Ερώτηση
Είναι βιβλικό το δόγμα της διατήρησης του λόγου Του;
Απάντηση
Το δόγμα της διατήρησης σχετικά με τις Γραφές σημαίνει ότι ο Κύριος έχει διατηρήσει τον λόγο Του ανέπαφο ως προς την αρχική του σημασία. Διατήρηση σημαίνει απλά, ότι μπορούμε να εμπιστευθούμε τις Γραφές, διότι ο Θεός έχει επιβλέψει κυριαρχικά τη διαδικασία της εξάπλωσής του μέσα στους αιώνες.
Πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας πως δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα αρχικά κείμενα, τα αυτόγραφα. Αυτό που έχουμε είναι χιλιάδες αντίγραφα εκείνων των χειρογράφων. Αυτά τα αντίγραφα έχουν κάποιες διαφορές αλλά είναι πολύ μικρές και ασήμαντες, και σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζουν τις βασικές διδασκαλίες ή τη σημασία του λόγου του Θεού. Οι ανομοιότητες εντοπίζονται κυρίως σε ποικιλία διαφορετικού συλλαβισμού. Και φυσικά, ένας διαφορετικός συλλαβισμός δεν επηρεάζει την ακρίβεια των Γραφών, ούτε σημαίνει πως ο Θεός δεν έχει διατηρήσει τον λόγο Του. Σ' εκείνες τις περιπτώσεις που ένα χειρόγραφο διαφέρει από ένα άλλο σε περισσότερο ουσιαστικά σημεία, μπορούμε να κάνουμε έναν πλήρη έλεγχο και σύγκριση όλων των αντιγράφων, ώστε ν' αποφανθούμε ποιο πρέπει να ήταν το αρχικό λεξιλόγιο.
Οι αρχαίοι γραμματείς, των οποίων η εργασία ήταν να δημιουργήσουν ακριβή αντίγραφα των Γραφών, ήσαν πολύ σχολαστικοί. Ένα παράδειγμα της επιμελούς ακρίβειάς των ήταν η πρακτική της μέτρησης όλων των γραμμάτων σ' ένα δεδομένο χειρόγραφο και η σημείωση του μεσαίου γράμματος του χειρογράφου. Κατόπιν, μετρούσαν τα γράμματα του αντιγράφου που έκαμαν και εύρισκαν το μεσαίο γράμμα για να βεβαιωθούν πως ταίριαζε με το αρχικό. Χρησιμοποιούσαν τέτοιες χρονοβόρες και λεπτομερείς μεθόδους για να διασφαλίσουν την ακρίβεια.
Οι Γραφές, περαιτέρω, συνηγορούν στο σχέδιο του Θεού να διατηρήσει τον λόγο Του. Στον Ματθαίο 5:18 ο Ιησούς είπε, «σας διαβεβαιώνω, μέχρις ότου παρέλθει ο ουρανός και η γη, ένα γιώτα ή μία κεραία δεν θα παρέλθει από τον νόμο, έως ότου όλα εκπληρωθούν.» Ο Ιησούς δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει την υπόσχεση αυτή εκτός εάν ήταν βέβαιος πως ο Θεός θα διατηρούσε τον λόγο Του. Ο Ιησούς είπε ακόμη, «Ο ουρανός και η γη θα παρέλθουν, τα λόγια μου όμως δεν θα παρέλθουν» (Ματθαίος 24:35, Μάρκος 13:31, Λουκάς 21:33). Ο λόγος του Θεού θα παραμένει και θα πραγματοποιήσει ό,τι ο Θεός έχει σχεδιάσει.
Ο προφήτης Ησαΐας διακήρυξε, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, πως ο λόγος του Θεού θα μένει για πάντα. «Το χορτάρι ξεράθηκε, το άνθος μαράθηκε· ο λόγος, όμως, του Θεού μας μένει στον αιώνα.» (Ησαΐας 40:8). Αυτό επιβεβαιώνεται στην Καινή Διαθήκη όταν ο Πέτρος παραπέμπει στον Ησαΐα ενώ αναφέρεται στις Γραφές ως «ο λόγος, που ευαγγελίστηκε σε σας» (Α΄ Πέτρου 1:24-25). Ούτε ο Ησαΐας ούτε ο Πέτρος μπορούσαν να κάνουν τέτοιες δηλώσεις χωρίς να κατανοούν πως ο Θεός διατηρεί τις Γραφές.
Όταν η Γραφή λέει πως ο λόγος του Θεού μένει για πάντα, δεν μπορεί να εννοεί πως είναι κρυμμένος κάπου μακριά σε μια ουράνια κρύπτη. Ο λόγος του Θεού δόθηκε συγκεκριμένα στο ανθρώπινο γένος και δεν θα πραγματοποιούσε τον σκοπό του αν δεν ήταν διαθέσιμος σε μας. «Επειδή, όσα γράφτηκαν από πριν, γράφτηκαν για τη δική μας διδασκαλία, για να έχουμε την ελπίδα με την υπομονή και την παρηγορία των γραφών» (Ρωμαίους 15:4). Επίσης, ο άνθρωπος δεν μπορεί να σωθεί ξέχωρα από το μήνυμα του ευαγγελίου, που έχει καταγραφεί στον λόγο του Θεού (Α΄ Κορινθίους 15:3-4). Συνεπώς, για να κηρυχθεί το ευαγγέλιο «μέχρι το τελευταίο άκρο της γης» (Πράξεις 13:47), ο λόγος πρέπει να διατηρηθεί. Αν δεν διατηρούνταν οι Γραφές υπερφυσικά, δεν θα υπήρχε τρόπος να διασφαλιστεί η σταθερότητα του μηνύματος.
English
Είναι βιβλικό το δόγμα της διατήρησης του λόγου Του;