settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πορνείας και μοιχείας;

Απάντηση


Οι σύγχρονοι ορισμοί ενός λεξικού για τους όρους πορνεία (έτσι αποδίδεται εδώ η αγγλική λέξη fornication), -που σημαίνει «εθελούσια σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ προσώπων μη έγγαμων μεταξύ των, ορισμός που περιέχει και την έννοια της μοιχείας), και μοιχεία, -που σημαίνει «εθελούσια σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ενός έγγαμου προσώπου και ενός άλλου που δεν είναι ο νόμιμος σύζυγος», είναι απλά επαρκείς, αλλά η Αγία Γραφή μας δίνει περισσότερο φως στο πώς ο Θεός λογαριάζει αυτές τις δύο σεξουαλικές αμαρτίες. Στη Γραφή, και οι δύο έννοιες αναφέρονται κυριολεκτικά αλλά επίσης και μεταφορικά, όταν υποδηλώνουν την ειδωλολατρία.

Στην Παλαιά Διαθήκη, κάθε σεξουαλική αμαρτία απαγορευόταν από τον Μωσαϊκό Νόμο και τα εβραϊκά έθιμα. Η εβραϊκή, όμως, λέξη που μεταφράζεται ως «πορνεία» στην Παλαιά Διαθήκη χρησιμοποιούνταν επίσης για να χαρακτηρίσει την ειδωλολατρία και αποκαλείτο πνευματική πορνεία. Στο Β΄ Χρονικών 21:10-14, ο Θεός χτύπησε με πληγές και αρρώστιες τον Ιωράμ διότι οδήγησε τον λαό στην ειδωλολατρία. Αυτός ακόμα «έκανε τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ να πορνεύουν» (εδ. 11) και «έκανε τον Ιούδα και τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ να πορνεύσουν, σύμφωνα με τις πορνείες της οικογένειας του Αχαάβ» (εδ. 13). Ο βασιλιάς Αχαάβ ήταν ο σύζυγος της Ιεζάβελ, μια ιέρεια του λάγνου θεού Βάαλ, που οδήγησε τον Ισραήλ στη λατρεία των ειδώλων στην πλέον σκανδαλώδη μορφή. Στον Ιεζεκιήλ 16, ο προφήτης περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία του λαού του Θεού που απομακρύνεται απ' Αυτόν και «πόρνευσε» με άλλους θεούς. Η λέξη πορνεία, που εκεί σημαίνει «ειδωλολατρία», χρησιμοποιείται πολλές φορές σ' αυτό το κεφάλαιο. Καθώς οι Ισραηλίτες έγιναν γνωστοί μεταξύ τών εθνών για τη σοφία τους, τα πλούτη τους και τη δύναμή τους, στοιχεία που έγιναν παγίδα σ' αυτούς όπως γίνεται η ομορφιά σε μια γυναίκα, οι πέριξ λαοί τους θαύμασαν και τους καλόπιασαν και τους κολάκεψαν κι έτσι κατέληξαν σε ειδωλολατρικές πρακτικές. Η λέξη πορνεία χρησιμοποιείται σε σχέση με την ειδωλολατρία των εθνών διότι η «λατρεία» τους συμπεριλάμβανε στις τελετές τους τη σεξουαλική συνεύρεση. Οι πόρνες του ναού αποτελούσαν μια συνήθη πραγματικότητα στη λατρεία του Βάαλ και των άλλων ψεύτικων θεών. Η σεξουαλική αμαρτία όλων των ειδών ήταν όχι μόνο αποδεκτή σ' αυτές τις θρησκείες αλλά ενθαρρύνονταν ως μέσο για μεγαλύτερες ευλογίες από τους θεούς προς τους λατρευτές, ιδιαίτερα δίνοντας αύξηση στα κοπάδια τους και στη σοδειά τους.

