Ερώτηση
Είναι αντίθετες η πίστη στο Θεό και η επιστήμη;
Απάντηση
Η επιστήμη έχει οριστεί ως «η παρατήρηση, αναγνώριση, περιγραφή, πειραματική διερεύνηση, και θεωρητική εξήγηση των φαινομένων». Η επιστήμη είναι μια μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να επιτύχει μια μεγαλύτερη κατανόηση του σύμπαντος. Είναι μια έρευνα για γνώση δια μέσου παρατήρησης και υπολογισμών. Η πρόοδος της επιστήμης δείχνει τον πλούτο του ανθρώπινου νου και της φαντασίας. Ωστόσο, η πίστη του Χριστιανού στην επιστήμη δεν πρέπει ποτέ να είναι σαν την πίστη στο Θεό. Ο Χριστιανός μπορεί να έχει πίστη στο Θεό και σεβασμό για την επιστήμη, αρκεί να θυμάται πιο είναι τέλειο και πιο όχι.
Η πίστη μας στο Θεό είναι πίστη εμπιστοσύνης. Εμπιστευόμαστε τον Υιό Του για σωτηρία, εμπιστευόμαστε το Λόγο Του για διδασκαλία, και εμπιστευόμαστε το Άγιο Πνεύμα Του για οδηγία. Η πίστη μας στο Θεό πρέπει να είναι απόλυτη, αφού όταν θέτουμε την πίστη μας στο Θεό, βασιζόμαστε σ` έναν Παντοδύναμο, Παντογνώστη Δημιουργό. Η πίστη μας στην επιστήμη πρέπει να είναι διανοητική – και τίποτα περισσότερο. Μπορούμε να βασιστούμε στην επιστήμη για να κάνουμε πολλά μεγάλα πράγματα, αλλά μπορούμε επίσης να βασιστούμε στην επιστήμη και να κάνουμε λάθη. Αν θέσουμε την πίστη μας στην επιστήμη, βασιζόμαστε σε ατελείς, αμαρτωλούς και περιορισμένους θνητούς ανθρώπους. Η επιστήμη στη διάρκεια της ιστορίας έχει κάνει λάθη για πολλά πράγματα, όπως το σχήμα της Γης, η ικανότητα πτήσης, τα εμβόλια, η μετάγγιση αίματος, ακόμα και η αναπαραγωγή. Ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι ο Θεός έχει λάθος.
Κανένας Χριστιανός δεν έχει να φοβάται την αλήθεια, έτσι δεν υπάρχει λόγος για έναν Χριστιανό να φοβάται ή να μισεί την επιστήμη. Το να μαθαίνουμε για το πώς ο Θεός κατασκεύασε το σύμπαν, βοηθάει όλους τους ανθρώπους να εκτιμήσουν τη θαυμάσια δημιουργία. Επεκτείνοντας τη γνώση μας μπορούμε να πολεμήσουμε την αρρώστια, την άγνοια, και την παρεξήγηση. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος όταν οι επιστήμονες πιστεύουν στην ανθρώπινη λογική περισσότερο από τον Δημιουργό. Αυτοί οι άνθρωποι δεν διαφέρουν από οποιονδήποτε είναι προσκολλημένος σε μια θρησκεία – διάλεξαν την πίστη στον Άνθρωπο, και βρίσκουν τρόπους για να την υπερασπιστούν.
Ακόμα και οι πιο ορθολογιστές επιστήμονες, ακόμα κι αυτοί που δεν πιστεύουν στο Θεό, παραδέχονται ότι δεν έχουμε ολοκληρωμένη γνώση του σύμπαντος. Παραδέχονται ότι ούτε ο Θεός ούτε η Αγία Γραφή μπορούν να αποδειχτούν ή να απορριφτούν από την επιστήμη, όπως ακριβώς πολλές από τις αγαπημένες τους θεωρίες τελικά δεν μπορούν να αποδειχτούν ή να απορριφτούν. Η επιστήμη θάπρεπε να είναι ένας πραγματικά ουδέτερος κλάδος γνώσεων, αναζητώντας μόνο την αλήθεια, όχι να αποδείξει συγκεκριμένες θεωρίες. Και ο Θεός θέλει πάντοτε να Τον πλησιάζουμε με πίστη όχι με τη λογική.
Πολλές φορές η επιστήμη υποστηρίζει την ύπαρξη και το έργο του Θεού. Ο Ψαλμός 19:1 λέει, «Τα ουράνια φανερώνουνε το μεγαλείο του Θεού και δείχνει το στερέωμα τα έργα που έχει φτιάξει». Καθώς η σύγχρονη επιστήμη ανακαλύπτει περισσότερα για το σύμπαν, βρίσκουμε πιο πολλά στοιχεία για τη Δημιουργία. Η θαυμάσια περιπλοκή και αντιγραφή του DNA, οι πολύπλοκοι νόμοι της φυσικής, και η απόλυτη αρμονία των συνθηκών και της χημείας εδώ στη γη όλα εξυπηρετούν την υποστήριξη του μηνύματος της Αγίας Γραφής. Ένας Χριστιανός πρέπει να αγκαλιάσει την επιστήμη που αναζητά την αλήθεια, αλλά να απορρίψει τους «ιερείς της επιστήμης» που τοποθετούν την ανθρώπινη γνώση πάνω από τον Θεό.
English
Είναι αντίθετες η πίστη στο Θεό και η επιστήμη;