settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο έλεγχος περί αμαρτίας;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή μάς λέει ότι το Άγιο Πνεύμα θα ελέγξει τον κόσμο περί αμαρτίας (Ιωάννης 16:8). Για να καταλάβουμε τι είναι ο έλεγχος περί αμαρτίας, μπορούμε να δούμε τι δεν είναι. Πρώτον, δεν είναι απλά μια ένοχη συνείδηση ή ακόμη, η ντροπή εξαιτίας της αμαρτίας. Ολοι μας σχεδόν βιώνουμε τέτοια συναισθήματα. Αυτό όμως δεν είναι αληθινός έλεγχος περί αμαρτίας.

Δεύτερον, έλεγχος περί αμαρτίας δεν είναι μια αίσθηση τρόμου ή ένα προαίσθημα θείας τιμωρίας. Αυτά τα συναισθήματα, επίσης, βιώνονται συχνά στην καρδιά και το μυαλό τών αμαρτωλών. Αλλά και πάλι, ο αληθινός έλεγχος της αμαρτίας είναι κάτι διαφορετικό.

Τρίτον, ο έλεγχος περί αμαρτίας δεν είναι απλά η γνώση τού καλού και του κακού· δεν είναι η συμφωνία με την διδασκαλία τών Γραφών για την αμαρτία. Πολλοί άνθρωποι διαβάζουν την Γραφή και έχουν πλήρη επίγνωση πως ο μισθός τής αμαρτίας είναι θάνατος (Ρωμαίους 6:23). Μπορεί να γνωρίζουν «ότι κάθε πόρνος ή ακάθαρτος ή πλεονέκτης... δεν έχει κληρονομία στη βασιλεία τού Χριστού και Θεού» (Εφεσίους 5:5). Μπορεί ακόμη να συμφωνήσουν πως «οι ασεβείς θα επιστραφούν στον Άδη· όλα τα έθνη που ξεχνούν τον Θεό» (Ψαλμός 9:17). Ωστόσο, παρά τις γνώσεις τους, συνεχίζουν να ζουν στην αμαρτία. Κατανοούν τις συνέπειες, όμως απέχουν πολύ από το να ελεγχθούν για τις αμαρτίες τους.

Η αλήθεια είναι ότι, αν δεν βιώνουμε τίποτα περισσότερο από τύψεις τής συνείδησης, ανησυχία στη σκέψη τής κρίσης ή μια ακαδημαϊκή επίγνωση τής κόλασης, τότε δεν έχουμε γνωρίσει πραγματικά τον έλεγχο περί αμαρτίας. Οπότε, ποιος είναι ο αληθινός έλεγχος, το είδος για το οποίο μιλάει η Αγία Γραφή;

Η λέξη ελέγχω, σημαίνει «πείθω κάποιον για την αλήθεια· κατακρίνω· κατηγορώ, διαψεύδω ή διασταυρώνω την μαρτυρία κάποιου». Το Άγιο Πνεύμα ενεργεί ως κατήγορος που εκθέτει το κακό, κατακρίνει τους κακοποιούς και πείθει τους ανθρώπους πως χρειάζονται Σωτήρα.

Το να έχεις ελεγχθεί σημαίνει να νιώθεις την απόλυτη απέχθεια τής αμαρτίας. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε δει την ομορφιά τού Θεού, την αγνότητα και αγιότητά Του και όταν αναγνωρίζουμε ότι η αμαρτία δεν μπορεί να συγκατοικήσει μαζί Του (Ψαλμός 5:4). Όταν ο Ησαΐας στάθηκε στην παρουσία τού Θεού, αμέσως συγκλονίστηκε από την δική του αμαρτωλότητα: «Ω, ταλαίπωρος εγώ! ... χάθηκα για τον λόγο ότι είμαι άνθρωπος με ακάθαρτα χείλη ... τα μάτια μου είδαν τον Βασιλιά, τον Κύριο τών δυνάμεων.» (Ησαΐας 6:5).

Το να έχεις ελεγχθεί σημαίνει να βιώνεις την απόλυτη φρίκη τής αμαρτίας. Η στάση μας απέναντι στην αμαρτία γίνεται σαν αυτήν τού Ιωσήφ, που διέφυγε τον πειρασμό φωνάζοντας, «πώς να πράξω αυτό το μεγάλο κακό και να αμαρτήσω ενάντια στον Θεό;» (Γένεση 39:9).

Εχουμε ελεγχθεί όταν αρχίζουμε να υπολογίζουμε πόσο πολύ η αμαρτία μας ατιμάζει τον Θεό. Οταν ο Δαβίδ ελέγχθηκε από το Άγιο Πνεύμα, φώναξε, «Σε σένα, σε σένα μονάχα αμάρτησα, και έπραξα μπροστά σου το πονηρό» (Ψαλμός 51:4). Ο Δαβίδ είδε την αμαρτία του κυρίως ως προσβολή τού αγίου Θεού.

Εχουμε ελεγχθεί όταν συνειδητοποιούμε έντονα την οργή που προορίζεται να ξεσπάσει πάνω στην ψυχή μας (Ρωμαίους 1:18, 2:5). Όταν ο δεσμοφύλακας στην πόλη τών Φιλίππων έπεσε στα πόδια τών αποστόλων και φώναξε, «Κύριοι, τι πρέπει να κάνω για να σωθώ;», ήταν υπό έλεγχο (Πράξεις 16:30). Ήταν βέβαιος ότι χωρίς Σωτήρα, θα πέθαινε.

Όταν το Άγιο Πνεύμα ελέγχει τους ανθρώπους για την αμαρτία τους, αντιπροσωπεύει την δίκαιη κρίση τού Θεού (Εβραίους 4:12). Δεν υπάρχει έφεση για αυτή την ετυμηγορία. Το Άγιο Πνεύμα όχι μόνο ελέγχει τους ανθρώπους για την αμαρτία, αλλά τους φέρνει σε μετάνοια (Πράξεις 17:30, Λουκάς 13:5). Το Άγιο Πνεύμα φέρνει στο φως την σχέση μας με το Θεό. Η ελεγκτική δύναμη τού Αγίου Πνεύματος μάς ανοίγει τα μάτια να δούμε την αμαρτία μας και ανοίγει τις καρδιές μας για να δεχθούμε την χάρη Του (Εφεσίους 2:8).

Δοξάζουμε τον Κύριο για τον έλεγχο τής αμαρτίας. Χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε σωτηρία. Κανείς δεν σώζεται χωρίς το ελεγκτικό και αναγεννητικό έργο τού Αγίου Πνεύματος στην καρδιά. Η Γραφή μάς διδάσκει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως επαναστάτες ενάντια στον Θεό και εχθρικοί προς τον Ιησού Χριστό. Είναι «νεκροί, εξαιτίας των παραβάσεων και των αμαρτιών» (Εφεσίους 2:1). Ο Ιησούς είπε, «κανένας δεν μπορεί να ’ρθει σε μένα, αν δεν τον ελκύσει ο Πατέρας που με απέστειλε» ( Ιωάννης 6:44). Μέρος αυτής της

«έλξης» στον Ιησού είναι η καταδίκη για την αμαρτία.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο έλεγχος περί αμαρτίας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries