Ερώτηση
Ποιο ήταν το σημάδι που έθεσε ο Θεός πάνω στον Κάιν (Γένεση 4:15);
Απάντηση
Αφού ο Κάιν σκότωσε τον αδελφό του Άβελ, ο Θεός είπε στον Κάιν, «Από ’δω και πέρα θα σε καταριέται η ίδια η γη, που άνοιξε για να δεχτεί το αίμα του αδερφού σου, που εσύ τον σκότωσες. Όταν θα την καλλιεργείς, δεν θα σου δίνει πια τους καρπούς της. Φυγάς θα είσαι και περιπλανώμενος για πάντα πάνω στη γη.» (Γένεση 4:11-12, ΝΜΒ). Σε ανταπόκριση, θρήνησε ο Κάιν, «Βαριά είναι η τιμωρία μου! Δεν μπορώ να την αντέξω! Σήμερα με διώχνεις από τη χώρα, και πρέπει να χαθώ από μπροστά σου και να γίνω φυγάς, περιπλανώμενος στη γη. Όποιος με βρει θα με σκοτώσει» (Γένεση 4:13-14, ΝΜΒ). Και ο Κύριος του αποκρίθηκε, «Δεν θα συμβεί αυτό, γιατί οποιοσδήποτε σκοτώσει τον Κάιν, θα αντιμετωπίσει επταπλάσια εκδίκηση». Κι έβαλε σημάδι στον Κάιν, ώστε όποιος θα τον συναντούσε να μην τον σκοτώσει.» (Γένεση 4:15-16, ΝΜΒ).
Η φύση του σημαδιού του Κάιν έχει αποτελέσει θέμα πολλής συζήτησης και υποθέσεων. Η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται ως «σημάδι» είναι όοθ και αναφέρεται σ’ ένα «σημάδι, σημείο ή δείγμα». Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται 79 φορές στις εβραϊκές Γραφές και τις περισσότερες φορές μεταφράζεται ως «σημάδι». Έτσι, οι εβραϊκές Γραφές δεν προσδιορίζουν τη φύση του σημαδιού που ο Θεός έθεσε πάνω στον Κάιν. Ό,τι και αν ήταν αυτό, αποτελούσε σημάδι/ένδειξη ότι δεν έπρεπε να σκοτωθεί ο Κάιν. Κάποιοι προτείνουν πως το σημάδι ήταν μια ουλή ή ένα είδος τατουάζ. Όποια και αν ήταν η περίπτωση, η ακριβής φύση του σημαδιού δεν αποτελεί το κέντρο της περικοπής. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι ο Θεός δεν θα επέτρεπε στους ανθρώπους να εκδικηθούν τον Κάιν. Όποιο και αν ήταν το σημάδι πάνω στον Κάιν, υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό.
Στο παρελθόν, πολλοί πίστευαν πως το σημάδι του Κάιν ήταν το μαύρο δέρμα –ότι δηλαδή ο Θεός άλλαξε το δέρμα του Κάιν σε μαύρο για να ξεχωρίζει. Καθώς μάλιστα ο Κάιν έλαβε μια κατάρα, η πίστη πως το σημάδι ήταν το μαύρο δέρμα, έκανε αρκετούς να πιστέψουν ότι άνθρωποι με μαύρο δέρμα είναι καταραμένοι. Πολλοί χρησιμοποίησαν τη σχετική με το «σημάδι του Κάιν» διδασκαλία ως δικαιολογία για το δουλεμπόριο των Αφρικανών και τις διακρίσεις ενάντια στη μαύρη φυλή. Η ερμηνεία αυτή είναι τελείως αντιβιβλική. Πουθενά στις εβραϊκές Γραφές η λέξη όοθ δεν αναφέρεται στο χρώμα του δέρματος. Η κατάρα στον Κάιν, στο 4ο κεφάλαιο της Γένεσης, είναι προσωπική. Δεν λέγεται τίποτα περί κατάρας που περνάει στα παιδιά του. Δεν υπάρχει απολύτως καμία βιβλική βάση στον ισχυρισμό πως οι απόγονοι του Κάιν είχαν μαύρο δέρμα. Επιπλέον, εκτός εάν κάποια από τις γυναίκες των γιων του Νώε ήταν απόγονος του Κάιν (δυνατό αλλά απίθανο), το δέντρο του Κάιν τερματίστηκε με τον Κατακλυσμό.
Ποιο ήταν το σημάδι που έθεσε ο Θεός πάνω στον Κάιν; Η Γραφή δεν αναφέρει. Η σημασία του σημαδιού ήταν να μην σκοτώσει κάποιος τον Κάιν και ήταν σημαντική παρά η φύση του σημαδιού καθ’ εαυτή. Οποιοδήποτε κι αν ήταν το σημάδι, δεν είχε κάποια σχέση με το χρώμα του δέρματος ή με μια γενεαλογική κατάρα προς τους απογόνους του Κάιν. Η χρήση του σημαδιού του Κάιν ως δικαιολογία για φυλετικές διακρίσεις είναι απόλυτα αντιβιβλική.
English
Ποιο ήταν το σημάδι που έθεσε ο Θεός πάνω στον Κάιν (Γένεση 4:15);