settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιο είναι το κλειδί για αποτελεσματική προσευχή;

Απάντηση


Όλοι θέλουμε τόσο πολύ να κάνουμε «αποτελεσματικές» προσευχές, έτσι που εστιάζουμε στα «αποτελέσματα» των προσευχών μας και παίρνουμε τη ματιά μας από το απίστευτο προνόμιο που έχουμε, ότι μπορούμε να προσευχόμαστε. Είναι εκπληκτικό το γεγονός καθ' εαυτό ότι άνθρωποι όπως εμείς μπορούμε να μιλούμε στον Δημιουργό του σύμπαντος. Ακόμη πιο θαυμαστό είναι το γεγονός ότι μας ακούει και ενεργεί υπέρ ημών! Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κατανοήσουμε σχετικά με την αποτελεσματική προσευχή είναι ότι ο Κύριος και Σωτήρας Ιησούς Χριστός έπρεπε να πάθει και να πεθάνει στο Σταυρό ώστε να καταστεί εφικτό για μας να πλησιάζουμε στο θρόνο της χάρης να λατρεύουμε και προσευχόμαστε (Εβραίους 10:19-25).

Αν και η Αγία Γραφή μας παρέχει άφθονη οδηγία στο πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε στην επικοινωνία μας με τον Δημιουργό μας, η αποτελεσματική προσευχή έχει περισσότερη σχέση με το πρόσωπο που προσεύχεται παρά με το «πώς» πρέπει να προσευχόμαστε. Οι Γραφές λένε πραγματικά, «Πολύ ισχύει η δέηση του δικαίου που γίνεται ένθερμα» (Ιακώβου 5:16), και «Τα μάτια τού Κυρίου είναι επάνω στους δικαίους, και τα αυτιά του στην κραυγή τους» (Α΄ Πέτρου 3:12, Ψαλμός 34:15), και πάλι, «η δέηση, όμως, των ευθέων, είναι σ' αυτόν ευπρόσδεκτη» (Παροιμίες 15:8). Η προσευχή έσωσε τον δίκαιο Δανιήλ από τα λιοντάρια στο λάκκο (Δανιήλ 6:11), και στην έρημο ο λαός του Θεού ωφελήθηκε από τη σωστή στάση του Μωυσή απέναντι στον Θεό (Έξοδος 16–17). Οι μ' επιμονή και ταπεινοφροσύνη προσευχές της στείρας Άννας εισακούστηκαν και ως αποτέλεσμα ο Θεός της χάρισε τον Σαμουήλ που έγινε προφήτης (Α΄ Σαμουήλ 1:20), και οι προσευχές του αποστόλου Παύλου προκάλεσαν ακόμη και σεισμό (Πράξεις 16:25-26). Είναι βέβαιο πως οι θερμές προσευχές των δίκαιων παιδιών του Θεού μπορούν να κατορθώσουν πολλά (Αριθμοί 11:2).

Χρειάζεται να είμαστε βέβαιοι ότι οι προσευχές μας ευθυγραμμίζονται με το θέλημα του Θεού. «Κι αυτή είναι η παρρησία που έχουμε προς αυτόν, ότι: Αν ζητάμε κάτι σύμφωνα με το θέλημά του, μας εισακούει. Και αν γνωρίζουμε ότι μας εισακούει, ό,τι αν ζητήσουμε, γνωρίζουμε ότι παίρνουμε τα αιτήματα που ζητήσαμε απ' αυτόν.» (Α΄ Ιωάννου 5:14-15). Η προσευχή μας σύμφωνα με το θέλημα του Θεού σημαίνει βασικά πως προσευχόμαστε σύμφωνα με αυτό που αρέσει στον Θεό, και μπορούμε να γνωρίσουμε το αποκαλυμμένο θέλημα του Θεού μέσα στις Γραφές. Κι αν δεν γνωρίζουμε τι να προσευχηθούμε, ο Παύλος μας υπενθυμίζει πως ως παιδιά του Θεού μπορούμε να βασιζόμαστε στο Άγιο Πνεύμα που μεσιτεύει υπέρ ημών, «Κι αυτός που ερευνά τις καρδιές ξέρει τι είναι το φρόνημα του Πνεύματος, ότι ικετεύει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού για χάρη των αγίων» (Ρωμαίους 8:27). Και από τη στιγμή που το Πνεύμα του Θεού γνωρίζει το νου του Θεού, η προσευχή του Πνεύματος είναι πάντοτε σύμφωνη με το θέλημα του Πατέρα.

