settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπόρεσε ο Νώε να χωρέσει όλα τα ζώα στην Κιβωτό;

Απάντηση


Πώς μπόρεσε ο Νώε να βάλει όλα τα ζώα στην Κιβωτό; Ήταν τόσο μεγάλη ώστε «μπήκαν μέσα αρσενικό και θηλυκό… όλα τα ζώα σύμφωνα με το είδος τους, και όλα τα κτήνη σύμφωνα με το είδος τους, και όλα τα ερπετά που σέρνονται επάνω στη γη σύμφωνα με το είδος τους, και όλα τα πουλιά σύμφωνα με το είδος τους, και κάθε φτερωτό από κάθε είδος» και επτά από κάποια είδη; Και τι έγινε με την τροφή; Θα έπρεπε να υπάρχει αρκετός χώρος για ν' αποθηκευτεί αρκετή τροφή για τον Νώε και την οικογένειά του (οκτώ συνολικά) και για όλα τα ζώα για τουλάχιστον ένα χρόνο (δες Γένεση 7:11, 8:13-18) και ίσως γι' ακόμη περισσότερο, καθώς θ' απαιτείτο επιπλέον χρόνος για να επανέλθει η βλάστηση. Πρόκειται για πολλή τροφή! Τι έγινε με το πόσιμο νερό; Είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι η Κιβωτός του Νώε ήταν τόσο μεγάλη που να χωρέσει όλα αυτά τα ζώα και όλη αυτήν την τροφή και το νερό για πάνω από ένα χρόνο;

Οι διαστάσεις της Κιβωτού που μας δίνονται είναι τριακόσιοι πήχεις το μήκος της, το πλάτος της πενήντα πήχεις και το ύψος της τριάντα (Γένεση 6:15). Τι είναι ο πήχης; Είναι μια αρχαία μονάδα μέτρησης, το μήκος από τον αγκώνα έως το μεσαίο δάκτυλο. Η λέξη προέρχεται από τον πήχη του χεριού. Η εβραϊκή λέξη για τον «πήχη» είναι «άμαχ». Καθώς ο πήχης του καθενός έχει διαφορετικό μήκος, η μονάδα αυτή φαίνεται κάπως ασαφής σε μερικούς αλλά οι επιστήμονες συμφωνούν γενικώς ότι αφορά απόσταση μεταξύ 43 και 56 εκατοστών. Ο αρχαίος αιγυπτιακός πήχης είναι γνωστό πως έχει 55,59 εκατοστά. Έτσι, κάνοντας τις πράξεις:

300 x 55,88 εκατοστά = 167,64 μέτρα· 50 x 55,88 εκατοστά = 27,94 μέτρα· 30 x 55,88 εκατοστά = 16,76 μέτρα

Έτσι η Κιβωτός θα μπορούσε να έχει μήκος έως 167 μέτρα, πλάτος έως 28 μέτρα και ύψος έως 17 περίπου μέτρα. Οι διαστάσεις αυτές δεν είναι παράλογες. Αλλά πόσος είναι ο αποθηκευτικός χώρος; Λοιπόν, 167,64 x 27,94 x 16,76 = 78.501,5 κυβικά μέτρα. (Αν πάρουμε τη μικρότερη μέτρηση του πήχη, 43,18 εκατοστά, θα βρούμε 36.212,29 κυβικά μέτρα). Φυσικά δεν θα είναι όλος αυτός ελεύθερος χώρος. Η Κιβωτός είχε τρία επίπεδα (Γένεση 6:16) και πολλά δωμάτια (Γένεση 6:14), τα χωρίσματα των οποίων θα καταλάμβαναν κάποιο χώρο. Ωστόσο, έχει υπολογιστεί ότι περίπου το μισό (54.75%) από τα 78.501,5 κυβικά μέτρα μπορούν να χωρέσουν 125.000 ζώα σε μέγεθος προβάτου και αφήνουν περίπου 35.522 κυβικά μέτρα ελεύθερο χώρο (δες -http://www.icr.org/bible/bhta42.html).

Ο John Woodmorappe, συγγραφέας του βιβλίου Η Κιβωτός του Νώε: Μια μελέτη εφαρμοσιμότητας, υπολόγισε ότι μόνον ένα 15% των ζώων της Κιβωτού θα ήταν μεγαλύτερα από ένα πρόβατο. Το ποσοστό αυτό δεν περιέχει την πιθανότητα να είπε ο Θεός στον Νώε να πάρει ζώα νηπιακής ηλικίας, τα οποία είναι σημαντικά μικρότερα από αυτά μεγάλης ηλικίας.

Πόσα ζώα μπήκαν στην Κιβωτό; Ο Woodmorappe υπολογίζει περί τα 16.000 «γένη». Τι είναι ένα «γένος»; Ο ορισμός του «γένους» θεωρείται πως είναι πολύ ευρύτερος από αυτόν του «είδους». Όπως υπάρχουν περισσότερες από 400 ράτσες σκύλων που όλες ανήκουν σ' ένα γένος (Canis familiaris), έτσι πολλά είδη μπορούν ν' ανήκουν σ' ένα γένος. Μερικοί νομίζουν πως ο ορισμός «γένος» είναι πιο κοντά στον βιβλικό όρο «είδος».

Ωστόσο, ακόμη κι αν υποθέσουμε πως «γένος» και «είδος» είναι συνώνυμα, δεν υπάρχουν πάρα πολλά είδη θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων και ερπετών. Ο εξέχων συστηματικός βιολόγος Ernst Mayr δίνει τον αριθμό 17.600. Έχοντας δύο ζώα από κάθε είδος στην Κιβωτό, και επτά από εκείνα τα λίγα που αποκαλούνται «καθαρά» είδη ζώων, συν μια λογική προσαύξηση για κάποια γνωστά εξαφανισμένα είδη, είναι προφανές πως δεν θα υπήρχαν περισσότερα, ας πούμε, από 50.000 ζώα στην Κιβωτό (Morris, 1987).

Μερικοί έχουν υπολογίσει ότι υπήρχαν περίπου 25.000 είδη ζώων που αντιπροσωπεύονταν στην Κιβωτό. Πρόκειται για μια καλή εκτίμηση. Με δύο ζώα από κάθε είδος και επτά από μερικά, ο αριθμός των ζώων θα ξεπερνούσε τις 50.000, αν και όχι πολύ, μιλώντας σχετικά. Όπως και να 'χει, είτε ήσαν 16.000 είτε 25.000 είδη ζώων, από δύο το καθένα και μερικά από επτά, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι υπήρχε αρκετός χώρος για όλα τα ζώα στην Κιβωτό συν την τροφή και το νερό με επιπλέον περισσευούμενο χώρο.

Τι έγινε με τα περιττώματα όλων αυτών των ζώων; Πώς 8 άνθρωποι μπόρεσαν να ταΐσουν όλα αυτά τα ζώα και να διαχειριστούν τους τόνους των περιττωμάτων σε καθημερινή βάση; Τι γινόταν με ζώα που χρειάζονταν ειδική διατροφή; Πώς επιβίωσε η χλωρίδα; Τι συνέβη με τα έντομα; Θα μπορούσε κάποιος να θέσει χίλια δυο ερωτήματα σαν αυτά, ερωτήματα που είναι σωστά. Στο νου πολλών, τα ερωτήματα αυτά είναι αναπάντητα. Αλλά δεν υπάρχει βέβαια τίποτα καινούριο. Έχουν τεθεί ξανά και ξανά. Και σ' όλον αυτόν τον καιρό οι ερευνητές έχουν αναζητήσει απαντήσεις. Υπάρχουν τώρα αρκετές, πολύ ακαδημαϊκές μελέτες εφαρμοσιτότητας που έχουν θέσει τον Νώε και την Κιβωτό του σε δοκιμασία.

Με περισσότερες από 1.200 επιστημονικές αναφορές σε ακαδημαϊκές μελέτες, το βιβλίο του Woodmorappe's είναι «μία σύγχρονη συστηματική εκτίμηση των υποτιθέμενων δυσκολιών που σχετίζονται με την Κιβωτό του Νώε» (John Woodmorappe, «Ένα βοήθημα που απαντά σ' αυτούς που ασκούν κριτική για την Κιβωτό του Νώε», Impact No. 273, March 1996, Ινστιτούτο για την έρευνα περί Δημιουργίας, 30 Ιανουαρίου 2005, http://www.icr.org/pubs/imp/imp-273.htm). Ο Woodmorappe ισχυρίζεται ότι μετά από χρόνια συστηματικής εξέτασης όλων των ερωτημάτων που έχουν διατυπωθεί, «όλα τα επιχειρήματα ενάντια στην Κιβωτό έχουν βρεθεί … ανεπαρκή. Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειονότητα των ενάντιων στην Κιβωτό επιχειρημάτων, που στην πρώτη ματιά φαίνονται ευλογοφανή, αποδεικνύεται πως εύκολα διαψεύδονται.»

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπόρεσε ο Νώε να χωρέσει όλα τα ζώα στην Κιβωτό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries