Ερώτηση
Ποιος ήταν ο Ιωσήφ Σμιθ;
Απάντηση
ο Ιωσήφ Σμιθ (Joseph Smith)είναι ευρέως γνωστός ως ο ιδρυτής της εκκλησίας των μορμόνων, επίσης γνωστή ως η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των αγίων των εσχάτων ημερών. Πίστευαν για τον Ιωσήφ Σμιθ πως από νεαρή ηλικία είχε ορισμένες αποκρυφιστικές δυνάμεις. Ήταν γνωστός από νεαρή ηλικία ως μάντης και λέγεται ότι χρησιμοποιούσε μια πέτρα που προκαλούσε οράματα για να του πει που μπορούσε να βρει πολύτιμα μέταλλα, όπως ασήμι. Και ο πατέρας του κι εκείνος ήταν γνωστοί ως «κυνηγοί θησαυρών» και ότι χρησιμοποιούσαν μαντεία και μαγεία για να πραγματοποιήσουν ταξίδια αναζήτησης θησαυρών. Αυτό, φυσικά, του έδωσε φήμη και όνομα. Μέχρι σήμερα, θεωρείται από κάποιους άγιος και από άλλους ένας ολοκληρωμένος τσαρλατάνος.
Ο Ιωσήφ Σμιθ μεγάλωσε κατά τη διάρκεια μιας πνευματικής αναζωπύρωσης στην Αμερική, γνωστή ως αποκατάσταση της πρωτοχριστιανικής πίστης και ζωής. Ήταν εκείνη την εποχή, το 1820, που ο Ιωσήφ Σμιθ ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει ένα θαυμαστό όραμα στο οποίο ο Θεός Πατέρας και ο Υιός του Θεού εμφανίστηκαν με σωματική μορφή και του μίλησαν καθώς προσευχόταν στο δάσος. Φημολογείται να είπε πως οι δύο «μορφές» αποδοκίμασαν τη χριστιανική Εκκλησία και ανακοίνωσαν ότι ήταν απαραίτητη η αποκατάσταση του Χριστιανισμού και ότι ο Σμιθ είχε επιλεγεί να φέρει τη νέα «θεία οικονομία». Από την ίδρυσή της μέχρι την σημερινή ημέρα, η Εκκλησία των μορμόνων διατηρεί τη θέση ότι εκείνοι μόνον αντιπροσωπεύουν τον αληθινό χριστιανισμό.
Οι μορμόνοι ηγέτες έχουν σταθερά διδάξει ότι μετά τον θάνατο των αποστόλων ο αληθινός χριστιανισμός είχε ξεπέσει σε πλήρη αποστασία, καθιστώντας απαραίτητη μια «αποκατάσταση». Αλλά ακόμα και μετά την υποτιθέμενη ουράνια επίσκεψη, ο Ιωσήφ Σμιθ και οι φίλοι του συνέχισαν να ψάχνουν για θησαυρούς χρησιμοποιώντας αποκρυφιστικές μεθόδους. Αυτές οι μέθοδοι ήταν παράνομες εκείνη την εποχή, και ο Σμιθ καταδικάστηκε για τη χρήση της πέτρας που προκαλούσε οράματα το 1826. Πριν όμως από αυτήν την καταδίκη στην κομητεία Chenango, στη Νέα Υόρκη, o νέος «προφήτης του Κυρίου» συνέχιζε να προκαλεί αντιπαραθέσεις με μια ακόμα απίστευτη συνάντηση με τον Ουρανό. Το 1823 ο Σμιθ ισχυρίστηκε ότι είχε έρθει σε επαφή με έναν άγγελο που ονομαζόταν Μορόνι, ο οποίος αποκάλυψε ότι υπήρχαν χρυσές πλάκες σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία κοντά στην Παλμύρα, στη Νέα Υόρκη. Στις χρυσές πλάκες υπήρχε η ιστορία ενός αρχαίου άντρα με το όνομα Μόρμον και της αρχαίας ξακουστής εβραϊκής του φυλής, στον οποίο ειπώθηκε πως θα ήταν «ένας άλλος μάρτυρας» της αλήθειας του χριστιανικού ευαγγελίου. Είχε καταγραφεί σε ιστορικά κείμενα του Μόρμον ότι ο άγγελος παρείχε τις καθαρές πέτρες Ουρίμ και Θουμίμ που ήσαν ενωμένες με κομμάτι μετάλλου κι έμοιαζαν με γυαλιά για να βοηθήσει τον Σμιθ να μεταφράσει τα γραμμένα στις χρυσές πλάκες. Αναφέρθηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της μετάφρασης, ο άντρας που βοηθούσε τον Σμιθ είχε το προνόμιο να έχει τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη να έρθουν στην Πενσυλβάνια στις 15 Μαΐου του 1829, για να απονείμουν στους ανθρώπους την «ααρωνική ιερατεία». Αυτές και άλλες φανταστικές ιστορίες είναι καταγεγραμμένες στο βιβλίο του Σμιθ, Το Πολύτιμο Μαργαριτάρι.
Ο Ιωσήφ Σμιθ ισχυρίστηκε ότι είχε ιδιαίτερα οράματα και ένα απίστευτο άνοιγμα των Ουρανών σ' αυτόν. Μια δήλωση, όμως, υπογράφτηκε από εξήντα δύο κατοίκους της Παλμύρα, στη Νέα Υόρκη, που ήθελαν οι άλλοι να γνωρίζουν αυτό που γνώριζαν εκείνοι για τον Σμιθ: η οικογένειά του, οι πεποιθήσεις του και οι αποκρυφιστικές του εκδρομές προς αναζήτηση θησαυρού χαρακτηρίζονταν από «τέλεια έλλειψη ηθικού χαρακτήρα και ήταν εξαρτημένοι από κακές συνήθειες». Κι όμως ο Σμιθ ισχυριζόταν πως ήταν το στόμα του Θεού και όταν μιλούσε, μιλούσε ο Θεός, όπως έλεγε. Αυτή η δυναμική θέση υποστηρίχθηκε σοβαρά από πολλούς ακόλουθους και όταν ο Σμιθ είχε όραμα, θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν, ασχέτως αν αντέφασκε με τα «χριστιανικά» ηθικά πρότυπα. Η καινούρια «αποκάλυψη από τον Θεό» αναφορικά με την πολυγαμία δεν είναι παρά ένα, μόνο, παράδειγμα.
Οι αγγελίες που λάμβανε ο Σμιθ «από τον Θεό», δημοφιλείς ή μη, τον έκαναν φημισμένο σε λίγα μόνο χρόνια. Οι ευφάνταστες ιστορίες του διαβάζονται πάντοτε σαν επιστημονική φαντασία και αναμιγνύουν παραμορφωμένες βιβλικές αλήθειες με φαντασία. Πρόσεχε πάντοτε να μιμείται τη βιβλική αλήθεια και πολλές φορές ξαναγράφει τη Γραφή. Για πολλούς, η θεολογία του μοιάζει με μια παραμορφωμένη εικόνα καθρέπτη της πραγματικής θεολογίας. Δελεάζει χρησιμοποιώντας ψήγματα βιβλικής αλήθειας.
Ο Ιωσήφ Σμιθ βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια ενός οργισμένου πλήθους. Κάνοντας προσπάθεια να ηρεμήσει το ζήτημα της πολυγαμίας, μετά την ίδρυση της εκκλησίας στο Nauvoo, στο Ιλλινόι, ο Σμιθ και οι ακόλουθοί του κατέστρεψαν το κτίριο μιας εφημερίδας που καταφερόταν ενάντια στους μορμόνους και συνεπώς συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν αναμένοντας τη δίκη. Ένα οργισμένο πλήθος διακοσίων ανθρώπων επιτέθηκε στη φυλακή και σκότωσε τον Ιωσήφ Σμιθ και τ' αδέλφια του. Μετά τον πρόωρο αυτόν θάνατο, η «εκκλησία» διασπάστηκε. Η εκκλησία που ίδρυσε ο Σμιθ έχει το κέντρο της σήμερα στο Μιζούρι (η Κοινωνία του Χριστού) και στη Γιούτα, όπου πολλοί μορμόνοι ακολούθησαν τον νέο ηγέτη τους, τον Brigham Young.
English
Ποιος ήταν ο Ιωσήφ Σμιθ;