settings icon
share icon
Ερώτηση

Μπορεί να είναι πνευματικά επικίνδυνο το backmasking που κρύβεται σε ένα τραγούδι;

Απάντηση


Το backmasking, ή backward masking, είναι μια τεχνική ήχου κατά την οποία ένα φωνητικό μήνυμα ή μια σειρά ήχων ηχογραφείται προς τα πίσω σε ένα ηχητικό κομμάτι που προορίζεται να αναπαραχθεί προς τα εμπρός. Το backmasking είναι μια συνειδητή διαδικασία που γίνεται από ένα άτομο με σκοπό να αντιστρέψει κομμάτια ήχου. Το backmasking διαφέρει από τη φωνητική αντιστροφή, κατά την οποία μια αντίστροφη λέξη τυχαίνει να ακούγεται σαν μια άλλη λέξη.

Ενώ το backmasking μπήκε στην πειραματική του φάση τη δεκαετία του 1950, η τεχνική έγινε δημοφιλής στο άλμπουμ Revolver των Beatles το 1966, το οποίο περιλάμβανε αντίστροφη ενορχήστρωση. Από τότε, πολλοί άλλοι καλλιτέχνες έχουν χρησιμοποιήσει το backmasking για αισθητικά, κωμικά ή σατιρικά εφέ. Οι "καθαρές" ραδιοφωνικές επεξεργασίες χρησιμοποιούν συχνά backmasking για να λογοκρίνουν βωμολοχίες ή προσβλητικές φράσεις σε ρητά τραγούδια. Η αναπαραγωγή ηχητικών κομματιών προς τα πίσω ήταν μια σχετικά απλή υπόθεση στην εποχή των LP βινυλίου και της μαγνητικής ταινίας ήχου. Στην ψηφιακή εποχή, η δυνατότητα αναπαραγωγής ηχητικών κομματιών προς τα πίσω έχει γίνει δύσκολη χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού ή λογισμικού και το ενδιαφέρον για την ανακάλυψη κρυφών μηνυμάτων σε τραγούδια έχει μειωθεί.

Το backmasking υπήρξε ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ των χριστιανών, ιδιαίτερα στις δεκαετίες του 1970 και 1980, όταν διάφορες χριστιανικές ομάδες ισχυρίστηκαν ότι σατανικά μηνύματα εισήχθησαν στην κοσμική μουσική μέσω του backmasking. Οι περισσότεροι μουσικοί αρνούνται τη χρήση του backmasking για την προώθηση του σατανισμού. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το backmasking έχει χρησιμοποιηθεί από ορισμένα συγκροτήματα για την εσκεμμένη εισαγωγή μηνυμάτων στη μουσική τους. Το αν αυτά τα μηνύματα αποτελούν απειλή για τους ακροατές είναι προς συζήτηση.

Οι αντίπαλοι της απόκρυψης ισχυρίζονται ότι τα κρυφά μηνύματα έχουν υποσυνείδητη επίδραση στον ακροατή, καθώς το υποσυνείδητο προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τους ανάποδους ήχους. Υπάρχουν δύο προβλήματα με αυτό το επιχείρημα. Πρώτον, τα υποσυνείδητα μηνύματα πετυχαίνουν μόνο εάν ο παραλήπτης σκέφτεται ήδη ή σχεδιάζει να κάνει αυτό που προτείνεται. Περαιτέρω, μελέτες έχουν δείξει ότι τα ακουστικά υποσυνείδητα μηνύματα έχουν μικρή έως καθόλου επίδραση στον ακροατή.

Δεύτερον, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την προδιάθεση να αναζητά μοτίβα, ένα ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται παρειδωλία. Η παρειδωλία είναι η αντίληψη ενός οικείου μοτίβου, όπως η γλώσσα, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα μοτίβο. Όλοι μας έχουμε βιώσει αυτό το φαινόμενο, είτε πρόκειται για την εύρεση ενός ζώου στα σύννεφα, είτε για την εμφάνιση ενός ανθρώπου στο φεγγάρι, είτε για την ακρόαση ενός κρυμμένου μηνύματος σε ένα τραγούδι που παίζεται ανάποδα ή σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ταχύτητα από την κανονική. Όταν ένα ηχητικό κομμάτι παίζεται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, το μυαλό του ακροατή θα προσπαθήσει να βγάλει νόημα από αυτό που ακούγεται. Έτσι, ένα άτομο θα μπορούσε να αντιληφθεί λέξεις που δεν είχαν εισαχθεί σκόπιμα.

Ορισμένοι ισχυρισμοί για backmasking σε τραγούδια, όπου ο καλλιτέχνης έχει αρνηθεί τη χρήση backmasking, θα μπορούσαν να είναι μια απλή περίπτωση παρειδωλίας. Αν κάποιος αναζητά συγκεκριμένες λέξεις στον αντίστροφο ήχο ενός τραγουδιού, πιθανότατα θα τις βρει. Σε άλλες περιπτώσεις έχει σίγουρα χρησιμοποιηθεί backmasking και οι μουσικοί το έχουν παραδεχτεί. Τελικά, η ζωή ενός χριστιανού δεν θα επηρεαστεί από το backmasking στα τραγούδια, εκτός αν το αναζητήσει και αφήσει το κρυμμένο μήνυμα να φουντώσει στο μυαλό του.

Αν και το backmasking δεν χρειάζεται να μας απασχολεί ιδιαίτερα, θα πρέπει να προσέχουμε τι είδους μουσική αφήνουμε να απασχολεί το μυαλό μας. Η Αγία Γραφή διδάσκει πως ό,τι απασχολεί το μυαλό, αργά ή γρήγορα θα βγει στην επιφάνεια στα λόγια και τις πράξεις του ατόμου (Φιλιππησίους 4:8, Κολοσσαείς 3:2, 5). Το Β΄ Κορινθίους 10:5 λέει ότι πρέπει να "καθαιρούμε λογισμούς και κάθε ύψωμα που αλαζονικά υψώνεται ενάντια στη γνώση τού Θεού, και αιχμαλωτίζουμε κάθε νόημα στην υπακοή τού Χριστού". Πιο σημαντικό από το να ανακαλύψουμε αν ένα τραγούδι έχει backmasking είναι να εξετάσουμε τους στίχους των τραγουδιών και πώς η μουσική μας επηρεάζει προσωπικά. Αν κάτι μας οδηγεί σε ένα μονοπάτι που δεν δοξάζει τον Θεό, αυτό το πράγμα πρέπει να αποφεύγεται.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Μπορεί να είναι πνευματικά επικίνδυνο το backmasking που κρύβεται σε ένα τραγούδι;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries