Ερώτηση
Ποιο είναι το πνευματικό χάρισμα της διδασκαλίας;
Απάντηση
Το πνευματικό χάρισμα της διδασκαλίας είναι ένα από τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος (Ρωμαίους 12:6–8, Α΄ Κορινθίους 12:28, Εφεσίους 4:1–12). Είναι το χάρισμα που δίνει το Άγιο Πνεύμα σε κάποιον, καθιστώντας τον ικανό να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους άλλους τις αλήθειες της Αγίας Γραφής. Χρησιμοποιείται, ως επί το πλείστον αλλά όχι πάντοτε, στο πλαίσιο της τοπικής εκκλησίας. Το χάρισμα της διδασκαλίας σχετίζεται με την ανάλυση και διακήρυξη του λόγου του Θεού, την εξήγηση του νοήματος, του πλαισίου και της εφαρμογής στη ζωή του ακροατή. Ο χαρισματικός δάσκαλος έχει τη μοναδική ικανότητα να διδάσκει με σαφήνεια και να μεταδίδει γνώση, ιδιαιτέρως τα δόγματα της πίστης και τις αλήθειες της Αγίας Γραφής.
Ο Θεός έδωσε πνευματικά χαρίσματα για να οικοδομήσει την Εκκλησία Του. Ο Παύλος καθοδήγησε την εκκλησία της Κορίνθου να επιδιώκουν να οικοδομούν την εκκλησία του Χριστού, λέγοντάς τους πως καθώς ήταν ζηλωτές των πνευματικών χαρισμάτων, θα έπρεπε «να ζητούν να περισσεύουν (σ' αυτά) για την οικοδομή της εκκλησίας» (Α΄ Κορινθίους 14:12). Ένα πνευματικό χάρισμα αποτελεί μια υπερφυσική , θεόδοτη ικανότητα να πραγματοποιήσει κάποιος μια διακονία για την οικοδομή του σώματος του Χριστού. Ο Θεός το δίνει μέσα στη χάρη Του και δεν μπορεί ο άνθρωπος να το κερδίσει. Ενώ το πνευματικό χάρισμα μπορεί να αναπτυχθεί, απαιτείται υπερφυσική ικανότητα για την εξάσκησή του. Ένα από αυτά τα χαρίσματα είναι η διδασκαλία.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα διδασκαλίας μέσα σε όλη την Αγία Γραφή. Ο Χριστός ο ίδιος ήταν ο μεγάλος Διδάσκαλος, και πρόσταξε τους μαθητές Του, «Πηγαίνετε λοιπόν και μαθητέψτε όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατέρα και του Γιου και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντάς τους συνάμα να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα.» (Ματθαίος 28:19–20, ΛΟΓΟΥ). Ο Χριστός πρόσταξε τους μαθητές Του να διδάξουν καινούριους μαθητές όλα όσα Εκείνος δίδαξε σ' αυτούς, που αφορούν και τα δόγματα και την άγια ζωή. Οι υπηρέτες του Χριστού δεν πρέπει να διδάσκουν ανθρώπινες εντολές ή κάτι που προέρχεται από αυτούς ή επινοήσεις άλλων ανθρώπων παρά μόνο αυτά που δίδαξε ο Χριστός.
Το χάρισμα της διδασκαλίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πλαίσια: Τάξεις Κυριακού (Κατηχητικού) σχολείου, βιβλικά σχολεία, κολλέγια, Σεμινάρια και κατ' οίκον βιβλικές μελέτες. Ο έχων το χάρισμα μπορεί να διδάξει άτομα ή ομάδες. Ο έχων το φυσικό χάρισμα της διδασκαλίας μπορεί να διδάξει οτιδήποτε αλλά ο έχων το πνευματικό χάρισμα διδάσκει το περιεχόμενο της Αγίας Γραφής. Μπορεί να διδάξει το μήνυμα ενός βιβλίου ως ολόκληρο βιβλίο ή να το διαιρέσει σε παραγράφους και εδάφια. Δεν προκύπτει νέο υλικό από τον έχοντα το χάρισμα της διδασκαλίας. Ο δάσκαλος απλώς εξηγεί ή εκθέτει το νόημα του βιβλικού κειμένου.
Η διδασκαλία είναι ένα υπερφυσικό χάρισμα του Αγίου Πνεύματος. Κάποιος που δεν έχει το χάρισμα αυτό μπορεί να κατανοήσει τη Γραφή καθώς την διαβάζει ή την ακούει, αλλά δεν μπορεί να την εξηγήσει όπως εκείνος που έχει το χάρισμα. Αν και μπορεί να αναπτυχθεί, το πνευματικό χάρισμα της διδασκαλίας δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το διδαχθεί ή να το αποκτήσει όπως αποκτάει έναν πανεπιστημιακό τίτλο. Ένας κάτοχος διδακτορικού τίτλου που δεν έχει το χάρισμα της διδασκαλίας δεν θα μπορέσει να αναπτύξει τη Γραφή όπως ένας που έχει το χάρισμα της διδασκαλίας αλλά όχι τον τίτλο.
Στην Εφεσίους 4:11–12, ο Παύλος καταγράφει τα βασικά χαρίσματα για την οικοδομή της τοπικής εκκλησίας. Τα χαρίσματα δίνονται για την οικοδομή του σώματος του Χριστού. Στο εδάφιο 11 οι διδάσκαλοι συνδέονται με τους ποιμένες. Αυτό δεν προτείνει απαραιτήτως πως πρόκειται για ένα και το αυτό χάρισμα, αλλά φαίνεται να υπονοεί ότι ο ποιμένας είναι επίσης και δάσκαλος. Ο ποιμένας νοιάζεται για τους ανθρώπους του με τον ίδιο τρόπο που ο βοσκός νοιάζεται για τα πρόβατά του. Όπως ακριβώς ο βοσκός παρέχει τροφή στα πρόβατά του, ο ποιμένας έχει την ευθύνη να διδάσκει τους ανθρώπους του την πνευματική τροφή του λόγου του Θεού.
Η εκκλησία οικοδομείται μέσω του χαρίσματος της διδασκαλίας, καθώς οι άνθρωποι ακούνε τον λόγο του Θεού και τη σημασία του και το πώς αυτός εφαρμόζεται στη ζωή τους. Ο Θεός έχει προμηθεύσει πολλούς με το χάρισμα αυτό για να οικοδομήσουν τους πιστούς στην πίστη τους και να τους καταστήσουν ικανούς να αυξηθούν σε κάθε σοφία και γνώση (Β΄ Πέτρου 3:18).
Πώς μπορούν οι χριστιανοί να γνωρίζουν αν έχουν το χάρισμα της διδασκαλίας; Θα πρέπει να ξεκινούν ζητώντας από τον Θεό ευκαιρίες για να διδάξουν μια τάξη Κυριακού Σχολείου ή κάποια βιβλική μελέτη κάτω από την επιστασία και οδηγία ενός χαρισματικού δασκάλου. Αν διαπιστώσουν πως μπορούν να εξηγήσουν το νόημα της Γραφής και οι ακροατές ανταποκρίνονται θετικά, προφανώς έχουν το χάρισμα και θα πρέπει να ζητούν από τον Θεό νέες ευκαιρίες για να το χρησιμοποιήσουν και αναπτύξουν.
English
Ποιο είναι το πνευματικό χάρισμα της διδασκαλίας;