settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί πρέπει να εξομολογούμαστε τις αμαρτίες μας αν έχουν ήδη συγχωρεθεί (1 επιστολή του Ιωάννη 1:9);

Απάντηση


Ο απόστολος Παύλος γράφει: «σε έπαινον της δόξας τής χάρης του, με την οποία μάς χαρίτωσε με τον αγαπημένο του με τον οποίο έχουμε την απολύτρωση διαμέσου τού αίματός του, την άφεση των αμαρτημάτων, σύμφωνα με τον πλούτο τής χάρης του από την οποία έκανε να περισσεύσει σε μας με κάθε σοφία και φρόνηση (επιστολή προς Εφεσίους 1:6-8). Αυτή η συγχώρεση μιλάει για την λύτρωση μέσω της οποίας ο Θεός παίρνει τις αμαρτίες μας και τις απομακρύνει από εμάς «όσο απέχει η Ανατολή από την Δύση» (Ψαλμός 103:12). Αυτή είναι μια νομική συγχώρεση την οποία ο Θεός μας δίνει όταν δεχτούμε τον Χριστό σαν Σωτήρα μας. Όλες οι προηγούμενες, νυν και μελλοντικές αμαρτίες μας έχουν συγχωρεθεί σε νομική βάση που σημαίνει ότι εμείς δεν θα υποστούμε αιώνια τιμωρία για τις αμαρτίες μας. Αλλά θα πρεπει πάραυτα να υποστούμε τις συνέπειες από την αμαρτία όσο είμαστε στη γη, πράγμα που θέτει μπροστά μας ένα συγκεκριμένο θέμα.

Η διαφορά μεταξύ της επιστολής προς Εφεσίους 1:6-8 και της 1 επίστολής του Ιωάννη 1:9 είναι πως ο Ιωάννης ασχολείται με αυτό που αποκαλούμε «συγγενική» ή «οικογενειακή» συγχώρεση – σαν τη συγχώρεση που δίνει ο πατέρας στο γιό του. Παραδείγματος χάρην αν ένας γιός κάνει κάτι κακό στον πατέρα του – δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ή δεν σεβαστεί τους κανόνες του – ο γιός δυσκολεύει την επικοινωνία με τον γονιό του. Παραμένει γιός του πατέρα του αλλά οι σχέσεις τους πάσχουν. Ο δεσμός τους θα ματαιωθεί έως ότου ο γιός δεν αναγνωρίσει μπροστά στον πατέρα του πως έχει κάνει κάτι κακό. Στις σχέσεις μας με τον Θεό τα πράγματα στέκουν με τον ίδιο τρόπο – η επικοινωνία μας μαζί του δυσκολεύει μέχρι να εξομολογηθούμε την αμαρτία μας. Όταν παραδεχτούμε τα πάντα στο Θεό η επικοινωνία μας ανανεώνεται. Αυτή είναι η συγγενική συγχώρεση.

Η «κατά θέση» ή «νομική» συγχώρεση είναι αυτή που λαμβάνεται από τον καθένα που πιστεύει στο Χριστό. Από τη θέση μας ως μέλη του σώματος του Χριστού όλες οι αμαρτίες, που έχουμε διαπράξει ή πρόκειται να διαπράξουμε, έχουν συγχωρεθεί. Η τιμή που πλήρωσε ο Χριστός στο σταυρό έχει ικανοποιήσει την οργή του Θεού ενάντια στην αμαρτία και δεν απαιτούνται άλλες θυσίες και πληρωμές. Όταν ο Ιησούς λέει: «Τετέλεσται» εννοεί ακριβώς ότι εμείς λαμβάνουμε την κατά θέση συγχώρεσή Του μέσω αυτής της πράξης Του.

Η εξομολόγηση των αμαρτιών μας, μας φυλάει από την τιμωρία του Θεού. Αν δεν εξομολογούμαστε τις αμαρτίες μας η τιμωρία του Θεού θα έρθει με σιγουριά στη ζωή μας μέχρι να το κάνουμε. Όπως είπαμε οι αμαρτίες μας συγχωρέθηκαν με την λύτρωση (κατά θέση) αλλά η καθημερινή επικοινωνία μας με τον Θεό πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση (οικογενειακή συγχώρεση). Η σωστή σχέση με το Θεό δεν είναι δυνατή αν στην ζωή μας υπάρχει ανομολόγητη αμαρτία. Για να διαφυλάξουμε λοιπόν την καλή μας επικοινωνία με το Θεό πρέπει να εξομολογηθούμε τις αμαρτίες μας μπροστά Του την στιγμή που συνειδητοποιούμε το λάθος μας.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ να βιώσω χαρά στην χριστιανική μου ζωή»;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries