Ερώτηση
Ποιες είναι οι αντιλήψεις του «κινήματος της ενότητας» του πεντηκοστιανισμού ή αλλιώς αυτών που πιστεύουν μόνο στον Ιησού;
Απάντηση
Το κίνημα «μόνον ο Ιησούς», επίσης γνωστό ως «κίνημα ενότητας» του πεντηκοστιανισμού ή θεολογία της ενότητας, διδάσκει ότι υπάρχει μόνον ένας Θεός αλλά αρνείται την τριαδικότητα του Θεού. Με άλλα λόγια η θεολογία της ενότητας δεν αναγνωρίζει τα διακεκριμένα πρόσωπα της θεότητας· τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Εμφανίζεται με διάφορες μορφές –μερικοί θεωρούν τον Ιησού Χριστό ως τον αληθινό Θεό, ο οποίος μερικές φορές εμφανίζεται ως ο Πατέρας ή το Άγιο Πνεύμα. Το κεντρικό δόγμα του κινήματος της ενότητας (ή «μόνον ο Ιησούς»), είναι ότι ο Ιησούς είναι ο Πατέρας και ο Ιησούς είναι το Πνεύμα. Υπάρχει ένας Θεός που αποκαλύπτει τον εαυτό Του σε διαφορετικές «μορφές».
Η διδασκαλία «μόνον ο Ιησούς» ή το κίνημα της ενότητας του πεντηκοστιανισμού, υπάρχει για αιώνες με τη μία ή την άλλη μορφή, ως μοναρχιανισμός. Ο μοναρχιανισμός διδάσκει ότι ο Θεός ενήργησε με διαφορετικές μορφές ή τρόπους σε διαφορετικούς καιρούς –κάποιες φορές ως Πατέρας, άλλοτε ως Υιός κι ενίοτε ως Άγιο Πνεύμα. Περικοπές, όμως, όπως η Ματθαίος 3:16-17, όπου τα δύο ή και τα τρία Πρόσωπα της θεότητας είναι παρόντα, αντιφάσκουν με την άποψη του μοναρχιανισμού. Ο μοναρχιανισμός κατηγορήθηκε ως αιρετικός νωρίς, από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η αρχέγονη εκκλησία αντιτάθηκε σφοδρά στην άποψη ότι ο Θεός είναι αυστηρά ένα Πρόσωπο που ενεργούσε με διάφορες μορφές σε διάφορους καιρούς. Επιχειρηματολογούσαν από τις Γραφές πως η τριαδικότητα του Θεού είναι προφανής καθώς συχνά παρουσιάζονται ταυτόχρονα περισσότερα από ένα Πρόσωπα, και συχνά έρχονται σ’ επαφή το ένα με το άλλο (παραδείγματα: Γένεση 1:26, 3:22, 11:7, Ψαλμός 2:7, 104:30, 110:1, Ματθαίος 28:19, Ιωάννης 14:16). Το κίνημα της ενότητας του πεντηκοστιανισμού ή «μόνον ο Ιησούς» είναι αντιβιβλικό.
Η ιδέα της τριαδικότητας του Θεού, από την άλλη πλευρά, διατρέχει τις Γραφές. Δεν πρόκειται για μια ιδέα εύκολα αντιληπτή από το περιορισμένο μυαλό. Και καθώς ο άνθρωπος αρέσκεται το κάθε τι να βρίσκει νόημα στη θεολογία του, κινήσεις όπως η «μόνον ο Ιησούς», -για να μην αναφέρουμε τους «μάρτυρες του Ιεχωβά»- αναδύονται προσπαθώντας να εξηγήσουν τη φύση του Θεού. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει χωρίς κάποιος να βιάσει το βιβλικό κείμενο. Οι χριστιανοί έχουν φτάσει να δέχονται πως η φύση του Θεού δεν υπόκειται στους περιορισμούς που σ’ εμάς μπορεί ν’ αρέσει να θέτουμε σ’ Αυτόν. Απλά Τον πιστεύουμε όταν λέει, «Οι σκέψεις μου δεν είναι σαν τις δικές σας σκέψεις», λέει ο Κύριος, «και τα έργα σας δεν είναι όπως τα δικά μου έργα. Όσο απέχει ο ουρανός από τη γη, τόσο απέχουν τα έργα μου απ’ τα δικά σας, οι σκέψεις μου από τις σκέψεις σας.» (Ησαΐας 55:8-9, ΝΜΒ). Αν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις σκέψεις Του και τα έργα Του, αποδεχόμαστε, επίσης, πως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τη φύση Του.
English
Ποιες είναι οι αντιλήψεις του «κινήματος της ενότητας» του πεντηκοστιανισμού ή αλλιώς αυτών που πιστεύουν μόνο στον Ιησού;