settings icon
share icon
Ερώτηση

Μπορείς να μου δώσεις ένα βασικό χρονολόγιο της Αγίας Γραφής;

Απάντηση


Στην πλέον βασική έννοια, το βιβλικό χρονολόγιο είναι ατελείωτο και αιώνιο, καθώς η καταγραφή αρχίζει με τη Δημιουργία (άγνωστη η χρονολογία της – Γένεση 1:1-31) και φτάνει ως το τέλος των αιώνων (Ματθαίος 28:20). Από μια περισσότερο πρακτική άποψη, το βιβλικό χρονολόγιο στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι ερευνητές αρχίζει με την κλήση του Άβραμ, που μετονομάστηκε σε «Αβραάμ» από τον Θεό (Γένεση 17:4-6) το έτος 2166 π.Χ. και τελειώνει με τη συγγραφή του βιβλίου της Αποκάλυψης, περί το 95 μ.Χ. Πριν τη γέννηση του Αβραάμ, το βιβλικό χρονολόγιο που ξεκινάει με τα ιστορούμενα στο βιβλίο της Γέννησης, περιέχει την πλούσια αφήγηση της Δημιουργίας, του Αδάμ και της Εύας, της Πτώσης του ανθρώπου, εκτεταμένες γενεαλογίες, ιστορίες ανθρώπινων ταλαιπωριών που οδηγούν στον Νώε και τον μεγάλο Κατακλυσμό (με επίσης άγνωστη χρονολόγηση), και πολλά περισσότερα.

Μέσα στο πλαίσιο που έχει ως αρχή τη γέννηση του Αβραάμ και πέρας τη συγγραφή του βιβλίου της Αποκάλυψης από τον απόστολο Ιωάννη, η ιστορίας μας βοηθάει να χρονολογήσουμε πολλά γεγονότα και ανθρώπους που αναφέρονται στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη. Για παράδειγμα, ο Μωυσής εκτιμάται πως γεννήθηκε το 1526 π.Χ., και ο Ιησούς του Ναυή εισήλθε στην υπεσχημένη γη περί το 1406 π.Χ. Η περίοδος των δέκα Κριτών του Ισραήλ έληξε το 1052 π.Χ., στην έναρξη της βασιλείας του Σαούλ, όπου οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι είναι δυνατή, ξεκάθαρη, ιστορική και επαληθεύσιμη χρονολόγηση.

Ο βασιλιάς Σαούλ, ο φημισμένος βασιλιάς Δαβίδ – του οποίου απόγονος θα ήταν ο Ιησούς Χριστός – και ο γιος του Δαβίδ, ο σοφός βασιλιάς Σολομών, ηγήθηκαν ενός ενωμένου βασιλείου του Ισραήλ. Το 931 π.Χ., μετά τη βασιλεία του Σολομώντα, το βασίλειο διαιρέθηκε σε βόρειο και νότιο. Διάφοροι βασιλιάδες ηγήθηκαν του βορείου (Ισραήλ), και άλλοι του νοτίου (Ιούδα) μέχρις ότου συνέβη η πτώση του βορείου βασιλείου το 722 π.Χ. και η πτώση της Ιερουσαλήμ (έδρα του νοτίου βασιλείου) το 586 π.Χ.

Η εξορία του Ιούδα διήρκησε μέχρι το 538 π.Χ., όταν ο Πέρσης βασιλιάς Κύρος διέταξε τον Έσδρα να επιστρέψει στο Ισραήλ για να οικοδομήσει τον Ναό για τον Θεό στην Ιερουσαλήμ (Έσδρας 1). Οι Ιουδαίοι αποκατέστησαν την Ιερουσαλήμ εκείνον τον καιρό, περί το 432 π.Χ., όπου γράφτηκε το τελευταίο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης (Μαλαχίας). Επακολούθησε η μεσοδιαθηκική περίοδος, που είχε διάρκεια περίπου 430 χρόνια.

Το 5 π.Χ., περίπου, γεννήθηκε στη Βηθλεέμ ο Ιησούς Χριστός, ο Μεσσίας του Ισραήλ. Μετά τον θάνατο του Ηρώδη, το 4 π.Χ., ο Ιησούς με τους γονείς του επέστρεψε στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας (Ματθαίος 2:19-23). Δεν καταγράφεται τίποτα άλλο σχετικά με τη ζωή του Ιησού μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών, που Τον βλέπουμε να συνομιλεί με τους διδασκάλους στον Ναό, που εξίστανται για τη σύνεσή Του (Λουκάς 2:40-52). Ο Χριστός ξεκίνησε τη δημόσια διακονία Του, κατά προσέγγιση το 27 μ.Χ., με τη βάπτισή Του (Ματθαίος 3:13-17). Η διακονία του Χριστού διήρκησε περί τα τρεισήμισι χρόνια.

Την περίοδο 29-30 μ.Χ. ο Χριστός πέρασε τον περισσότερο χρόνο στην Ιουδαία, κηρύττοντας, διδάσκοντας και ενεργώντας θαύματα – μεταξύ των οποίων η ανάσταση του Λαζάρου από τους νεκρούς – και περαιτέρω εξοπλίζοντας τους μαθητές Του να συνεχίσουν μετά τον θάνατό Του. Νωρίς, το έτος 30, έστρεψε την προσοχή Του στην Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας της ζωής Του, ο Χριστός γιόρτασε το Πάσχα με τους φίλους Του, όπου καθιέρωσε το Δείπνο του Κυρίου (Λουκάς 22:14-20) και έκανε την αποχαιρετιστήρια ομιλία Του. Στο τέλος προδόθηκε, συνελήφθη, δοκιμάστηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε (Ματθαίος 26:36–28:8). Ο αναστημένος Χριστός διακόνησε περαιτέρω για 40 ημέρες και ανελήφθη στον Ουρανό (Πράξεις 1:3-11, Α΄ Κορινθίους 15:6-7).

Οι απόστολοι και οι ακόλουθοι του Χριστού, μετά τον θάνατο και την ανάστασή Του, έγραψαν την Καινή Διαθήκη. Το πρώτο βιβλίο της Καινής Διαθήκης γράφτηκε νωρίς (η προς Γαλάτας επιστολή ή η επιστολή του Ιακώβου), περί το 49 μ.Χ., ή μέχρι δύο δεκαετίες από τον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού. Αυτό σημαίνει πως τα αρχικά κείμενα γράφτηκαν από αυτόπτες μάρτυρες, παρέχοντάς μας εξιστορήσεις γεγονότων από πρώτο χέρι. Το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης γράφτηκε από τον Ιωάννη περί το 95 μ.Χ.

Παρατίθεται παρακάτω το χρονολόγιο των σπουδαιότερων βιβλικών γεγονότων. Σημείωση: Όλες οι χρονολογίες είναι κατά προσέγγιση. Επίσης, οι χρονολογίες που αφορούν την πρώιμη ανθρώπινη ιστορία (πριν τον Αβραάμ) εκφράζουν την άποψη αυτών που πιστεύουν πως η Γη δημιουργήθηκε πριν μερικές χιλιάδες χρόνια.
4000 π.Χ. (;) — Δημιουργία του Κόσμου
2344 π.Χ. (;) — Νώε και Κιβωτός
2166 π.Χ. — Η κλήση του Άβραμ
2141 π.Χ. — Η γέννηση του Ισαάκ
1526 π.Χ. — Η γέννηση του Μωυσή
1446 π.Χ. — Η Έξοδος του Ισραήλ από την Αίγυπτο
1406 π.Χ. — Η είσοδος του Ισραήλ στην υπεσχημένη γη
1420 π.Χ. — Ο θάνατος του Ιησού του Ναυή
1052 π.Χ. — Ο Σαούλ χρίεται βασιλιάς
1011–971 π.Χ. — Η βασιλεία του Δαβίδ
959 π.Χ. — Ολοκληρώνεται η οικοδομή του Ναού από τον Σολομώντα
931 π.Χ. — Η διαίρεση του βασιλείου
875–797 π.Χ. — Οι διακονίες των προφητών Ηλία και Ελισαιέ στον Ισραήλ
739–686 π.Χ. — Η διακονία του προφήτη Ησαΐα στον Ιούδα
722 π.Χ. — Η πτώση του βόρειου βασιλείου από τους Ασσύριους
586 π.Χ. — Η πτώση του νότιου βασιλείου από τους Βαβυλώνιους
538–445 π.Χ. — Η επιστροφή των εξόριστων Ιουδαίων στην Ιερουσαλήμ
515 π.Χ. — Ολοκληρώνεται η οικοδομή του δεύτερου Ναού
5 π.Χ. — Η γέννηση του Ιησού Χριστού
26–30 μ.Χ. — Η διακονία του Χριστού τελειώνει με τον θάνατο και την ανάστασή Του
34 μ.Χ. — Η μεταστροφή του Σαούλ από την Ταρσό
44–47 μ.Χ. — Το πρώτο ιεραποστολικό ταξίδι του Παύλου
49 μ.Χ. — Το συμβούλιο στην Ιερουσαλήμ
60 μ.Χ. — Η φυλάκιση του Παύλου στη Ρώμη
95 μ.Χ. — Το όραμα του Ιωάννη στην Πάτμο και η συγγραφή του βιβλίου της Αποκάλυψης

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Μπορείς να μου δώσεις ένα βασικό χρονολόγιο της Αγίας Γραφής;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries