Ερώτηση
Τι είναι η Νεορθοδοξία ;
Απάντηση
Η Νεορθοδοξία είναι μια θρησκευτική κίνηση που ξεκίνησε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως μια αντίδραση ενάντια στις αποτυχημένες ιδέες τού φιλελεύθερου προτεσταντισμού. Αναπτύχθηκε κυρίως από τους Ελβετούς θεολόγους Καρλ Μπαρθ και Εμιλ Μπρούνερ. Αλλοι την αποκάλεσαν «νέα-Ορθοδοξία» διότι την θεώρησαν ως αναζωπύρωση τής παλιάς Αναμορφωμένης θεολογίας. Η Νεορθοδοξία διαφέρει από την «παλιά» ορθοδοξία στις απόψεις της για τον λόγο του Θεού και την αμαρτία.
Η ορθόδοξη άποψη δέχεται ότι η Αγία Γραφή είναι ο αποκαλυμμένος λόγος τού Θεού που είναι θεόπνευστος. Μιλώντας για θεοπνευστία, λεκτική και μηχανική, εννοούμε ότι το Αγιο Πνεύμα έλεγχε πλήρως τον βιβλικό συγγραφέα, είτε υπαγορεύοντας λεκτικά όλα όσα έγραψε, είτε χρησιμοποιώντας τον άνθρωπο ως εργαλείο για το έργο Του. Το δόγμα αυτό της θεοπνευστίας οδηγεί στο λογικό συμπέρασμα πως τα αρχικά χειρόγραφα δεν περιέχουν λάθη ή αντιφάσεις. Η Αγία Γραφή είναι η πλήρης και επαρκής αποκάλυψη τού Θεού. Δύο περικοπές που υποστηρίζουν την άποψη αυτήν είναι οι Β΄ Τιμόθεον 3:16-17 και Β΄ Πέτρου 1:20-21.
Η Νεορθοδοξία ορίζει τον Λόγο τού Θεού ως τον Ιησού (Ιωάννης 1:1) και λέει ότι η Αγία Γραφή είναι απλώς η ερμηνεία που δίνει ο άνθρωπος στις ενέργειες τού Λόγου. Ετσι, η Αγία Γραφή δεν είναι θεόπνευστη, και όντας ένα ανθρώπινο σύγγραμμα, ενδέχεται διάφορα τμήματά του να μην αληθεύουν κυριολεκτικά. Ο Θεός μίλησε διαμέσου τής «λυτρωτικής ιστορίας», και τώρα μιλάει καθώς οι άνθρωποι «συναντούν» τον Ιησού, αλλά η Αγία Γραφή καθ’ εαυτή δεν αποτελεί αντικειμενική αλήθεια.
Η Νεορθοδοξία διδάσκει ότι η Αγία Γραφή αποτελεί το μέσο τής αποκάλυψης, ενώ η ορθοδοξία πιστεύει ότι είναι αυτή η αποκάλυψη. Αυτό σημαίνει ότι για τον νεορθόδοξο θεολόγο, η αποκάλυψη εξαρτάται από την εμπειρία (ή προσωπική ερμηνεία) τού καθενός. Η Αγία Γραφή «γίνεται» ο λόγος τού Θεού όταν ο Θεός χρησιμοποιεί τα λόγια της για να οδηγήσει κάποιον στον Χριστό. Οι λεπτομέρειες τής Γραφής δεν είναι τόσο σημαντικές όσο η συνάντηση με τον Ιησού που αλλάζει μια ζωή. Ετσι, η αλήθεια γίνεται μια μυστική εμπειρία που δεν περιγράφεται συγκεκριμένα στην Γραφή.
Η νεορθόδοξη άποψη της αμαρτίας είναι ότι αποτελεί μια απόρριψη τής ευθύνης που έχουμε να αντιμετωπίζουμε καλώς τον συνάνθρωπό μας. Το αποτέλεσμα τής αμαρτίας είναι η αποκτήνωση που συνοδεύεται με αγένεια, μνησικακία, μοναξιά και ένα σωρό κοινωνικές αρρώστιες.
Σώζονται εκείνοι που έχουν μια υποκειμενική συνάντηση με τον Χριστό —δεν χρειάζεται αποδοχή κάποιου συνόλου αληθειών. Η Νεορθοδοξία δίνει έμφαση στο κοινωνικό έργο και την ηθική μας ευθύνη ν’ αγαπάμε τους άλλους.
Η Νεορθοδοξία έχει επηρεάσει τα λιγότερο συντηρητικά παρακλάδια των Πρεσβυτεριανών και Λουθηρανικών εκκλησιών των ΗΠΑ, όπως και άλλες εκκλησιαστικές αποχρώσεις. Ενώ ο αρχικός σκοπός, να παράσχει μια περισσότερο βιβλική εναλλακτική στον φιλελευθερισμό είναι αξιέπαινη, ωστόσο η νεορθόδοξη διδασκαλία εμπεριέχει κάποιους εγγενείς κινδύνους. Κάθε φορά που η αλήθεια ορίζεται σύμφωνα με αυτό που είναι σχετικό με την δική μου εμπειρία, υπάρχει ο κίνδυνος τού σχετικισμού. Κάθε δόγμα που θεωρεί την Αγία Γραφή ως ένα πλήρως ανθρώπινο κείμενο που περιέχει σφάλματα, υπονομεύει αυτό το θεμέλιο τού βιβλικού χριστιανισμού.
Δεν μπορούμε να έχουμε πραγματικά μια «συνάντηση» με τον Ιησού που θ’ αλλάξει την ζωή μας χωρίς να πιστεύουμε κάποια γεγονότα όπως αυτά καταγράφονται στην Γραφή. «Η πίστη είναι διαμέσου τής ακοής· η δε ακοή διαμέσου τού λόγου τού Θεού.» (Ρωμαίους 10:17). Το περιεχόμενο τής πίστης μας είναι ο θάνατος και η ανάσταση τού Χριστού (Α΄ Κορινθίους 15:3-4).
Οι μαθητές είχαν μια «συνάντηση» με τον Ιησού στον Λουκά 24. Οι μαθητές αρχικά παρερμήνευσαν το γεγονός· «εκπλάγηκαν και έγιναν έντρομοι, νόμιζαν ότι έβλεπαν πνεύμα» (εδάφιο 37). Συνειδητοποίησαν την πραγματικότητα τής περίστασης μόνον όταν ο Ιησούς τούς πληροφόρησε την αλήθεια. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε μια συνάντηση με τον Ιησού, αλλά επίσης χρειαζόμαστε την ερμηνεία τής αλήθειας τού λόγου τού Θεού γι’ αυτήν την συνάντηση. Αλλιώς, η εμπειρία μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τον δρόμο μας.
Το Ιούδα 1:3 μας λέει «ν’ αγωνιζόμαστε για την πίστη που μια φορά για πάντα παραδόθηκε στους αγίους». Η πίστη παραδόθηκε σε μας δια της Αγίας Γραφής, του γραπτού λόγου τού Θεού. Δεν πρέπει να συμβιβάσουμε την αλήθεια που ο Θεός έχει πλήρως και αλάνθαστα μιλήσει δια του λόγου Του.
English
Τι είναι η Νεορθοδοξία ;