Στην Καινή Διαθήκη η λέξη πορνεία περιλαμβάνει τη μοιχεία και την αιμομιξία. Με βάση τον ορισμό της ελληνικής λέξης πορνεία κάποιος μπορεί να ενδώσει σε κάθε είδος άνομης επιθυμίας, συμπεριλαμβανομένης της ομοφυλοφιλίας. Η χρήση της λέξης στα ευαγγέλια και στις επιστολές αναφέρεται πάντοτε στη σεξουαλική αμαρτία ενώ στο βιβλίο της Αποκάλυψης αναφέρεται πάντοτε στην ειδωλολατρία. Ο Κύριος Ιησούς κατηγορεί δύο από τις εκκλησίες της Μικράς Ασίας πως ανακατεύθηκαν στην πορνεία της ειδωλολατρίας (Αποκάλυψη 2:14, 20), κι αναφέρεται ακόμη στη «μεγάλη πόρνη» των εσχάτων καιρών, που είναι η ειδωλολατρική ψευδής θρησκεία «με την οποία πόρνευσαν οι βασιλιάδες της γης, και μέθυσαν αυτοί που κατοικούν στη γη από το κρασί της πορνείας της» (Αποκάλυψη 17:1-2).

Η μοιχεία, από την άλλη πλευρά, αφορά τη σεξουαλική αμαρτία ανθρώπων παντρεμένων με κάποιον άλλον που δεν είναι σύζυγος τους, και η λέξη χρησιμοποιείται στην Παλαιά Διαθήκη τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται ως «μοιχεία» σημαίνει κυριολεκτικά «προδίδω τη συνθήκη του γάμου». Είναι ενδιαφέρον ότι ο Θεός περιγράφει την εγκατάλειψη του λαού Του προς άλλους θεούς ως μοιχεία. Ο λαός Ισραήλ θεωρείτο η «σύζυγος» του Γιαχβέ· όταν λοιπόν στρέφονταν στους θεούς των εθνών, παρομοιάζονταν με τη γυναίκα που διαπράττει μοιχεία. Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρονταν συχνά στην ειδωλολατρία του Ισραήλ σαν μια γυναίκα που οργίαζε και «πόρνευε» με τους ξένους θεούς (Έξοδος 34:15-16, Λευϊτικό 17:7, Ιεζεκιήλ 6:9). Ακόμη, ολόκληρο το βιβλίο του προφήτη Ωσηέ παρομοιάζει τη σχέση μεταξύ του Θεού και του Ισραήλ με τον γάμο που προφήτη Ωσηέ και της μοιχαλίδας γυναίκας του, Γομέρ. Οι πράξεις της Γομέρ σε βάρος του Ωσηέ, ήταν μια εικόνα της αμαρτίας και απιστίας του Ισραήλ, που επανειλημμένα εγκατέλειπε τον νόμιμο άνδρα της (τον Κύριο) και διέπραττε πνευματική μοιχεία με τους ξένους θεούς.

Στην Καινή Διαθήκη χρησιμοποιούνται δύο ελληνικές λέξεις η μοιχεία και η πορνεία, που σχεδόν πάντοτε αναφέρονται κυριολεκτικά στη σεξουαλική αμαρτία που διαπράττεται από έγγαμους συζύγους. Η μόνη εξαίρεση βρίσκεται στην επιστολή του Κυρίου προς την εκκλησία των Θυατείρων, η οποία ανεχόταν «τη γυναίκα, την Ιεζάβελ, που λέει τον εαυτό της προφήτισσα, που διδάσκει και πλανάει τούς δούλους μου στο να πορνεύουν και να τρώνε ειδωλόθυτα» (Αποκάλυψη 2:20). Η γυναίκα αυτή οδηγούσε την εκκλησία στην ανηθικότητα και τις ειδωλολατρικές πρακτικές και καθένας που δελεαζόταν από τις ψευδείς διδασκαλίες θεωρείτο που διέπραττε μοιχεία μαζί της.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πορνείας και μοιχείας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries