settings icon
share icon
Ερώτηση

«Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την μετριοπάθεια;»

Απάντηση


Η μετριοπάθεια αποφεύγει τις ακρότητες, ασκεί περιορισμό και σχετίζεται με την αυτοκυριαρχία. Η μετριοπάθεια είναι καλό πράγμα, αλλά μια ζωή μετριοπάθειας αποτελεί πρόκληση. Μεγάλο μέρος τής Δυτικής κουλτούρας, συγκεκριμένα, είναι διαποτισμένο με υπερβολή. Η Αγία Γραφή μάς διδάσκει ότι η υπερβολή δεν δουλεύει τόσο καλά, και μας βοηθάει ν’ αντιληφθούμε πώς και γιατί θα πρέπει να ζούμε με μέτρο.

Ένα σπουδαίο βιβλίο σχετικά με το θέμα τής μετριοπάθειας είναι αυτό του Εκκλησιαστή. Ο βασιλιάς Σολομών ήταν ο σοφότερος βασιλιάς που κυβέρνησε ποτέ τον Ισραήλ και πειραματίστηκε υπερβολικά. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τα συμπεράσματα αυτού του σοφού βασιλιά. Στο δεύτερο κεφάλαιο του Εκκλησιαστή, ο Σολομών απαριθμεί τα πολλά διαφορετικά εγχειρήματα και απολαύσεις που επιδίωξε: «Και κάθε τι που ζήτησαν τα μάτια μου, δεν το αρνήθηκα σ’ αυτά· δεν εμπόδισα την καρδιά μου από κάθε ευφροσύνη, επειδή η καρδιά μου ευφραινόταν σε όλους τούς μόχθους μου· κι αυτό ήταν η μερίδα μου από ολόκληρο τον μόχθο μου» (εδάφιο 10). Στο τέλος, ωστόσο, έμεινε ανικανοποίητος: «Και εγώ παρατήρησα σε όλα τα έργα μου, που έκαναν τα χέρια μου, και σε κάθε μόχθο που μόχθησα, και δες, τα πάντα ματαιότητα, και θλίψη πνεύματος, και κανένα όφελος κάτω από τον ήλιο» (εδάφιο 11). Ο Σολομών δοκίμασε όχι μόνον τα όρια τής απόλαυσης, αλλά έκανε το ίδιο με πράγματα που κανονικά τα θεωρούμε καλά, όπως η σοφία (Εκκλησιαστής 1:12-18) και η σκληρή εργασία (Εκκλησιαστής 2:17-23). Το συμπέρασμα τού Σολομώντα ήταν πως κάθε εγχείρημά του αποδείχθηκε πως δεν είχε νόημα καθ’ εαυτό. Είναι δώρο τού Θεού να απολαμβάνει κάποιος την ζωή του και τα δώρα Του (Εκκλησιαστής 5:19). Αλλά το να αξιολογήσεις τα πράγματα αυτά περισσότερο από ό,τι τον ίδιο τον Θεό, μας αφήνει να εξακολουθούμε να επιθυμούμε αυτό που οι καρδιές μας πραγματικά χρειάζονται — Αυτόν.

Ακόμη και καλά πράγματα μπορούν να καταστούν εμπόδιο στην ζωή μας, αν τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς μέτρο. Η σοκολάτα είναι καλή αλλά σε μεγάλη ποσότητα βλάπτει την υγεία. Ο ύπνος είναι απαραίτητος αλλά η Αγία Γραφή λέει πως ο πολύς ύπνος οδηγεί στην φτώχεια (Παροιμίες 6:9-11). Τα παιδιά είναι εκ φύσεως υπερβολικά — θέλουν να ακούνε την ίδια ιστορία ξανά και ξανά, θέλουν να τρώνε πάρα πολύ από το ίδιο πράγμα και στερούνται αυτοσυγκράτησης στην έκφραση τών συναισθημάτων. Μέρος τής ωριμότητας είναι να μάθουμε να λέμε «όχι» στον εαυτό μας, π.χ., να μάθουμε την αξία τής μετριοπάθειας.

Ένα από τα πλέον κοινά θέματα σε σχέση με το μέτρο είναι αυτό των οινοπνευματωδών ποτών. Το Εφεσίους 5:18 μας δίνει την εντολή, «Και μη μεθάτε με κρασί, στο οποίο υπάρχει ασωτία ...». Ισορρόπησέ το αυτό με το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ιησούς δεν απείχε τελείως από την πόση (δες Ματθαίος 11:19), και την πρόταση τού Παύλου προς τον Τιμόθεο, «Μην πίνεις πλέον νερό, αλλά να μεταχειρίζεσαι λίγο κρασί για το στομάχι σου και τις συχνές σου ασθένειες» (Α΄ Τιμόθεον 5:23). Συνδυάζοντας αυτά τα εδάφια, είναι ξεκάθαρο ότι η Γραφή επιτρέπει την πόση οινοπνεύματος, αλλά απαγορεύει απολύτως την πόση σε σημείο μέθης, το οποίο είναι κραιπάλη. Μερικοί άνθρωποι συμπεραίνουν πως είναι καλύτερο να μην πίνουν καθόλου, και αυτό βεβαίως είναι απολύτως αποδεκτό.

Η εφαρμογή τού μέτρου συνιστά μια καλή πειθαρχία. Η αυτοκυριαρχία αποτελεί, πραγματικά, ένα από τα χαρακτηριστικά που το Άγιο Πνεύμα παράγει στην ζωή τού πιστού (Γαλάτας 5:22–23). Όταν δεν ζούμε με μέτρο —όταν στερούμαστε εγκράτειας σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή τής ζωής μας— αυτό μπορεί να δείχνει ότι δεν υπολογίζουμε πλήρως τον Θεό σ’ αυτήν την περιοχή. Δεν χρειάζεται να ζούμε σε ήττα. Ο Θεός δεν καταδικάζει τα παιδιά Του (Ρωμαίους 8:1), και μας έχει δώσει την νίκη πάνω σε κάθε αμαρτία (Πράξεις 13:38-39). Και, το Πνεύμα θέλει να μας δώσει την αυτοσυγκράτηση. Όταν παραδιδόμαστε στον Θεό ως «ζωντανή θυσία» (Ρωμαίους 12:1), θα καλύψει Αυτός τις ανάγκες που προσπαθούμε εμείς να ικανοποιήσουμε από μόνοι μας (Α΄ Τιμόθεον 6:17). Τα πρόβατα που ακολουθούν τον Καλό Ποιμένα «δεν θα στερηθούν τίποτα» (Ψαλμός 23:1).

Ο κόσμος απευθύνεται στην ακόρεστη επιθυμία τής σάρκας και προωθεί το ψέμα ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη απόλαυση, περισσότερα πράγματα, περισσότερη διασκέδαση, κ.λπ. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι ο Θεός. Ο Θεός μάς δημιούργησε έτσι ώστε να Τον έχουμε ανάγκη και να Τον επιθυμούμε πάνω από κάθε τι άλλο (δες Ματθαίος 4:4). Όλα τα άλλα πράγματα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο.

Η μόνη περιοχή που δεν χρειάζεται ν’ ανησυχούμε για το μέτρο είναι ο ίδιος ο Θεός. Καλούμαστε να αγαπάμε τον Θεό χωρίς όρια (Λουκάς 10:27). Δεν μπορούμε ποτέ να έχουμε πάρα πολύ τον Θεό και δεν μπορούμε ποτέ να Τον αγαπήσουμε υπερβολικά. Και όσο περισσότερο Του ζητάμε να μας γεμίζει και να κατοικεί στην ζωή μας δια του Αγίου Πνεύματος, τόσο πιο εύκολο γίνεται να ζούμε με μέτρο σε όλα τα άλλα πράγματα.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

«Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την μετριοπάθεια;»
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries