Ερώτηση
Τι λέει η Αγία Γραφή για τον φόβο;
Απάντηση
Η Αγία Γραφή αναφέρει δύο συγκεκριμένους τύπους φόβου. Ο πρώτος τύπος είναι ωφέλιμος και πρέπει να ενθαρρύνεται. Ο δεύτερος τύπος είναι επιζήμιος και πρέπει να υπερνικάται. Ο πρώτος τύπος φόβου είναι ο φόβος του Κυρίου. Ο φόβος αυτός δεν σημαίνει απαραίτητα πως χρειάζεται να φοβόμαστε κάτι. Είναι το δέος του σεβασμού του Θεού· σεβασμός απέναντι στη δύναμή Του και τη δόξα Του. Είναι ακόμη ο σεβασμός που ανήκει στον Θεό για την οργή Του. Με άλλα λόγια, ο φόβος του Κυρίου είναι η πλήρης αναγνώριση όλων όσων είναι ο Θεός, και η οποία αποκτάται μέσω της επίγνωσής Αυτού και των ιδιοτήτων Του.
Ο φόβος του Κυρίου φέρνει μαζί του πολλές ευλογίες και οφέλη. Είναι η αρχή της σοφίας και οδηγεί σε σύνεση (Ψαλμός 111:10). Οι άφρονες, μόνο, καταφρονούν τη σοφία και την παιδεία (Παροιμίες 1:7). Επιπρόσθετα, ο φόβος του Κυρίου οδηγεί στη ζωή, την ανάπαυση, την ειρήνη και την ικανοποίηση (Παροιμίες 19:23). Είναι πηγή ζωής (Παροιμίες 14:27), μας παρέχει ασφάλεια και αποτελεί τόπο καταφυγίου (Παροιμίες 14:26).
Βλέπει λοιπόν κανείς πως ο φόβος του Κυρίου πρέπει να ενθαρρύνεται. Ο δεύτερος τύπος φόβου, όμως, που αναφέρεται στην Αγία Γραφή δεν είναι καθόλου ωφέλιμος. Είναι το «πνεύμα δειλίας» που αναφέρεται στην Β προς Τιμόθεον 1:7: «Επειδή ο Θεός δεν μας έδωσε πνεύμα δειλίας, αλλά δύναμης και αγάπης και σωφρονισμού.» Ένα πνεύμα δειλίας και φόβου δεν προέρχεται από τον Θεό.
Μερικές φορές όμως φοβόμαστε· μερικές φορές ένα «πνεύμα δειλίας» μας υπερνικά και χρειάζεται ν' αγαπήσουμε κι εμπιστευτούμε τον Θεό πλήρως προκειμένου να το υπερνικήσουμε. «Η τέλεια αγάπη βγάζει έξω τον φόβο επειδή ο φόβος έχει κόλαση κι εκείνος που φοβάται δεν έχει φτάσει σε τέλειο βαθμό μέσα στην αγάπη.» (Α Ιωάννου 4:18) Κανένας δεν είναι τέλειος και ο Θεός το γνωρίζει αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που αφειδώς μας ενθαρρύνει μέσα στη Γραφή ενάντια στον φόβο. Αρχίζοντας από το βιβλίο της Γένεσης και φθάνοντας ως το βιβλίο της Αποκάλυψης, ο Θεός μας υπενθυμίζει, «μην φοβάσαι».
Για παράδειγμα, στον Ησαΐα 41:10 μας ενθαρρύνει, «Εγώ είμαι μαζί σου, μη φοβάσαι. Εγώ είμαι ο Θεός σου, μην τρομάζεις. Θα σ' ενισχύσω, θα σε βοηθήσω, θα σε στηρίξω με το δίκαιο χέρι μου, το δυνατό.» (ΝΜΒ) Συχνά φοβόμαστε το μέλλον και το τι θα συμβεί με τη ζωή μας. Ο Ιησούς όμως μας υπενθυμίζει ότι ο Θεός φροντίζει τα πουλιά του ουρανού, συνεπώς πόσο πολύ περισσότερο θα προμηθεύσει για τα παιδιά Του; «Μη φοβηθείτε λοιπόν· από πολλά σπουργίτια διαφέρετε εσείς.» (Ματθαίος 10:31) Αυτά τα λίγα, μόνο, εδάφια καλύπτουν πολλά διαφορετικά είδη φόβου. Ο Θεός μας λέει να μην φοβόμαστε που είμαστε μόνοι, πολύ αδύναμοι, που δεν μας εισακούνε και που δεν έχουμε βασικά φυσικά αγαθά. Αυτές οι παραινέσεις διατρέχουν ολόκληρη τη Γραφή καλύπτοντας τις πολλές διαφορετικές πλευρές του «πνεύματος της δειλίας».
Στον ψαλμό 56:11 λέει ο ψαλμωδός, «Θα ελπίζω στον Θεό· δεν θα φοβηθώ· τι θα μου κάνει άνθρωπος;» Αυτή είναι μια υπέροχη μαρτυρία για τη δύναμη της εμπιστοσύνης στον Θεό. Ανεξάρτητα απ' ό,τι συμβαίνει ο ψαλμωδός θα εμπιστευτεί τον Θεό διότι γνωρίζει και αντιλαμβάνεται τη δύναμη του Θεού. Συνεπώς το κλειδί για την υπερνίκηση του φόβου είναι η συνολική και πλήρης εμπιστοσύνη στον Θεό. Η εμπιστοσύνη μου στον Θεό αποτελεί άρνηση μου να υποκύψω στον φόβο. Πρόκειται για στροφή στον Θεό μ' εμπιστοσύνη, ακόμη και στις πιο σκοτεινές ώρες, ώστε Εκείνος να τακτοποιήσει τα πράγματα. Η εμπιστοσύνη αυτή πηγάζει από τη γνώση του Θεού που είναι καλός. Ο Ιώβ είπε, όταν πειραματίστηκε κάποιες από τις δυσκολότερες δοκιμασίες που καταγράφονται στη Γραφή, «Και αν με θανατώνει, εγώ θα ελπίζω σ' αυτόν» (Ιώβ 13:15).
Από τη στιγμή που έχουμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον Θεό, δεν θα φοβόμαστε πλέον τις καταστάσεις που στρέφονται εναντίον μας. Θα μοιάζουμε στον ψαλμωδό που είπε μ' εμπιστοσύνη, «Όσοι σ' εσένα ελπίζουν ας ευφραίνονται, ας χαίρονται παντοτινά, γιατί τους προστατεύεις· και τ' όνομά σου όσοι αγαπούν, για σένανε ας καυχιούνται.» (Ψαλμός 5:12, ΝΜΒ)
English
Τι λέει η Αγία Γραφή για τον φόβο;