settings icon
share icon
Ερώτηση

Υπάρχει απόδειξη πως η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη;

Απάντηση


Παραθέτουμε κάποια αποδεικτικά στοιχεία ότι η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη, όπως διαβάζουμε στην Β΄ Τιμόθεον 3:16:

1) Εκπληρωμένη προφητεία. Ο Θεός μίλησε σε ανθρώπους για μέλλοντα γεγονότα που Εκείνος θα ενεργούσε ώστε να συμβούν. Κάποια από αυτά έχουν ήδη γίνει. Άλλα, δεν έχουν συμβεί ακόμη. Για παράδειγμα, η Παλαιά Διαθήκη περιέχει περισσότερες από 300 προφητείες σχετικά με την πρώτη έλευση του Ιησού Χριστού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτές οι προφητείες προήλθαν από τον Θεό διότι τα κείμενα γράφτηκαν πριν να γεννηθεί ο Χριστός. Δεν γράφτηκαν μετά το γεγονός αλλά αρκετά πριν.

2) Η ενότητα των Γραφών. Η Αγία Γραφή γράφτηκε από 40 περίπου ανθρώπους συγγραφείς που κάλυψαν συγγραφική περίοδο μεγαλύτερη των 1600 ετών. Υπήρξε μεγάλη ποικιλία μεταξύ τους. Ο Μωυσής ήταν πολιτικός ηγέτης· ο Ιησούς του Ναυή στρατιωτικός ηγέτης· ο Δαβίδ, βοσκός· ο Σολομών, βασιλιάς· ο Αμώς, βοσκός και γεωργός· ο Δανιήλ, κάτι σαν πρωθυπουργός· ο Ματθαίος, τελώνης· ο Λουκάς, γιατρός· ο Παύλος, ραβίνος· και ο Πέτρος, ψαράς· και δεν είναι μόνον αυτοί. Η Γραφή γράφτηκε, ακόμη, σε μια ποικιλία καταστάσεων. Γράφτηκε σε 3 διαφορετικές ηπείρους, Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Κι όμως, τα μεγάλα θέματα των Γραφών συναντιούνται σε όλα τα κείμενα. Η Γραφή δεν αντιφάσκει με τον εαυτό της. Δεν εξηγείται διαφορετικά πως χωρίς τον Θεό, όπου το Άγιο Πνεύμα διεύθυνε τη συγγραφή της Γραφής, το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Σύγκρινε τα παραπάνω με το ισλαμικό Κοράνι. Η σύνθεσή του έγινε από έναν άνθρωπο τον Ζαΐντ μπιν Θαμπίτ, υπό την καθοδήγηση του πεθερού τού Μωάμεθ, Αμπού-Μπεκρ. Κατόπιν, το 650 μ.Χ., κάποιοι σπουδαγμένοι Άραβες δημιούργησαν μια ενωμένη έκδοση και κατέστρεψαν όλα τα υπάρχοντα αντίγραφα προκειμένου να διατηρήσουν την ενότητα του Κορανίου. Η Γραφή χαρακτηριζόταν από ενότητα από τη στιγμή που γράφτηκε. Το Κοράνι χαρακτηρίζεται από βίαιη ενότητα που άσκησαν οι άνθρωποι εκδότες του.

3) Η Γραφή παρουσιάζει τους ήρωες του με αλήθεια που συμπεριλαμβάνει τα σφάλματα και τις αδυναμίες τους. Δεν δοξάζει τους ανθρώπους όπως κάνουν οι άλλες θρησκείες με τους ήρωες τους. Διαβάζοντας κάποιος τη Γραφή αντιλαμβάνεται πως οι άνθρωποι που περιγράφει έχουν προβλήματα και σφάλλουν όπως ακριβώς κι εμείς. Το στοιχείο που καθιστά τους ήρωες της Γραφής μεγάλους, ήταν η εμπιστοσύνη τους στον Θεό. Ένα παράδειγμα είναι ο Δαβίδ που περιγράφεται ως ο «άνθρωπος σύμφωνα με την καρδιά του Θεού» (Α΄ Σαμουήλ 13:14). Αλλά ο Δαβίδ διέπραξε μοιχεία (Β΄ Σαμουήλ 11:1-5) και φόνο (Β΄ Σαμουήλ 11:14-26). Η πληροφορία αυτή θα μπορούσε εύκολα να παραλειφθεί από τη Γραφή αλλά ο Θεός της αλήθειας την συμπεριέλαβε.

4) Τα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την ιστορική καταγραφή των Γραφών. Αν και πολλοί άπιστοι έχουν προσπαθήσει στο πέρασμα του χρόνου να εντοπίσουν αρχαιολογική μαρτυρία που να διαψεύδει τη Γραφή, έχουν αποτύχει. Είναι εύκολο να πει κάποιος πως η Γραφή είναι αναληθής. Είναι άλλο πράγμα όμως ν' αποδείξει πως αυτό ισχύει, και πραγματικά δεν έχει συμβεί. Στο παρελθόν, κάθε φορά που η Γραφή φαινόταν να αντιφάσκει με μια επίκαιρη «επιστημονική» θεωρία, η Γραφή αποδεικνυόταν αργότερα αληθής και η «επιστημονική» θεωρία εσφαλμένη. Ένα καλό παράδειγμα είναι το Ησαΐας 40:22. Όλον εκείνον τον καιρό που η επιστήμη δήλωνε πως η γη είναι επίπεδη, η Γραφή δήλωνε πως ο Θεός «κάθεται επάνω στον γύρο της γης».

Οι ισχυρισμοί της Γραφής πως πηγάζει από τον Θεό δεν θα πρέπει να εννοηθούν ως κυκλική επιχειρηματολογία. Η μαρτυρία των αξιόπιστων μαρτύρων –ιδίως του Ιησού, αλλά επίσης του Μωυσή, του Ιησού του Ναυή, του Δαβίδ, του Δανιήλ και του Νεεμία, στην Παλαιά Διαθήκη, και του Ιωάννη και του Παύλου, στην Καινή Διαθήκη- επιβεβαιώνουν την εξουσία και την λεκτική θεοπνευστία των αγίων Γραφών. Θεώρησε τις ακόλουθες περικοπές: Έξοδος 14:1, 20:1, Λευιτικό 4:1, Αριθμοί 4:1, Δευτερονόμιο 4:2, 32:48, Ησαΐας 1:10, 24, Ιερεμίας 1:11, 11:1–3, Ιεζεκιήλ 1:3, Α΄ Κορινθίους 14:37, Α΄ Θεσσαλονικείς 2:13, Β΄ Πέτρου 1:16–21, Α΄ Ιωάννου 4:6.

Είναι επίσης ενδιαφέροντα τα κείμενα του Τίτου Φλαβίου Ιωσήπου, του Ιουδαίου ιστορικού που έγραψε κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα μ.Χ. Ο Ιώσηπος καταγράφει κάποια γεγονότα που συμπίπτουν με τις Γραφές. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τη συγκεκριμένη μαρτυρία, αποδεχόμαστε με όλη την καρδιά μας την Αγία Γραφή ως θεόπνευστη (Β΄ Τιμόθεον 3:16).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Υπάρχει απόδειξη πως η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries