settings icon
share icon
Ερώτηση

«Τι αναφέρει η Αγία Γραφή περί πλεονεξίας;»

Απάντηση


Η πλεονεξία είναι η δυνατή και εγωιστική επιθυμία να έχουμε περισσότερο από κάτι, συνήθως χρήματα ή δύναμη. Υπάρχουν πολλές προειδοποιήσεις στην Αγία Γραφή για να μην ενδίδουμε στην πλεονεξία και να μην λαχταράμε τα πλούτη. Ο Ιησούς προειδοποίησε, «Προσέχετε και φυλάγεστε από την πλεονεξία· επειδή, αν κάποιος έχει περίσσεια αγαθά, η ζωή του δεν εξαρτάται από τα υπάρχοντά του (Λουκάς 12:15). «Μη θησαυρίζετε για τον εαυτό σας θησαυρούς επάνω στη γη, όπου το σκουλήκι και η σκουριά τούς αφανίζει, και όπου κλέφτες κάνουν διάρρηξη και κλέβουν … Δεν μπορείτε να υπηρετείτε τον Θεό και τον Μαμμωνά» (Ματθαίος 6:19, 24β). Κυνηγούσε ο Ιησούς την απόκτηση χρημάτων; Όχι. Απεναντίας, έγινε φτωχός για χάρη μας (Β΄ Κορινθίους 8:9) και «δεν είχε που να γείρει το κεφάλι του» (Ματθαίος 8:20). Ούτε την δύναμη κυνηγούσε. Αντιθέτως, δίδαξε, «όποιος θέλει να γίνει μεγάλος ανάμεσά σας, θα είναι υπηρέτης σας· και όποιος από σας θέλει να γίνει πρώτος, θα είναι δούλος όλων· επειδή, ο Υιός τού ανθρώπου δεν ήρθε για να υπηρετηθεί, αλλά για να υπηρετήσει και να δώσει τη ζωή του λύτρο για πολλούς (Μάρκος 10:43-45).

Η πλεονεξία και η επιθυμία για πλούτη αποτελούν παγίδες που φέρνουν ερείπια και καταστροφή. «Ρίζα όλων των κακών είναι η φιλαργυρία», και η προειδοποίηση προς τους χριστιανούς είναι «ούτε να ελπίζουν στην αβεβαιότητα τού πλούτου» (δες Α΄ Τιμόθεον 6:9-10, 17-18). Η απληστία ή μια υπέρμετρη επιθυμία για περισσότερο συνιστά ειδωλολατρία. Το Εφεσίους 5:5 λέει, «να ξέρετε τούτο, ότι κάθε πόρνος ή ακάθαρτος ή πλεονέκτης, που είναι ειδωλολάτρης, δεν έχει κληρονομιά στη βασιλεία τού Χριστού και Θεού». Η αρχή που πρέπει να θυμόμαστε αναφέρεται στην Εβραίους 13:5: «Ο τρόπος σας ας είναι αφιλάργυρος· αρκείστε στα παρόντα· επειδή, αυτός είπε: “Δεν θα σε αφήσω ούτε θα σε εγκαταλείψω.”»

Το πρόβλημα είναι η αγάπη τών χρημάτων, και όχι τα χρήματα καθ’ εαυτά. Η αγάπη τών χρημάτων είναι αμαρτία διότι παρεμβάλλεται στην λατρεία τού Θεού. Ο Ιησούς είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να εισέλθουν στην βασιλεία τού Θεού οι πλούσιοι. Όταν ο πλούσιος νεαρός άρχοντας ρώτησε τον Ιησού τι έπρεπε να κάνει για να κληρονομήσει την αιώνια ζωή, ο Ιησούς τού είπε να πουλήσει όλα τα υπάρχοντά του και να δώσει τα χρήματα στους φτωχούς. «Ακούγοντας δε ο νεανίσκος τον λόγο, αναχώρησε λυπούμενος επειδή είχε πολλά κτήματα» (δες Ματθαίος 19:16-22). Ο Ιησούς κατέδειξε ποιο ήταν το κύριο πρόβλημα όταν καθοδήγησε τον άνθρωπο αυτόν να εγκαταλείψει όλα του τα χρήματα: η πλεονεξία ή η αγάπη τών χρημάτων. Ο άνθρωπος αυτός δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον Χριστό διότι ακολουθούσε τα χρήματα. Η αγάπη του γι’ αυτόν τον κόσμο μπλεκόταν με την αγάπη του προς τον Θεό.

Η πλεονεξία αρνείται να ικανοποιηθεί. Ως επί το πλείστον, όσα περισσότερα έχουμε, τόσα περισσότερα θέλουμε. Τα υλικά αποκτήματα δεν θα μας προστατέψουν — σ’ αυτήν την ζωή ή αιωνίως. Η παραβολή τού Ιησού για τον άφρονα πλούσιο στον Λουκά 12:13-21 απεικονίζει σωστά αυτό το σημείο. Ας το πούμε ξανά, τα χρήματα ή ο πλούτος δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η δική μας στάση ως προς αυτά. Όταν εναποθέτουμε την εμπιστοσύνη μας στον πλούτο ή αναλωνόμαστε από μια ακόρεστη επιθυμία για περισσότερο, αποτυγχάνουμε να δοξάσουμε τον Θεό και να Τον λατρεύσουμε όπως Του αξίζει. Οφείλουμε να υπηρετούμε τον Θεό, όχι να σπαταλάμε τον χρόνο μας προσπαθώντας να γίνουμε πλούσιοι (Παροιμίες 23:4). Η επιθυμία τής καρδιάς μας πρέπει να είναι ο θησαυρισμός πλούτου στον Ουρανό και όχι να στενοχωριόμαστε για το τι θα φάμε ή θα πιούμε ή θα φορέσουμε. «Ζητάτε πρώτα τη βασιλεία τού Θεού, και τη δικαιοσύνη του· και όλα αυτά θα σας προστεθούν» (δες Ματθαίος 6:25-34).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

«Τι αναφέρει η Αγία Γραφή περί πλεονεξίας;»
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries