settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Βίβλος περί του διαζυγίου και του νέου γάμου;

Απάντηση


Πρώτα απ’ όλα, ανεξάρτητα τι είδους άποψη έχει κάποιος περί του διαζυγίου είναι σημαντικό να θυμηθούμε τις λέξεις της Βίβλου, από το Μαλαχία 2:16α: “Διότι ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ, λέγει ότι μισεί το διαζύγιο.” Σύμφωνα με τη Βίβλο, το σχέδιο του Θεού είναι ότι ο γάμος είναι αφοσίωση/δέσμευση καθ΄όλη την διάρκεια της ζωής. “Eπομένως δεν είναι δύο, αλλά μια σάρκα. Eκείνο, λοιπόν, που ο Θεός ζευγάρωσε ο άνθρωπος να μην το χωρίζει” (Ματθαίου 19:6). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο γάμος συνίσταται από δύο αμαρτωλά άτομα , ο Θεός ξέρει ότι μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα και το διαζύγιο. Στην Παλαιά Διαθήκη, Εκείνος έθεσε κάποιους νόμους για να προστατέψει τα δικαιώματα των διαζευγμένων, ιδιαίτερα τα δικαιώματα των γυναικών. (Δευτερονόμιο 24:1-4). Ο Ιησούς επισήμανε ότι αυτές οι εντολές δόθηκαν εξαιτίας της σκληροκαρδίας των ανθρώπων και όχι επειδή ήθελε έτσι ο Θεός (Ματθαίον 19:8).

Η αμφισβήτηση γύρω από αυτό, αν το διαζύγιο και ο νέος γάμος επιτρέπονται σύμφωνα με την Βίβλο, στρέφεται γύρω από τα λόγια του Ιησού στο κατά Ματθαίον 5:32 and 19:9. Η φράση “έγγαμη απιστία ( μοιχεία)” είναι μοναδική στην Αγία Γραφή με την οποία πιθανών δίνεται άδεια του Θεού για το διαζύγιο και τον νέο γάμο. Πολλοί ερμηνευτές κατανοούν αυτή την φράση "εξαίρεση " σαν να αναφέρεται στην "έγγαμη απιστία" κατά την διάρκεια της περιόδου "λογοδοσίας". Κατά την εβραϊκή συνήθεια, ο άνδρας και η γυναίκα θεωρούνταν παντρεμένοι ακόμη και κατά την διάρκεια του αρραβώνα δηλαδή της “λογοδοσίας.” Η ανηθικότητα κατά την διάρκεια αυτής της "λογοδοσίας" περιόδου θα ήταν ο μόνος βάσιμος λόγος για διαζύγιο.

Όμως, η Ελληνική λέξη μεταφρασμένη “έγγαμη απιστία” είναι λέξη η οποία μπορεί να σημαίνει κάθε είδους σεξουαλικής ανηθικότητας. Μπορεί να σημαίνει, σεξουαλικό έρωτα πριν τον γάμο, εκπόρνευση, μοιχεία κτλ. Ο Ιησούς πιθανόν λέει ότι επιτρέπεται το διαζύγιο αν η σεξουαλική ανηθικότητα έχει διαπραχθεί. Οι σεξουαλικές συνευρέσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι του έγγαμου δεσμού “και θα γίνουν οι δύο μια σάρκα” (Γένεσης 2:24; Ματθαίον 19:5; Εφεσίους 5:31). Συνεπώς, η διακοπή αυτού του δεσμού με εξωσυζυγικές σεξουαλικές σχέσεις ίσως είναι επιτρεπτός λόγος για διαζύγιο. Αν είναι έτσι, τότε ο Ιησούς επίσης μιλά περί του νέου γάμου σε αυτό το εδάφιο. Η φράση “και παντρευτεί άλλη” (Ματθαίον 19:9) υποδεικνύει ότι το διαζύγιο και ο νέος γάμος είναι επιτρεπτοί μόνο ως εξαίρεση, οποιαδήποτε κι αν είναι η ερμηνεία. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι μόνο στην αγαθή πλευρά να συνάψει νέο γάμο. Αν και δεν δηλώνεται ξεκάθαρα στο κείμενο, η χορήγηση νέου γάμου μετά το διαζύγιο είναι ευσπλαχνία του Θεού προς αυτόν, εναντίον του οποίου διαπράχθηκε αμαρτία, και όχι προς αυτόν που διέπραξε την σεξουαλική ανηθικότητα. Ίσως υπάρχουν ιδιαίτερες περιπτώσεις όταν επιτρέπεται στην "ένοχη πλευρά" ο νέος γάμος - αλλά τέτοιο δεν υπάρχει σε αυτό το κείμενο.

Μερικοί ερμηνεύουν την Α’ Επιστολή προς Κορινθίους 7:15 ως άλλη “εξαίρεση ” που επιτρέπεται νέος γάμος, αν σύζυγος ο οποίος δεν πιστεύει χωρίσει από τον πιστό. Όμως στα συμφραζώμενα του κειμένου δεν αναφέρεται τίποτα για το νέο γάμο, απλά λέει μόνο ότι ο / η πιστός σύζυγος δεν είναι δευμεσμένος να συνεχίσει να ζει σε ένα τέτοιο γάμο, αν σύζυγος που δεν πιστεύει θέλει να φύγει. Άλλοι ισχυρίζονται ότι η κακοποίηση ( συζύγου ή παιδιού ) είναι βάσιμος λόγος για το διαζύγιο, αν και η κακοποίηση δεν αναφέρεται ως τέτοια στην Βίβλο. Αν και αυτό μπορεί να είναι περίπτωση , ποτέ δεν είναι σοφό να βγάζουμε προϋποθέσεις από τον Λόγο του Θεού.

Καμία φορά στην φιλονικία περί της εξαίρεσης χάνεται το γεγονός ότι ανεξάρτητα τι σημαίνει “έγγαμη απιστία( μοιχεία)” πρόκειται για έγκριση διαζυγίου, και όχι για απαίτηση διαζυγίου. Ακόμη και όταν διαπραχθεί μοιχεία, το έγγαμο ζευγάρι κατά την ευσπλαχνία του Θεού μπορεί να συγχωρηθεί και να αρχίσει να φτιάξει εκ νέου τον γάμο του. Ο Θεός μας συγχώρεσε πολύ περισσότερα. Εμείς σίγουρα μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του, ακόμη και να συγχωρήσουμε το αμάρτημα της μοιχείας (Εφεσίους 4:32). Όμως, σε πολλές περιπτώσεις ο/η σύζυγος δεν μετανοεί και συνεχίζει να ζει στη μοιχεία. Το εδάφιο του κατά Ματθαίον 19:9 μπορεί να εφαρμοστεί σε τέτοια περίπτωση. Πολλοί επίσης θέλουν πολύ γρήγορα να ξαναπαντρευτούν, αμέσως μετά το διαζύγιο, ενώ , ίσως ο Θεός θέλει να μείνουν μόνοι. Ο Θεός καμιά φορά καλεί το άτομο να μείνει μόνο για να μην αποσπαστεί η προσοχή του (Α’ Κορινθίους 7:32-35). Ο νέος γάμος μπορεί να είναι επιλογή σε ορισμένες περιστάσεις, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι η μοναδική δυνατότητα.

Δυστυχώς, ο αριθμός των διαζυγίων στους ομολογημένους Χριστιανούς είναι σχεδόν το ίδιο μεγάλος όπως και στον άπιστο κόσμο. Η Βίβλος είναι εξαιρετικά σαφής ότι ο Θεός μισεί το διαζύγιο (Μαλαχίας 2:16) και ότι η συμφιλίωση και η συγχώρηση πρέπει να είναι σημάδια στη ζωή των πιστών (Λουκάν 11:4; Εφεσίους 4:32). Όμως, ο Θεός ξέρει ότι τα διαζύγια θα συμβαίνουν, ακόμη και μεταξύ των τέκνων του. Το διαζευγμένο άτομο και/ή ξαναπαντρεμένο άτομο δεν πρέπει να αισθάνεται λιγότερο αγαπητό από τον Θεό, αν και το διαζύγιο και / ή νέος γάμος δεν είναι υπό εξαίρεση, στο κατά Ματθαίον 19:9. Ο Θεός, συχνά χρησιμοποιεί την αμαρτωλή ανυπακοή του Χριστιανού να επιτελέσει υψηλά αγαθά.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Βίβλος περί του διαζυγίου και του νέου γάμου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries