Ερώτηση
Τι λέει η Αγία Γραφή για τους γονείς;
Απάντηση
Η γονικότητα μπορεί να είναι μια δύσκολη και επίπονη δουλειά, αλλά ένα από τα περισσότερο αμειβόμενα και ικανοποιητικά πράγματα που μπορείς ποτέ να κάνεις. Ο Θεός έχει πολλά να μας πει για το πώς μπορούμε με επιτυχία να αναθρέψουμε τα παιδιά μας ώστε να γίνουν ευσεβή άτομα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τους διδάξουμε την αλήθεια για το Λόγο του Θεού.
Εκτός από το να αγαπάμε τον Θεό και να είμαστε ένα καλό παράδειγμα υποτασσόμενοι στις εντολές Του, πρέπει επίσης, «Να τις διδάσκεις στα παιδιά σου και να μιλάς γι αυτές όταν κάθεσαι στο σπίτι σου κι όταν βαδίζεις στο δρόμο, όταν ξαπλώνεις για ύπνο κι όταν σηκώνεσαι. Να τις δέσεις σαν σημάδι στο χέρι σου και να τις έχεις σαν έμβλημα στο μέτωπό σου, ανάμεσα στα μάτια σου. Να τις γράψεις στις παραστάδες της πόρτας του σπιτιού σου και στις πύλες της πόλης σου» (Δευτερονόμιο 6:7-9). Ακολουθώντας αυτές τις εντολές που ο Θεός έδωσε στους Εβραίους, διδάσκουμε στα παιδιά μας ότι η λατρεία του Θεού πρέπει να είναι συνεχής και όχι μόνο για τις Κυριακές ή τη βραδινή προσευχή.
Παρ` όλο που τα παιδιά μας μαθαίνουν πολλά πράγματα με την κατ` ευθείαν διδασκαλία, μαθαίνουν πολύ περισσότερα παρακολουθώντας μας. Γι αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι κάνουμε. Πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε τους ρόλους που μας έδωσε ο Θεός. Οι σύζυγοι πρέπει να σέβονται και να υποτάσσονται ο ένας στον άλλο (Εφεσίους 5:21). Ταυτόχρονα ο Θεός έχει χαράξει μια γραμμή εξουσίας που πρέπει να κρατάμε.
Η Α` Κορινθίους 11:3 λέει, «Θέλω όμως επίσης να ξέρετε ότι η κεφαλή του κάθε άντρα είναι ο Χριστός, η κεφαλή της γυναίκας είναι ο άντρας και η κεφαλή του Χριστού είναι ο Θεός». Ξέρουμε ότι ο Χριστός δεν είναι κατώτερος από τον Θεό, ακριβώς όπως και μια γυναίκα δεν είναι κατώτερη από τον άντρα της. Ο Θεός αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι χωρίς υποταγή στις εξουσίες, δεν υπάρχει τάξη. Η υπευθυνότητα του άντρα ως η κεφαλή του σπιτιού είναι να αγαπάει τη γυναίκα του όπως αγαπάει το ίδιο του το σώμα, με τον ίδιο θυσιαστικό τρόπο που ο Χριστός αγάπησε την εκκλησία (Εφεσίους 5:25-29).
Σε ανταπόκριση σ` αυτή τη σχέση αγάπης, δεν είναι δύσκολο για τη γυναίκα να υποτάσσεται στην εξουσία του άντρα της (Εφεσίους 5:24, Κολοσσαείς 3:18). Η πρωταρχική της προτεραιότητα είναι να αγαπάει τον άντρα και τα παιδιά της, να ζει με σοφία και καθαρότητα, και να φροντίζει το σπίτι (Τίτος 2:4-5). Οι γυναίκες είναι από τη φύση τους πιο περιποιητικές από τους άντρες γιατί φτιάχτηκαν για να φροντίζουν τους απογόνους τους.
Η μαθητεία και η οδηγία είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς του γονέα. Στις Παροιμίες 13:24 λέει, «Όποιος λυπάται το ραβδί του, το γιό του δεν τον αγαπάει. Μα εκείνος που τον αγαπάει ζητάει να τον διορθώσει». Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια χωρίς πειθαρχία αισθάνονται ανεπιθύμητα και ανάξια. Δεν έχουν οδηγία και εγκράτεια, και καθώς μεγαλώνουν επαναστατούν και δεν έχουν σεβασμό για κανενός είδους εξουσία, ακόμα και του Θεού. «Σκληρά το γιο σου να παιδαγωγείς όσο υπάρχει ελπίδα, για να μη συντελέσεις στην καταστροφή του» (Παροιμίες 19:18).
Την ίδια στιγμή η πειθαρχία πρέπει να γίνεται ισορροπημένα με αγάπη, αλλιώς τα παιδιά μπορεί να μεγαλώσουν πικραμένα, αποθαρρυμένα, και επαναστατικά (Κολοσσαείς 3:21). Ο Θεός αναγνωρίζει ότι η πειθαρχία είναι οδυνηρή όταν συμβαίνει (Εβραίους 12:11), αλλά αν ακολουθείται από οδηγίες με αγάπη, είναι σημαντικά ωφέλιμη για το παιδί. «Κι εσείς, πατέρες, μη φέρνεστε στα παιδιά σας έτσι ώστε να εξοργίζονται, αλλά να τα ανατρέφετε δίνοντάς τους αγωγή και συμβουλές που εμπνέονται από την πίστη στον Κύριο» (Εφεσίους 6:4).
Είναι σημαντικό να εμπλέκονται τα παιδιά στην οικογένεια της εκκλησίας και στη διακονία όταν είναι μικρά. Παρακολουθώντας τακτικά μια εκκλησία που πιστεύει στην Αγία Γραφή (Εβραίους 10:25), τους επιτρέπεις να σε δουν να μελετάς τον Λόγο και επίσης να τον μελετάς μαζί τους. Συζήτησε μαζί τους για τον κόσμο γύρω τους καθώς τον βλέπουν, και δίδαξέ τους για τη δόξα του Θεού μέσα στην καθημερινή ζωή. «Μάθαινε το παιδί στην αρχή της ζωής του να `χει καλές συνήθειες, και δεν θα ξεστρατίσει απ` αυτές ούτε όταν θα `ναι γέρος πια» (Παροιμίες 22:6).
English
Τι λέει η Αγία Γραφή για τους γονείς;