Ερώτηση
Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με τη φλυαρία;
Απάντηση
Η Εβραϊκή λέξη στην Παλαιά Διαθήκη που μεταφράζεται «φλύαρος» ορίζεται ως «κάποιος που φανερώνει μυστικά, κάποιος που συμπεριφέρεται ως κουτσομπόλης ή διαδίδει σκάνδαλα». Ο φλύαρος είναι το πρόσωπο που έχει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με ανθρώπους και προβαίνει στη φανέρωσή τους σ' εκείνους που δεν έχουν λόγο να τις γνωρίζουν. Η φλυαρία διακρίνεται από την πληροφόρηση μέσω της πρόθεσης. Οι φλύαροι έχουν σκοπό να χτίσουν τον εαυτό τους κάνοντας τους άλλους να φαίνονται κακοί και να υψώσουν τον εαυτό τους ως ένα είδος ανθρώπων που αποθηκεύουν γνώση.
Στην προς Ρωμαίους επιστολή ο Παύλος αποκαλύπτει την αμαρτωλή φύση και ανομία του ανθρώπινου γένους, δηλώνοντας πώς ο Θεός ξέχυσε την οργή Του πάνω σ' εκείνους που απέρριψαν τους νόμους Του. Καθώς αποστράφηκαν τη διδασκαλία του Θεού και την οδηγία Του, τους παρέδωσε στην αμαρτωλή τους φύση. Ο κατάλογος των αμαρτιών που αναφέρεται περιλαμβάνει τους ψιθυριστές και τους κατάλαλους (Ρωμαίους 1:29β-32). Βλέπουμε απ' αυτήν την περικοπή πόσο σοβαρή είναι η αμαρτία της φλυαρίας κι ότι χαρακτηρίζει εκείνους που βρίσκονται κάτω από την οργή του Θεού.
Μια άλλη ομάδα ανθρώπων που ήταν (είναι και σήμερα) γνωστή πως ικανοποιείται στη φλυαρία είναι οι χήρες. Ο Παύλος προειδοποιεί τις χήρες για τη συνήθεια που έχουν να είναι αργές και να φλυαρούν. Οι γυναίκες αυτές χαρακτηρίζονται ως «αργόσχολες, αλλά και φλύαρες και περίεργες, λέγοντας όσα δεν πρέπει» (Α Τιμόθεον 5:12-13). Επειδή οι γυναίκες έχουν την τάση να ξοδεύουν αρκετό χρόνο η μία στο σπίτι της άλλης και να εργάζονται κοντά με άλλες γυναίκες, ακούνε και παρατηρούν καταστάσεις που μπορούν να διαστρεβλωθούν, ιδιαίτερα όταν σχολιάζονται κι επαναλαμβάνονται συνεχώς. Ο Παύλος αναφέρει πως οι χήρες έχουν τη συνήθεια να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, ψάχνοντας για κάτι που θα γεμίσει την απραξία τους. Τα τεμπέλικα χέρια αποτελούν το εργαστήρι του Διαβόλου και ο Θεός μας προειδοποιεί να μην επιτρέπουμε στην τεμπελιά να μπαίνει στη ζωή μας. «Ο φλύαρος εδώ κι εκεί τα μυστικά τα φανερώνει· γι' αυτό μην έχεις σχέσεις μ' εκείνον που μιλάει πολύ.» (Παροιμίες 20:19, ΝΜΒ)
Οι γυναίκες σίγουρα δεν είναι οι μόνες που τις βαραίνει η ενοχή της φλυαρίας. Οποιοσδήποτε μπορεί ν' αναμιχθεί στη φλυαρία απλά επαναλαμβάνοντας κάτι εμπιστευτικό που άκουσε. Το βιβλίο των Παροιμιών περιέχει μεγάλο κατάλογο εδαφίων που καλύπτουν τους κινδύνους της φλυαρίας και τα δυνατά τραύματα που προκύπτουν από αυτήν. «Ο ανόητος χλευαστικά μιλάει για τον πλησίον του, μα ο συνετός σωπαίνει.
Αυτός που τριγυρνάει και λέει πολλά κι ανώφελα, δεν μπορεί να κρατήσει μυστικό· ενώ ο έμπιστος άνθρωπος λέξη γύρω δεν λέει.» (Παροιμίες 11:12-13, ΝΜΒ)
Η Αγία Γραφή μας λέει ότι «ο διεστραμμένος τη φιλονικία σπέρνει, χωρίζει ο συκοφάντης φίλους στενούς» (Παροιμίες 16:28, ΝΜΒ). Πολλές φιλίες έχουν γκρεμιστεί εξαιτίας μιας παρανόησης που ξεκίνησε με κουτσομπολιό. Όσοι συμπεριφέρονται μ' αυτόν τον τρόπο δεν κάνουν τίποτε' άλλο παρά να προκαλούν αναταραχή και να διεγείρουν οργή, πικρία και πόνο μεταξύ φίλων. Είναι λυπηρό αλλά μερικοί άνθρωποι ευδοκιμούν σ' αυτό και ψάχνουν ευκαιρίες να καταστρέψουν τους άλλους. Όταν οι άνθρωποι αυτοί ελέγχονται για τη συμπεριφορά τους αρνούνται τους ισχυρισμούς και απαντούν με δικαιολογίες και εκλογικεύσεις. Αντί να παραδεχθούν τα σφάλματά τους κατηγορούν κάποιον άλλον ή προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τη σοβαρότητα της αμαρτίας. «Το στόμα του ανόητου είν' η καταστροφή του, παγίδα για τον ίδιο είναι τα χείλη του. Του συκοφάντη τα λεγόμενα είναι σαν λιχουδιές, που ως της κοιλιάς τα βάθη κατεβαίνουν.» (Παροιμίες 18:7-8, ΝΜΒ)
«Όποιος το στόμα του προσέχει και τη γλώσσα του, τον εαυτό του τον φυλάει από αγωνίες.» (Παροιμίες 21:23, ΝΜΒ) Έτσι πρέπει να προσέχουμε τη γλώσσα μας και ν' απέχουμε από την αμαρτωλή πράξη της φλυαρίας. Αν παραδώσουμε τις φυσικές μας επιθυμίες στον Κύριο, θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε δίκαιοι. Μακάρι ν' ακολουθήσουμε όλοι τη διδασκαλία της Γραφής σχετικά με τη φλυαρία κρατώντας κλειστό το στόμα μας, εκτός αν είναι απαραίτητο και πρέπον να μιλήσουμε.
English
Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με τη φλυαρία;