακώβου 1:5). Ο λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, είναι ο οδηγός μας μέσα στη ζωή (Ψαλμός 119:105).
English
Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με την αστρολογία ή τον ζωδιακό κύκλο; Μπορεί ο χριστιανός να μελετάει την αστρολογία;