Ερώτηση
Πώς μπορώ να υπερνικήσω τον πόνο τής προδοσίας;
Απάντηση
Η προδοσία αποτελεί μία καταφανή παραβίαση τής εμπιστοσύνης και μπορεί να είναι μία από τις πλέον ολέθριες μορφές πόνου που προκαλούνται σ’ έναν άνθρωπο. Η ταλαιπωρία τής προδοσίας μεγεθύνεται συχνά από την αίσθηση τής ευπάθειας και της αποκάλυψης. Για πολλούς, ο πόνος τής προδοσίας είναι χειρότερος από την φυσική βία, την απάτη ή την προκατάληψη. Η προδοσία καταστρέφει το θεμέλιο τής εμπιστοσύνης.
Ο Δαβίδ δεν ήταν ξένος με την προδοσία: «Δεν είν’ ένας εχθρός που με προσβάλλει· αυτό θα το υπέφερα. Δεν είν’ ένας αντίπαλος που θριαμβεύει εναντίον μου· μπροστά του θα κρυβόμουν. Αλλά είσ’ εσύ, άνθρωπος της σειράς μου, ο έμπιστος κι ο φίλος μου. Που μεταξύ μας φιλικά μιλούσαμε
κι αρμονικά βαδίζαμε στον οίκο τού Θεού.» (Ψαλμός 55:13-15, μτφ Β.Ε.). Οσο πιο στενή είναι μια σχέση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος τής προδοσίας.
Ο Ιησούς γνώρισε από πρώτο χέρι τον πόνο τής προδοσίας. Η χειρότερη και περισσότερο ύπουλη προδοσία όλων των εποχών ήταν η προδοσία τού Ιούδα απέναντι στον Ιησού για τριάντα αργύρια (Ματθαίος 26:15). «Κι ο φίλος μου ακόμα ο ακριβός, που τον εμπιστευόμουν και τρώγαμε ψωμί μαζί,
μου γύρισε την πλάτη και με κλώτσησε.» (Ψαλμός 41:10 μτφ Β.Ε., Ιωάννης 13:18). Ο Ιησούς όμως δεν εκδικήθηκε, οργίστηκε ή έγινε πικρόχολος. Ακριβώς το αντίθετο. Αφού ο προδότης τον φίλησε, ο Ιησούς απευθύνθηκε στον Ιούδα ως «φίλο» (Ματθαίος 26:50).
Παρά τον πόνο, υπάρχει τρόπος που μπορούμε να υπερνικήσουμε την προδοσία. Η δύναμη έρχεται απευθείας από τον Θεό, και η δύναμη τής συγχώρησης.
Ο Δαβίδ, αφού έχει θρηνήσει για μια επιβαρυμένη εμπιστοσύνη στον Ψαλμό 55, θίγει το πώς μπορούμε να υπερνικήσουμε τον πόνο. Λέει, «Εγώ φωνάζω στον Θεό· κι ο Κύριος θα με σώσει. Βράδυ, πρωί και μεσημέρι θρηνώ κι αναστενάζω· κι αυτός ακούει τη φωνή μου.» (Ψαλμός 55:17-18, μτφ Β.Ε.).
Το πρώτο κλειδί είναι να φωνάξουμε στον Θεό. Αν και μπορεί να θέλουμε να επιτεθούμε στον προδότη, χρειάζεται να φέρουμε την υπόθεσή μας στον Θεό. «Μην αποδίδοντας κακό αντί για κακού ή λοιδορία αντί λοιδορίας αλλά, το αντίθετο, αποδίδοντας ευλογίες, μια που ξέρετε ότι σε τούτο προσκληθήκατε, για να κληρονομήσετε ευλογία» (Α΄ Πέτρου 3:9).
Ένα άλλο κλειδί προς υπερνίκηση τού πόνου τής προδοσίας είναι η ενθύμηση τού παραδείγματος τού Ιησού. Η αμαρτωλή μας φύση μάς ωθεί ν’ «ανταποδώσουμε κακό αντί κακού» αλλά ο Ιησούς μάς δίδαξε αλλιώς: «Εγώ, όμως, σας λέω, μην αντισταθείτε στον πονηρό, αλλά, όποιος σε ραπίσει στο δεξί σου σαγόνι, στρέψε σ’ αυτόν και το άλλο… Εγώ, όμως, σας λέω: Να αγαπάτε τούς εχθρούς σας, να ευλογείτε εκείνους που σας καταριούνται, να ευεργετείτε εκείνους που σας μισούν, και να προσεύχεστε για εκείνους που σας βλάπτουν και σας κατατρέχουν» (Ματθαίος 5:39, 44). Όταν «τον χλεύαζαν, δεν απαντούσε με χλευασμούς» (Α΄ Πέτρου 2:23). Πρέπει να συμμορφωθούμε με το παράδειγμά Του μην ανταποδίδοντας λοιδορία στην λοιδορία, κι εδώ συμπεριλαμβάνεται η λοιδορία τής προδοσίας. Οι πιστοί καλούνται να πράξουν το καλό ακόμη και προς αυτούς που τους έχουν ζημιώσει. [Σημειώστε παρακαλώ ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να επιδιωχθεί η απόδοση ποινικής δικαιοσύνης σε περιπτώσεις κακοποίησης, επιχειρηματικής παρανομίας, κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, η καταφυγή στην Δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να παρακινείται από επιθυμία εκδίκησης.]
Ένα άλλο δυνατό κλειδί στην υπερνίκηση τής πικρίας τής προδοσίας είναι η θεόδοτη ικανότητά μας να συγχωρούμε τον προδότη. Όταν επιλέγουμε να συγχωρήσουμε κάποιον, δίνουμε πραγματικά στον άνθρωπο αυτόν ένα δώρο — την ελευθερία από προσωπική εκδίκηση. Αλλά δίνεις επίσης και στον εαυτό σου ένα δώρο — μια «ζωή ελεύθερη από μνησικακία». Η συναλλαγή τής πικρίας και της οργής μας με την αγάπη τού Θεού αποτελεί μια θαυμάσια ανταλλαγή που μας δίνει ζωή.
Ο Ιησούς δίδαξε ότι «η αγάπη προς τον πλησίον μας όπως αγαπάμε τον εαυτό μας» θα πρέπει να είναι ενεργητική: «Εγώ όμως σας λέω να αγαπάτε τους εχθρούς σας… και να προσεύχεστε για εκείνους που σας προσβάλλουν και σας κατατρέχουν.» (Ματθαίος 5:44). Χωρίς αμφιβολία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγχωρήσουμε κάποιον που έχει προδώσει την εμπιστοσύνη μας. Αυτό είναι δυνατό μόνο με τον Θεό (δες Λουκάς 18:27).
Εκείνοι που έχουν βιώσει την αγάπη τού Θεού κατανοούν τι σημαίνει ν’ απολαμβάνεις αγάπη χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς να το αξίζεις. Μόνο με την βοήθεια τού Πνεύματος τού Θεού μπορούμε ν’ αγαπάμε και προσευχόμαστε για εκείνους που επιδιώκουν να μας βλάπτουν (Ρωμαίους 12:14-21).
English
Πώς μπορώ να υπερνικήσω τον πόνο τής προδοσίας;