Επιπρόσθετα, η προσευχή είναι κάτι που οι πιστοί πρέπει να κάνουν «αδιαλείπτως» (Α΄ Θεσσαλονικείς 5:17). Στον Λουκά 18:1, για παράδειγμα, διαβάζουμε πως πρέπει να προσευχόμαστε σταθερά χωρίς ν' αποκάμουμε. Επίσης, όταν φέρνουμε τα αιτήματά μας στον Θεό, πρέπει να προσευχόμαστε με πίστη (Ιακώβου 1:5, Μάρκος 11:22-24), με ευχαριστία (Φιλιππησίους 4:6), με πνεύμα συγχωρητικότητας προς τους άλλους (Μάρκος 11:25), στο όνομα του Χριστού (Ιωάννης 14:13-14), και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, με καρδιά που είναι δίκαιη απέναντι στον Θεό (Ιακώβου 5:16). Είναι η δύναμη της πίστης μας και όχι το μάκρος των προσευχών μας που ευχαριστεί τον Θεό, στον οποίο προσευχόμαστε, κι έτσι δεν χρειάζεται να Τον εντυπωσιάσουμε με την εξυπνάδα μας ή την ευγλωττία μας. Εξ' άλλου, ο Θεός γνωρίζει τις ανάγκες μας πριν εμείς μιλήσουμε γι' αυτές (Ματθαίος 6:8).

Επίσης, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως δεν κρατάμε κάποια αμαρτία στην καρδιά μας που δεν την έχουμε εξομολογηθεί, όταν προσευχόμαστε, καθώς αυτό θα είναι εμπόδιο στην αποτελεσματική προσευχή. «Οι ανομίες σας έβαλαν χωρίσματα ανάμεσα σε σας και στον Θεό σας, και οι αμαρτίες σας έκρυψαν το πρόσωπό του από σας, για να μην ακούει.» (Ησαΐας 59:2, Ψαλμός 66:18). Αλλά, «αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός είναι πιστός και δίκαιος ώστε να συγχωρήσει σε μας τις αμαρτίες, και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία» (Α΄ Ιωάννου 1:9).

Ένα άλλο εμπόδιο στην αποτελεσματική επικοινωνία με τον Θεό είναι η προσευχή που γίνεται με εγωκεντρικές επιθυμίες και κακά κίνητρα. «Ζητάτε, και δεν παίρνετε, επειδή ζητάτε με κακή πρόθεση, για να δαπανήσετε στις ηδονές σας» (Ιακώβου 4:3). Η απόρριψη της κλήσης του Θεού ή η περιφρόνηση της συμβουλής Του (Παροιμίες 1:24-28), η λατρεία των ειδώλων (Ιερεμίας 11:11-14), ή η αδιαφορία στην κραυγή των φτωχών (Παροιμίες 21:13) αποτελούν πρόσθετα εμπόδια για μια αποτελεσματική ζωή προσευχής.

Η αποτελεσματική προσευχή είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τον Ουράνιο Πατέρα μας. Όταν μελετούμε και υπακούμε τον λόγο Του και επιζητούμε να Τον ευχαριστήσουμε, ο ίδιος Θεός που έκανε τον ήλιο να σταθεί ακίνητος με την προσευχή του Ιησού Ναυή (Ιησούς του Ναυή 10:12-13), μας προσκαλεί να Τον πλησιάζουμε ελεύθερα στο θρόνο της χάρης και να προσευχόμαστε μ' εμπιστοσύνη ότι θα επεκτείνει το έλεός Του και τη χάρη Του για να μας βοηθήσει στην ώρα της ανάγκης μας (Εβραίους 4:16).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιο είναι το κλειδί για αποτελεσματική προσευχή;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries