Ερώτηση
Ποιο είναι το πνευματικό χάρισμα της προφητείας;
Απάντηση
Το πνευματικό χάρισμα της προφητείας συγκαταλέγεται μεταξύ των χαρισμάτων του Πνεύματος στην Α΄ Κορινθίους 12:10 και Ρωμαίους 12:6. Η λέξη προφητεία σημαίνει ότι κάποιος λαμβάνει ένα μήνυμα από τον Θεό και το φανερώνει στους ανθρώπους τους οποίους αφορά και έχει σκοπό να επηρεάσει· έτσι, μιλάει «αντί του Θεού», κάνοντας γνωστό το θείο θέλημα και ερμηνεύοντας τους σκοπούς του Θεού. Πολλοί άνθρωποι παρανοούν το χάρισμα της προφητείας, θεωρώντας πως είναι η ικανότητα να προλέγουν το μέλλον. Η γνώση του μέλλοντος αποτελούσε, μερικές φορές, μια πτυχή της προφητείας αλλά το χάρισμα της προφητείας συνιστούσε, κυρίως, διακήρυξη και όχι πρόβλεψη.
Ένας ποιμένας/κήρυκας που κηρύττει την Αγία Γραφή μπορεί να θεωρηθεί ως «προφήτης», με την έννοια πως εξαγγέλλει τη βουλή του Θεού. Με την ολοκλήρωση του κανόνα της Καινής Διαθήκης, ο χαρακτήρας της προφητείας άλλαξε από τη διακήρυξη νέας αποκάλυψης σε διακήρυξη της ολοκληρωμένης αποκάλυψης που ο Θεός έχει ήδη δώσει. Το εδάφιο Ιούδα 3 κάνει λόγο «για την πίστη που παραδόθηκε μια για πάντα στους αγίους» (προστέθηκε έμφαση). Με άλλα λόγια, η πίστη που κρατάμε έχει θεμελιωθεί για πάντα και δεν χρειάζεται προσθήκη ή βελτίωση που προέρχεται από εξωβιβλικές αποκαλύψεις.
Επίσης, σημείωσε τη μετάβαση από τους προφήτες στους διδασκάλους στη Β΄ Πέτρου 2:1: «Υπήρξαν, όμως, και ψευδοπροφήτες ανάμεσα στον λαό, όπως και μεταξύ σας θα υπάρξουν ψευδοδιδάσκαλοι» (προστέθηκε έμφαση). Ο Πέτρος δείχνει ότι στην Παλαιά Διαθήκη υπήρχαν προφήτες ενώ στην Εκκλησία υπάρχουν διδάσκαλοι. Το πνευματικό χάρισμα της προφητείας, στην έννοια της λήψης νέας αποκάλυψης από τον Θεό, που πρέπει να διακηρυχτεί στους ανθρώπους, έπαυσε να υπάρχει με την ολοκλήρωση της Αγίας Γραφής. Στη διάρκεια της χρονικής περιόδου που η προφητεία αποτελούσε αποκαλυπτικό χάρισμα, έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για οικοδομή, προτροπή και παρηγοριά των πιστών (Α΄ Κορινθίους 14:3). Το σύγχρονο χάρισμα της προφητείας, που μοιάζει πραγματικά περισσότερο με τη διδασκαλία, εξακολουθεί να διακηρύττει την αλήθεια του Θεού. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι σήμερα η αλήθεια του Θεού έχει πλήρως αποκαλυφθεί στον λόγο Του, ενώ στην αρχέγονη εκκλησία δεν είχε ακόμη.
Οι χριστιανοί πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί για όσους ισχυρίζονται πως έχουν μια «νέα» αποκάλυψη από τον Θεό. Είναι ένα πράγμα το να πεις, «είδα ένα ενδιαφέρον όνειρο χθες τη νύχτα», και τελείως άλλο πράγμα το να πεις, «ο Θεός μου έδωσε ένα όνειρο χθες και πρέπει να το δεχθείς με υπακοή». Κανένας ανθρώπινος λόγος δεν πρέπει να θεωρηθεί ισότιμος ή ανώτερος από τον γραπτό λόγο του Θεού. Πρέπει να μένουμε στον λόγο που ο Θεός ήδη μας έχει δώσει, και πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στο ειπωμένο sola scriptura—μόνο η Γραφή.
English
Ποιο είναι το πνευματικό χάρισμα της προφητείας;