Ερώτηση
Τι είναι βλασφημία; Τι σημαίνει να βλασφημείς;
Απάντηση
Βλασφημώ σημαίνει ότι μιλάω περιφρονητικά για τον Θεό ή κρατάω προκλητική στάση ασέβειας. Βλασφημία είναι η λεκτική ή έγγραφη αποδοκιμασία τού ονόματος τού Θεού, του χαρακτήρα Του, του έργου Του ή των ιδιοτήτων Του.
Η βλασφημία αποτελούσε ένα σοβαρό αμάρτημα στον Νόμο τού Θεού που δόθηκε στον Μωυσή. Οι Ισραηλίτες έπρεπε να λατρεύουν και υπακούουν στον Θεό. Στο Λευιτικό 24:10-16, κάποιος άνθρωπος βλασφήμησε το όνομα τού Θεού. Στους Εβραίους, το όνομα δεν ήταν απλώς μία χρήσιμη ετικέτα. Ηταν μια συμβολική εκπροσώπηση τού χαρακτήρα τού προσώπου. Ο άνθρωπος που βλασφήμησε το όνομα τού Θεού, στο Λευιτικό, λιθοβολήθηκε έως θανάτου.
Το 36ο κεφάλαιο τού Ησαΐα αφηγείται την ιστορία τού Σενναχειρείμ, βασιλιά τής Ασσυρίας, και την προσπάθειά του να αποκαρδιώσει την Ιερουσαλήμ πριν της επιτεθεί. Αφού έχει καυχηθεί για τις πολλές νίκες τής Ασσυρίας, τους λέει, «Ποιοι, ανάμεσα σε όλους τους θεούς αυτών των τόπων, λύτρωσαν τη γη τους από το χέρι μου, ώστε και ο Κύριος να λυτρώσει από το χέρι μου την Ιερουσαλήμ;» (Ησαΐας 36:20). Ο Σενναχειρείμ διέπραξε βλασφημία θεωρώντας τον Θεό τού Ισραήλ ισότιμο με τους ψεύτικους θεούς τών πέριξ εθνών. Ο βασιλιάς τού Ιούδα Εζεκίας δείχνει την βλασφημία αυτήν στην προσευχή του προς τον Θεό, στην οποία ζητάει από τον Θεό να τους ελευθερώσει με σκοπό να υπερασπιστεί την δική Του τιμή (Ησαΐας 37:4, 17). Και είναι αυτό ακριβώς που έκανε ο Θεός. Διαβάζουμε στον Ησαΐα 37:36-37, «Τότε, ο άγγελος του Κυρίου βγήκε και χτύπησε στο στρατόπεδο τών Ασσυρίων 185.000· και όταν σηκώθηκαν το πρωί, να, όλοι ήσαν νεκρά σώματα. Και σηκώθηκε και έφυγε, και επέστρεψε ο Σενναχειρείμ, ο βασιλιάς τής Ασσυρίας, και κατοίκησε στη Νινευή.» Δολοφονήθηκε αργότερα μέσα στον ναό τού θεού του Νισρώκ (Ησαΐας 37:38).
Οι ακόλουθοι τού Θεού είναι επίσης υπεύθυνοι να διασφαλίζουν ότι η συμπεριφορά τους δεν ερεθίζει άλλους ανθρώπους να βλασφημήσουν τον Θεό. Στην Ρωμαίους 2:17-24, ο Παύλος επιπλήττει εκείνους που ισχυρίζονται ότι σώζονται με την τήρηση τού Νόμου αλλά ζουν ακόμη μέσα στην αμαρτία. Ο Παύλος τους γράφει, χρησιμοποιώντας το Ησαΐας 52:5, «το όνομα τού Θεού εξαιτίας σας δυσφημείται ανάμεσα στα έθνη» (εδάφιο 24). Στην Α΄ Τιμόθεον 1:20 ο Παύλος εξηγεί ότι είχε παραδώσει δύο ψευδοδιδασκάλους στον Σατανά «για να μάθουν να μη βλασφημούν»· έτσι, η διάδοση ψευδούς διδασκαλίας και η εκτροπή τών ανθρώπων τού Θεού στην πλάνη αποτελεί επίσης μορφή βλασφημίας.
Ο Ιησούς έκανε λόγο για μια συγκεκριμένη μορφή βλασφημίας —την βλασφημία κατά τού Αγίου Πνεύματος— που διέπραξαν οι θρησκευτικοί ηγέτες τών ημερών Του. Η περίσταση ήταν ότι οι Φαρισαίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες τών θαυμάτων τού Ιησού αλλά απέδιδαν το έργο τού Αγίου Πνεύματος στην παρουσία δαιμονίων (Μάρκος 3:22-30). Η παρουσίαση τού αγίου ως δαιμονική ήταν μια σκόπιμη, προσβλητική απόρριψη τού Θεού και ήταν ασυγχώρητη.
Η πλέον σημαντική κατηγορία βλασφημίας ήταν κάποια που συνέβη να είναι πλήρως ψευδής. Πρόκειται για το αδίκημα τής βλασφημίας σύμφωνα με το οποίο οι ιερείς και οι Φαρισαίοι καταδίκασαν τον Ιησού (Ματθαίος 26:65). Αντιλήφθηκαν ότι ο Ιησούς ισχυριζόταν πως ήταν Θεός. Αυτό αποτελούσε πραγματικά μομφή ενάντια στον χαρακτήρα τού Θεού — αν δεν ήταν αλήθεια. Αν ο Ιησούς ήταν μόνον ένας άνθρωπος που ισχυριζόταν ότι είναι Θεός, τότε ήταν βλάσφημος. Οντας όμως ο Ιησούς το δεύτερο Πρόσωπο τής Τριάδας, μπορούσε να ισχυριστεί αληθώς την θεότητα Του (Φιλιππησίους 2:6).
Είναι γεγονός ότι κάθε φορά που κάνουμε ή λέμε κάτι που δίνει στους άλλους μία ψευδή απεικόνιση της δόξας, της αγιότητας και του χαρακτήρα του Θεού, διαπράττουμε βλασφημία. Κάθε φορά που παραποιούμε την θέση μας ως παιδιά του Θεού, φθείρουμε την φήμη Του. Ευτυχώς, ο Ιησούς συγχωρεί ακόμη και την αμαρτία τής βλασφημίας. Ο Πέτρος επιτέθηκε στον σκοπό τού Ιησού (Ματθαίος 16:22)· ο Παύλος ανάγκαζε τους χριστιανούς να βλασφημήσουν (Πράξεις 26:9-18), και τα αδέλφια τού Ιησού θεώρησαν πως ο Ιησούς ήταν εκτός εαυτού (Μάρκος 3:21). Ολοι μετάνιωσαν και όλοι συγχωρήθηκαν.
English
Τι είναι βλασφημία; Τι σημαίνει να βλασφημείς;