Ερώτηση
Πώς πρέπει ο χριστιανός να θεωρεί την κλιματική αλλαγή;
Απάντηση
Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι η φράση «κλιματική αλλαγή» αντικαθιστά τη φράση «παγκόσμια υπερθέρμανση» ως το σλόγκαν της οικολογίας. Μερικοί επιστήμονες/κλιματολόγοι είναι βέβαιοι ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα, κυρίως τα αέρια του θερμοκηπίου, επηρεάζει το περιβάλλον. Αυτό για το οποίο δεν είναι βέβαιοι είναι το ποια θα είναι ακριβώς η επίπτωση. Δύο δεκαετίες πριν, ο φόβος ήταν η «παγκόσμια ψύξη», με προειδοποιήσεις για ένα νέο αιώνα παγετώνων ν' αποτελούν την τακτική του τρόμου. Ενώ πολλοί επιστήμονες/κλιματολόγοι σήμερα πιστεύουν ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι πρωταρχικός κίνδυνος, η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει στο να χρησιμοποιείται η «κλιματική αλλαγή» ως μια προειδοποίηση λιγότερο συγκεκριμένη. Ουσιαστικά, το μήνυμα της κλιματικής αλλαγής είναι τούτο: τα αέρια του θερμοκηπίου καταστρέφουν το περιβάλλον, κι ενώ δεν είμαστε βέβαιοι για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, γνωρίζουμε ότι θα αυτό θα είναι βλαπτικό.
Οι κλιματολόγοι, οι οικολόγοι, οι γεωλόγοι, κ.λπ., είναι ενωμένοι στην αναγνώριση ότι η γη έχει υποστεί στο παρελθόν σημαντική υπερθέρμανση/κλιματική αλλαγή. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι κλιματικές αλλαγές, προφανώς δεν δημιουργήθηκαν από ανθρώπινη δραστηριότητα, πολλοί από αυτούς τους ίδιους επιστήμονες έχουν πεισθεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι η πρωταρχική αιτία της κλιματικής αλλαγής σήμερα. Γιατί; Φαίνεται πως υπάρχουν τρία ουσιώδη κίνητρα.
Πρώτον, κάποιοι πραγματικά και παντελώς πιστεύουν ότι τα αέρια του θερμοκηπίου προκαλούν κλιματική αλλαγή. Εξετάζουν με τιμιότητα τα δεδομένα και καταλήγουν σ' αυτό το συμπέρασμα. Δεύτερον, κάποιοι, με θρησκευτικό, σχεδόν, ζήλο υιοθετούν τη νοοτροπία πως η κλιματική αλλαγή συμβαίνει. Πολλοί, εντός της οικολογικής Κίνησης, είναι τόσο κολλημένοι με την προστασία της «μητέρας γης», που χρησιμοποιούν κάθε επιχείρημα για να επιτύχουν τον σκοπό τους, ασχέτως του πόσο μεροληπτικό και μη εξισορροπημένο αυτό είναι. Τρίτον, προωθούν τη νοοτροπία της κλιματικής αλλαγής για οικονομικό όφελος. Κάποιοι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της νομοθεσίας που αφορά την κλιματική αλλαγή, είναι εκείνοι που έχουν το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από τους «πράσινους» νόμους και τεχνολογίες. Πριν γίνει αποδεκτός ο τρόπος σκέψης περί κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει ν' αναγνωριστεί πως όλοι όσοι την προωθούν δεν το κάνουν διότι είναι καλώς πληροφορημένοι και έχουν αγνά κίνητρα.
Πώς, λοιπόν, ο χριστιανός πρέπει να θεωρήσει τα περί κλιματικής αλλαγής; Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με σκεπτικισμό και κριτικό πνεύμα, αλλά ταυτόχρονα με τιμιότητα και σεβασμό. Το σπουδαιότερο, όμως, οι χριστιανοί πρέπει να έχουν βιβλική θεώρηση του κλίματος. Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με την κλιματική αλλαγή; Όχι πολλά. Το πλησιέστερο, προφανώς, βιβλικό παράδειγμα αυτού που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε κλιματική αλλαγή, είναι οι καταστροφές που θα λάβουν χώρα στους έσχατους καιρούς που προφητεύονται στην Αποκάλυψη, κεφάλαια 6-18. Αυτές οι προφητείες, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με τα αέρια του θερμοκηπίου αλλά μάλλον είναι το αποτέλεσμα της οργής του Θεού, που ξεσπάει η δικαιοσύνη Του στον κακό κόσμο που καθημερινά γίνεται χειρότερος. Ο χριστιανός, επίσης, πρέπει να θυμάται ότι ο Θεός έχει τον έλεγχο και ότι αυτός ο κόσμος δεν είναι η πατρίδα μας. Ο Θεός μια μέρα θα καταστρέψει το παρόν σύμπαν (Β΄ Πέτρου 3:7-12) και θα το αντικαταστήσει με καινούριους Ουρανούς και καινούρια γη (Αποκάλυψη 21-22). Πόση πολλή προσπάθεια πρέπει να καταβάλλουμε για να «σώσουμε» έναν πλανήτη που ο Θεός τελικά θα καταστρέψει και θ' αντικαταστήσει μ' έναν πλανήτη τόσο εκπληκτικό και όμορφο, που η παρούσα γη ωχριά μπροστά του;
Υπάρχει κάτι κακό με την οικολογία; Δεν είναι καλό πράγμα η μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης; Προφανώς και είναι. Δεν αξίζει να χρησιμοποιούμε τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες και τις άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Φυσικά και αξίζει. Πρέπει κάτι από αυτά τα πράγματα ν' αποτελούν τον κύριο σκοπό των πιστών του Χριστού; Απολύτως όχι! Ως χριστιανοί, η προσοχή μας πρέπει να είναι στη διακήρυξη του ευαγγελίου, το μήνυμα που έχει τη δύναμη να σώζει ζωές. Η σωτηρία του πλανήτη δεν εξαρτάται από τη δύναμή μας και την υπευθυνότητά μας. Η κλιματική αλλαγή μπορεί ή όχι να είναι πραγματική, και ενδέχεται ή όχι να έχει προκληθεί από τον άνθρωπο. Αυτό που μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι ο Θεός είναι αγαθός και κυρίαρχος και ότι ο πλανήτης γη θ' αποτελεί τον τόπο κατοικίας μας για όσον καιρό ο Θεός το επιθυμεί. Διαβάζουμε στον Ψαλμό 46:2-3, «Γι' αυτό, δεν θα φοβηθούμε και αν η γη σαλευτεί, και τα βουνά μετατοπιστούν στο μέσον των θαλασσών· και αν ηχούν και ταράζονται τα νερά τους· και τα βουνά σείονται εξαιτίας της έπαρσής τους.».
English
Πώς πρέπει ο χριστιανός να θεωρεί την κλιματική αλλαγή;