Ερώτηση
Ποιά θα πρέπει να είναι η σειρά προτεραιοτήτων στην οικογένειά μας;
Απάντηση
Η Βίβλος δεν διατάσσει βήμα προς βήμα τις προτεραιότητες της οικογενειακής σχέσης. Ωστόσο, μπορούμε να κοιτάξουμε την Γραφή και να βρούμε γενικές αρχές για την ιεράρχηση των οικογενειακών μας σχέσεων. Ο Θεός προφανώς έρχεται πρώτος: Δευτερονόμιο 6:5, "Kαι θα αγαπάς τον Kύριο τον Θεό σου με ολόκληρη την καρδιά σου, και με ολόκληρη την ψυχή σου, και με ολόκληρη τη δύναμή σου." Η καρδιά, η ψυχή και η δύναμη του καθενός πρέπει να δεσμευτούν στο να αγαπήσουν τον Θεό, ως την πρώτη τους προτεραιότητα.
Εάν είστε παντρεμένοι, ο σύζυγός σας έρχεται αμέσως μετά. Ένας παντρεμένος άντρας πρέπει να αγαπά τη γυναίκα του καθώς ο Χριστός αγάπησε την εκκλησία (Προς Εφεσίους 5:25). Η πρώτη προτεραιότητα του Χριστού — μετά την υπακοή και την δόξα του Πατέρα — ήταν η εκκλησία. Εδώ είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει ο σύζυγος: πρώτα ο Θεός, στη συνέχεια η σύζυγός του. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι γυναίκες πρέπει να υποτάσσονται στους συζύγους τους "όπως στον Κύριο" (Προς Εφεσίους 5:22). Η αρχή είναι ότι ο σύζυγος μιας γυναίκας έρχεται δεύτερος μόνο στον Θεό στις προτεραιότητές της.
Εάν ο σύζυγος και η σύζυγος είναι δεύτεροι μόνο μπροστά στον Θεό στις προτεραιότητές τους, και εφόσον ο σύζυγος και η σύζυγος είναι μία σάρκα (Προς Εφεσίους 5:31), είναι λογικό ότι το αποτέλεσμα της σχέσης του γάμου —τα παιδιά — θα πρέπει να είναι η επόμενη προτεραιότητα. Οι γονείς οφείλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με φόβο Θεού, τα οποία θα είναι η επόμενη γενιά εκείνων που αγαπούν τον Κύριο με όλη τους την καρδιά (Παροιμίες 22:6, Προς Εφεσίους 6:4), δείχνοντας ξανά ότι ο Θεός έρχεται πρώτος. Όλες οι άλλες οικογενειακές σχέσεις πρέπει να αντανακλούν αυτό.
Το Δευτερονόμιο 5:16 μας λέει να τιμάμε τους γονείς μας έτσι ώστε να ζήσουμε μακροχρόνια και έτσι τα πράγματα θα μας έρθουν καλά. Όριο ηλικίας δεν ορίζεται, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρέπει να τιμούμε τους γονείς μας για όσο αυτοί ζουν. Φυσικά, όταν ένα παιδί φτάσει στην ενηλικίωση, δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να υπακούει σε αυτούς ("Παιδιά, υπακούστε στους γονείς σας[...]"), αλλά δεν υπάρχει όριο ηλικίας για να τους τιμάμε. Μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτό ότι οι γονείς είναι οι επόμενοι στον λίστα προτεραιοτήτων μας μετά τον Θεό, τον/την σύζυγο και τα παιδιά μας. Μετά από τους γονείς έρχεται η υπόλοιπη οικογένεια (Προς Τιμοθέου Α' 5:8).
Μετά την ευρύτερη οικογένεια του καθενός στην λίστα προτεραιοτήτων είναι οι εν Χριστώ αδελφοί μας. Η Προς Ρωμαίους 14 μας λέει να μην κρίνουμε ή περιφρονούμε τους αδελφούς μας (κεφάλαιο 10) ή να κάνουμε το οτιδήποτε ώστε για να αναγκάσουμε έναν συνάνθρωπο να "σκοντάψει" ή να πέσει πνευματικά. Μεγάλο μέρος του 1ου κεφαλαίου στην προς Κορινθίους επιστολή έχει οδηγίες του Παύλου για το πώς η εκκλησία πρέπει να ζει μαζί σε αρμονία, αγαπώντας ο ένας τον άλλον. Άλλες προτροπές που αναφέρονται στους αδελφούς και αδελφές μας εν Χριστό είναι "να υπηρετείτε, ως δούλοι, ο ένας τον άλλον." (Προς Γαλάτες 5:13). "να γίνεστε δε, ο ένας στον άλλον, χρήσιμοι, εύσπλαχνοι, συγχωρώντας ο ένας τον άλλον, όπως και ο Θεός συγχώρησε εσάς διαμέσου τού Xριστού" (Προς Εφεσίους 4:32). "Ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον και χτίζουν ο ένας τον άλλο" (Προς Θεσσαλονικείς Α' 5:11). και "Γι' αυτό, να παρηγορείτε ο ένας τον άλλον, και να οικοδομείτε ο ένας τον άλλον, όπως και κάνετε." (Προς Εβραίους 10:24). Στο τέλος έρχεται ο υπόλοιπος κόσμος (Κατά Ματθαίο 28:19), στον οποίο πρέπει να φέρουμε το ευαγγέλιο, κάνοντας μαθητές του Χριστού.
Συμπερασματικά, η βιβλική σειρά προτεραιότητας είναι Θεός, σύζυγος, παιδιά, γονείς, ευρύτερη οικογένεια, αδελφοί και αδελφές εν Χριστό και στη συνέχεια ο υπόλοιπος κόσμος. Ενώ μερικές φορές πρέπει να παίρνουμε την απόφαση να εστιάσουμε σε ένα άτομο περισσότερο σε σχέση ένα άλλο, ο στόχος είναι να μην παραμελήσουμε καμία από τις σχέσεις μας. Η βιβλική ισορροπία επιτρέπει τον Θεό να μας ενθαρρύνει να ανταποκριθούμε σε όλες τις προτεραιότητες των σχέσεων μας, μέσα και έξω από τις οικογένειές μας.
English
Ποιά θα πρέπει να είναι η σειρά προτεραιοτήτων στην οικογένειά μας;