settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ότι η Αγία Γραφή είναι αλάνθαστη; Τι είναι το βιβλικό αλάθητο;

Απάντηση


Η λέξη αλάνθαστος σημαίνει πως κάτι δεν περιέχει λάθη ή κάποιος δεν κάνει λάθη. Αν κάτι είναι αλάνθαστο, τότε δεν περιέχει ποτέ σφάλματα κι έτσι είναι τελείως αξιόπιστο. Παρομοίως, η λέξη αλάθητο, εφαρμόζεται στη Γραφή και σημαίνει «χωρίς λάθη». Με απλά λόγια, η Αγία Γραφή ποτέ δεν κάνει λάθος.

Η Αγία Γραφή ισχυρίζεται πως είναι αλάνθαστη στην Β΄ Πέτρου 1:19, «Έτσι, λοιπόν, κηρύττουμε με περισσή βεβαιότητα τον προφητικό λόγο, στον οποίο καλά κάνετε που προσέχετε σαν σ' ένα λυχνάρι που φέγγει μέσα σ' έναν κακοτράχαλο τόπο, ωσότου η ημέρα αρχίσει να ρίχνει το φως της και ο Φωτοδότης Ήλιος ανατείλει μέσα στις καρδιές σας.» Ο Πέτρος συνεχίζει με μια αναφορά τού πώς προέκυψαν οι Γραφές: «Πρώτ' απ' όλα όμως να έχετε υπόψη σας τούτο το πράγμα, ότι καμιά προφητεία της Γραφής δεν μπορεί να εξηγηθεί από μόνη της, χωρίς το φωτισμό του Πνεύματος. Γιατί, βέβαια, καμιά προφητεία δεν έγινε ποτέ από ανθρώπινη πρωτοβουλία, αλλά από το Άγιο Πνεύμα καθοδηγούμενοι μίλησαν άγιοι άνθρωποι του Θεού.» (Β΄ Πέτρου 1:20–21, ΛΟΓΟΥ).

Βλέπουμε, επίσης το αλάθητο να υπονοείται στη Β΄ Τιμόθεον 3:16–17, «όλη η γραφή είναι θεόπνευστη», και παράγει ως αποτέλεσμα υπηρέτες του Θεού που είναι «ολοκληρωμένοι, καταρτισμένοι για κάθε αγαθό έργο». Το γεγονός ότι ο Θεός έχει «πνεύσει» τις Γραφές, μας εξασφαλίζει ότι είναι αλάνθαστες, διότι ο Θεός δεν εμπνέει το σφάλμα. Το γεγονός ότι η Γραφή καταρτίζει τους υπηρέτες του Θεού «ολοκληρωτικά» για υπηρεσία, μας δείχνει πως μας οδηγεί στην αλήθεια και όχι στο σφάλμα.

Αν ο Θεός είναι αλάνθαστος, τέτοιος θα είναι και ο λόγος Του. Το δόγμα του αλάθητου της Αγίας Γραφή βασίζεται στην κατανόηση της τελειότητας του χαρακτήρα του Θεού. «Ο νόμος του Κυρίου είναι άμωμος, επιστρέφει ψυχή» (Ψαλμός 19:7) διότι ο Θεός είναι άμωμος. Από θεολογική άποψη, ο Θεός συνδέεται στενά με τον λόγο Του· ο Κύριος Ιησούς αποκαλείται «ο Λόγος» (Ιωάννης 1:14).

Πρέπει να σημειώσουμε πως το δόγμα του αλάθητου αφορά μόνο τα αρχικά κείμενα. Λάθη μεταφράσεων και τυπογραφικά λάθη αποτελούν, προφανώς, ανθρώπινα σφάλματα και εντοπίζονται εύκολα, τις περισσότερες φορές. Αυτό, όμως, που έγραψαν αρχικά οι βιβλικοί συγγραφείς, ήταν τελείως απαλλαγμένο από λάθη και παραλείψεις, καθώς το Πνεύμα επέβλεπε το έργο τους. Ο Θεός είναι αληθής και τελείως αξιόπιστος (Ιωάννης 14:6, 17:3), κι έτσι είναι ο λόγος Του (Ιωάννης 17:17).

Η Αγία Γραφή αξιώνει πλήρη (σε αντίθεση με τη μερική) τελειότητα στους Ψαλμούς 12:6 και 19:7, στις Παροιμίες 30:5, και σε πολλές άλλες περικοπές. Είναι διαχρονική πραγματικότητα και, στ' αλήθεια μας κρίνει (δεν ισχύει το αντίθετο), ότι «Ο λόγος του Θεού είναι ζωντανός και ενεργός, και κοφτερότερος περισσότερο από κάθε δίκοπη μάχαιρα, και εισχωρεί βαθιά, μέχρι διαίρεσης της ψυχής και του πνεύματος, μέχρι τους συνδέσμους και τους μυελούς, και διερευνάει τους συλλογισμούς και τις έννοιες της καρδιάς.» (Εβραίους 4:12).

Η Αγία Γραφή είναι η μόνη αντικειμενική πηγή για όλα όσα ο Θεός μας έχει δώσει αναφορικά με το πρόσωπό Του και το σχέδιό Του για την ανθρωπότητα. Η Αγία Γραφή, ως αλάνθαστος λόγος του θεού, έχει το αλάθητο, έχει εξουσία, είναι αξιόπιστη και επαρκής στο να καλύπτει τις ανάγκες μας.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ότι η Αγία Γραφή είναι αλάνθαστη; Τι είναι το βιβλικό αλάθητο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries