Ερώτηση
Τι είναι η Θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού;
Απάντηση
Η Θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού λέει ότι «ευφυείς αιτίες είναι απαραίτητες για να εξηγήσουν την περίπλοκη, πλούσια σε πληροφορίες δομή της βιολογίας και ότι αυτές οι αιτίες μπορούν να ανακαλυφτούν εμπειρικά». Συγκεκριμένα βιολογικά χαρακτηριστικά καταρρίπτουν τις αρχές των «τυχαίων αλλαγών» της εξήγησης του Δαρβίνου. Φαίνονται να έχουν σχεδιαστεί. Εφόσον ο σχεδιασμός λογικά απαιτεί έναν ευφυή σχεδιαστή, η εμφάνιση του σχεδιασμού παραπέμπει στην ύπαρξη ενός Σχεδιαστή. Υπάρχουν τρία βασικά επιχειρήματα στη θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού: (1) αμείωτη πολυπλοκότητα, (2) λεπτομερής πολυπλοκότητα, και (3) η αρχή του ανθρώπου.
(1) Η αμείωτη πολυπλοκότητα ορίζεται ως «…ένα μοναδικό σύστημα που απαρτίζεται από διάφορα αρμονικά αλληλεπιδρώμενα μέρη που συνεισφέρουν στη βασική λειτουργία, στην οποία η απομάκρυνση οποιουδήποτε από τα μέρη κάνει το σύστημα να παύει να λειτουργεί αποτελεσματικά». Πιο απλά, η ζωή περιλαμβάνει ένα δίκτυο από μέρη που βασίζονται το ένα στο άλλο προκειμένου να είναι χρήσιμα. Τυχαία μεταβολή μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη ενός νέου μέρους, αλλά δεν μπορεί να ευθύνεται απαραίτητα για την ταυτόχρονη ανάπτυξη πολλαπλών μερών σε ένα λειτουργικό σύστημα. Για παράδειγμα, το ανθρώπινο μάτι είναι προφανώς ένα πολύ χρήσιμο σύστημα. Χωρίς το βολβό του ματιού (που είναι από μόνος του ένα αμείωτα πολύπλοκο σύστημα), το οπτικό νεύρο, και τον οπτικό φλοιό, ένα τυχαία μεταλλασσόμενο μάτι θα ήταν αντιπαραγωγικό για την επιβίωση του είδους, και ως εκ τούτου θα εξαλειφόταν από τη διαδικασία της φυσικής επιλογής. Ένα μάτι δεν είναι ένα χρήσιμο σύστημα αν δεν είναι παρόντα όλα τα μέρη του και δεν λειτουργούν σωστά ταυτόχρονα.
(2) Λεπτομερής πολυπλοκότητα είναι η έννοια ότι εφόσον λεπτομερείς πολύπλοκες μορφές μπορεί να βρεθούν στους οργανισμούς, τότε κάποια πρότυπη μορφή οδήγησε στην επινόησή τους. Το επιχείρημα της λεπτομερούς πολυπλοκότητας είναι ότι είναι αδύνατο για πολύπλοκες μορφές να αναπτύσσονται με τυχαία διαδικασία. Για παράδειγμα, ένα δωμάτιο γεμάτο με 100 πιθήκους και 100 γραφομηχανές μπορεί ενδεχομένως να παράγουν μερικές λέξεις, ή ίσως μια πρόταση, αλλά ποτέ δεν θα παράγουν ένα Σεξπηρικό έργο. Και πόσο πιο πολύπλοκη είναι η βιολογική ζωή από ένα Σεξπηρικό έργο;
(3) Η αρχή του ανθρώπου λέει ότι ο κόσμος και το σύμπαν είναι «τέλεια ρυθμισμένα» ώστε να επιτρέπουν τη ζωή στη γη. Αν η αναλογία των στοιχείων στην ατμόσφαιρα της γης μεταβάλλονταν ελαφρώς, πολλά είδη σύντομα θα έπαυαν να υπάρχουν. Αν η γη ήταν λίγα χιλιόμετρα πιο κοντά ή πιο μακριά από τον ήλιο, πολλά είδη θα έπαυαν να υπάρχουν. Η ύπαρξη και η ανάπτυξη της ζωής στη γη απαιτεί τόσο πολλές μεταβλητές να είναι σε τέλεια αρμονία που θα ήταν αδύνατο για όλες αυτές τις μεταβλητές να ρυθμιστούν από τυχαία, χωρίς συντονισμό γεγονότα.
Ενώ η θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού δεν επιχειρεί να προσδιορίσει την πηγή της ευφυΐας ( είτε είναι ο Θεός είτε UFOs κλπ.), η πλειοψηφία των οπαδών της θεωρίας του Ευφυούς Σχεδιασμού είναι Θεϊστές. Βλέπουν την ύπαρξη του σχεδιασμού που διαποτίζει το βιολογικό κόσμο σαν απόδειξη για την ύπαρξη του Θεού. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί Αθεϊστές οι οποίοι δεν μπορούν να αρνηθούν τη ισχυρή απόδειξη για το σχεδιασμό, αλλά δεν είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν έναν Δημιουργό Θεό. Τείνουν να ερμηνεύουν τα δεδομένα ως απόδειξη ότι κάποιο είδος ανώτερης φυλής εξωγήινων όντων φύτεψαν τη γη.
Η Θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού δεν είναι Βιβλική Δημιουργία. Υπάρχει μια σημαντική διάκριση ανάμεσα στις δυο θέσεις. Οι οπαδοί της Βιβλικής Δημιουργίας αρχίζουν με ένα συμπέρασμα: Ότι η Βιβλική αφήγηση είναι αξιόπιστη και ακριβής, ότι η ζωή στη Γη σχεδιάστηκε από έναν Ευφυή Νου (τον Θεό). Μετά ψάχνουν για στοιχεία από το φυσικό βασίλειο για να υποστηρίξουν αυτό το συμπέρασμα. Οι οπαδοί του Ευφυούς Σχεδιασμού αρχίζουν με το φυσικό βασίλειο και φτάνουν στο συμπέρασμα μετά: ότι η ζωή στη Γη σχεδιάστηκε από έναν Ευφυή Νου (όποιος και αν είναι αυτός).
English
Τι είναι η Θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού;