settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Απάντηση


Κάθε τίμια μελέτη τής Αγίας Γραφής πρέπει ν’ αναγνωρίζει ότι ο άνθρωπος, ως ιδιαίτερο δημιούργημα τού Θεού, είναι ευλογημένος με συγκεκριμένα «ανθρώπινα δικαιώματα». Κάθε αληθινός μελετητής τής Αγίας Γραφής ωθείται προς ιδανικά όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη και η καλοσύνη. Η Γραφή λέει ότι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο σύμφωνα με την δική Του εικόνα (Γένεση 1:27). Ένεκα τούτου, ο άνθρωπος έχει μια συγκεκριμένη αξιοπρέπεια και ο Θεός τού έδωσε εξουσία πάνω στην υπόλοιπη δημιουργία (Γένεση 1:26).

Η εικόνα τού Θεού στον άνθρωπο σημαίνει, ακόμη, ότι ο φόνος είναι το πλέον αποτρόπαιο έγκλημα. «Όποιος χύσει αίμα ανθρώπου, από άνθρωπο θα χυθεί το αίμα του· επειδή, σύμφωνα με την εικόνα τού Θεού ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο» (Γένεση 9:6). Η αυστηρότητα τής ποινής υπογραμμίζει την σοβαρότητα τού αδικήματος. Ο μωσαϊκός Νόμος είναι γεμάτος με παραδείγματα τού πώς ο Θεός απαιτεί κάθε άνθρωπος να αντιμετωπίζεται ανθρώπινα. Οι Δέκα Εντολές περιέχουν απαγορεύσεις ενάντια στον φόνο, την κλοπή, την έντονη επιθυμία γι’ αυτό που δεν μας ανήκει, την μοιχεία και την ψευδομαρτυρία. Αυτοί οι πέντε νόμοι προάγουν την ηθική μεταχείριση τού συνανθρώπου μας. Άλλα παραδείγματα στον Νόμο περιλαμβάνουν εντολές για την σωστή αντιμετώπιση τών μεταναστών (Έξοδος 22:21, Λευιτικό 19:33-34), την φροντίδα υπέρ τών φτωχών (Λευιτικό 19:10, Δευτερονόμιο 15:7-8), την παροχή άτοκων δανείων στους φτωχούς (Έξοδος 22:25), και την απελευθέρωση όλων εκείνων που είναι δεσμευμένοι μέσω κάποιας συμφωνίας κάθε πενήντα χρόνια (Λευιτικό 25:39-41).

Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις ούτε προσωποληπτεί (Πράξεις 10:34). Κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό δημιούργημα Του και τον αγαπάει (Ιωάννης 3:16, Β΄ Πέτρου 3:9). «Πλούσιος και φτωχός συναντιούνται· ο Κύριος είναι ο Δημιουργός και των δυο τους» (Παροιμίες 22:2). Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι οι χριστιανοί δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις με βάση την φυλή, το γένος, το πολιτιστικό υπόβαθρο ή την κοινωνική θέση (Γαλάτας 3:28, Κολοσσαείς 3:11, Ιακώβου 2:1-4). Πρέπει να είμαστε σπλαχνικοί προς όλους (Λουκάς 6:35-36). Η Γραφή δίνει αυστηρές προειδοποιήσεις ενάντια σ’ εκείνους που εκμεταλλεύονται τους φτωχούς και τους καταπιεσμένους. «Αυτός που καταθλίβει τον φτωχό, ονειδίζει τον Δημιουργό του· ενώ αυτός που τον τιμάει, ελεεί τον φτωχό» (Παροιμίες 14:31).

Οι άνθρωποι τού Θεού, αντιθέτως, οφείλουν να βοηθούν όποιον έχει ανάγκη (Παροιμίες 14:21, Ματθαίος 5:42, Λουκάς 10:30-37). Καθ’ όλη την ιστορία οι χριστιανοί αντιλήφθηκαν την ευθύνη τους να βοηθούν τους συνανθρώπους τους. Αμέτρητα νοσοκομεία και ορφανοτροφεία στον κόσμο μας ιδρύθηκαν από χριστιανούς που έδειξαν ενδιαφέρον. Σε πολλές από τις μεγάλες ανθρωπιστικές αναμορφώσεις τής ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης τής κατάργησης τής δουλείας, ηγήθηκαν χριστιανοί άνδρες και γυναίκες που επιδίωκαν την εφαρμογή τής δικαιοσύνης.

Σήμερα οι χριστιανοί εξακολουθούν να μάχονται ενάντια στις καταχρήσεις τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προωθούν την ευημερία όλων των ανθρώπων. Καθώς κηρύττουν το ευαγγέλιο σε όλον τον κόσμο, ανοίγουν πηγάδια, φυτεύουν καλλιέργειες, δίνουν ρουχισμό, διανέμουν φάρμακα και παρέχουν μόρφωση στους άπορους. Γίνεται αυτό που πρέπει.

Κατά μία έννοια ο χριστιανός δεν έχει «δικαιώματα» από μόνος του διότι έχει παραδώσει την ζωή του στον Χριστό. Ο Χριστός «κατέχει» τον πιστό. «… δεν είστε κύριοι του εαυτού σας επειδή αγοραστήκατε με τιμή …» (Α΄ Κορινθίους 6:19-20). Αλλά η εξουσία τού Θεού επάνω μας δεν καταργεί την εικόνα τού Θεού μέσα μας. Η υποταγή μας στο θέλημα τού Θεού δεν ακυρώνει την εντολή τού Θεού «να αγαπάμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας» (Ματθαίος 22:39). Στην πραγματικότητα, υπηρετούμε τον Θεό στο μέγιστο δυνατό όταν υπηρετούμε τους άλλους (Ματθαίος 25:40).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries