settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την δωρεά οργάνων;

Απάντηση



Η Αγία Γραφή δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο ζήτημα τής μεταμόσχευσης οργάνων. Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων θα ήταν, προφανώς, άγνωστες στους βιβλικούς χρόνους. Υπάρχουν όμως εδάφια που απεικονίζουν ευρείες αρχές που μπορούν να εφαρμοστούν. Ένα από τα πλέον αδιάσειστα επιχειρήματα υπέρ τής δωρεάν οργάνων είναι αυτό της αγάπης και της ευσπλαχνίας που μια τέτοια πράξη εκδηλώνει προς τους άλλους. Η εντολή ν’ «αγαπάμε τον πλησίον μας» ειπώθηκε από τον Ιησού (Ματθαίος 5:43-48), τον Παύλο (Ρωμαίους 13:9), και τον Ιάκωβο (Ιακώβου 2:8), αλλά βρίσκουμε τα ίχνη της πίσω στο Λευιτικό 19:18. Από τις αρχέγονες ημέρες τής Παλαιάς Διαθήκης ο λαός τού Θεού έλαβε την εντολή να εκδηλώνει αγάπη προς τον Θεό και προς τον πλησίον. Φαίνεται πως η θέληση μας να προσφέρουμε ένα όργανο τού σώματός μας συνιστά ένα πολύ ισχυρό παράδειγμα ανιδιοτελούς θυσίας για κάποιον άλλον συνάνθρωπό μας.

Το υπέρτατο παράδειγμα τής θυσίας αυτής είναι η θυσία τού Ιησού Χριστού, όπου έδωσε το σώμα Του για όλη την ανθρωπότητα. Ο Ιωάννης συνόψισε ορθώς την εντολή όταν έγραψε, «Αγαπητοί, επειδή με τέτοιον τρόπο μάς αγάπησε ο Θεός, οφείλουμε κι εμείς να αγαπάμε ο ένας τον άλλον» (Α΄ Ιωάννου 4:11). Καθώς ο Ιησούς επιδίωκε να εκφράσει το μήνυμα τής άνευ όρων αγάπης προς τον πλησίον, μίλησε για την φροντίδα στους πεινασμένους, τους διψασμένους, τους άστεγους, τους γυμνούς, τους αρρώστους και τους φυλακισμένους (Ματθαίος 25:35-46). Συνέχισε αποσαφηνίζοντας, «Σας διαβεβαιώνω, καθόσον το αυτό κάνατε σε έναν από τούτους τους ελάχιστους αδελφούς μου, το κάνατε σε μένα» (Ματθαίος 25:40). Ο Ιησούς χρησιμοποίησε ακόμη την παραβολή τού Καλού Σαμαρείτη (Λουκάς 10:25-37) για να διδάξει ότι εμείς ως χριστιανοί οφείλουμε να είμαστε αγαθοί και να δείχνουμε αγάπη προς όλους. Αν μια πρακτική ή διαδικασία δεν αντικρούει στις βιβλικές αρχές, τότε θα πρέπει να θεωρείται επιτρεπτή και μπορεί να υποστηρίζεται από πιστούς χριστιανούς.

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν την δωρεά οργάνων ως την υπέρτατη μορφή ακρωτηριασμού τού ανθρωπίνου σώματος. Περικοπές όπως η Α΄ Κορινθίους 6:19-20 χρησιμοποιούνται συχνά να υποστηρίξουν την ιδέα ότι δεν θα πρέπει να συλλέγονται όργανα από το σώμα κάποιου. Ως διαχειριστές τής Δημιουργίας τού Θεού θα πρέπει να μεταχειριζόμαστε με σεβασμό τα σώματά μας και ν’ απέχουμε από κάθε τι που τα βλάπτει. Όταν, όμως, ο Παύλος έγραψε τα λόγια αυτά στους χριστιανούς τής Κορίνθου, δήλωσε: «δοξάστε, λοιπόν, τον Θεό με το σώμα σας, και με το πνεύμα σας, τα οποία είναι τού Θεού» (Α΄ Κορινθίους 6:20), δείχνοντας πως αυτό αφορά κάτι που γίνεται ενόσω ο άνθρωπος είναι ακόμη εν ζωή. Στην δεύτερη επιστολή τού αποστόλου προς την εκκλησία τής Κορίνθου, τους υπενθύμισε: «Ξέρουμε, βέβαια, ότι αν η επίγεια οικία τού σκηνώματός μας χαλάσει, έχουμε από τον Θεό οικοδομή, οικία αχειροποίητη, αιώνια, στους ουρανούς.» (Β΄ Κορινθίους 5:1). Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μεταξύ τών χριστιανών είναι η ιδέα ότι χρειάζεται ολόκληρο το σώμα να διατηρηθεί και να υπάρχει με κάποιον τρόπο για την ανάσταση. Πολλοί χριστιανοί, επομένως, είναι απρόθυμοι να δωρίσουν όργανα τού σώματός των διότι πιστεύουν ότι η ανάσταση καθ’ εαυτή απαιτεί ένα «πλήρες» σώμα. Με την αμαρτία τού Αδάμ και της Εύας, ωστόσο, ο Θεός είπε στον Αδάμ, «με τον ιδρώτα τού προσώπου σου θα τρως το ψωμί σου, μέχρις ότου επιστρέψεις στη γη, από την οποία πάρθηκες, επειδή γη είσαι και σε γη θα επιστρέψεις» (Γένεση 3:19). Έτσι ο Θεός είπε ότι μια μέρα τα γήινα σώματά μας θα επιστρέψουν στο χώμα.

Ο Παύλος γράφοντας στους Κορίνθιους έκανε μια επισήμανση ως προς την διαφορά μεταξύ τού φυσικού σώματος κατά τον θάνατο (το οποίο υπόκειται στην φθορά με διάφορους τρόπους), και του πνευματικού σώματος τής ανάστασης (Α΄ Κορινθίους 15:35-49). Χρησιμοποίησε την αναλογία τής διαφοράς μεταξύ τού σπόρου και του φυτού που ο σπόρος παράγει για ν’ απεικονίσει την διαφορά μεταξύ τού γήινου σώματος και του αναστημένου σώματος. Και συνέχισε να σχολιάζει: «Σπέρνεται σώμα φυσικό, ανασταίνεται σώμα πνευματικό. Υπάρχει σώμα φυσικό αλλά υπάρχει και σώμα πνευματικό.» (Α΄ Κορινθίους 15:44). Αν πιστεύουμε ότι τα σώματα που θα εγερθούν κατά την ανάσταση σημαίνουν απλώς την «επανακατοίκηση» των γήινων σωμάτων μας, έχουμε τότε εσφαλμένη αντίληψη περί της ανάστασής μας όπως αυτή παρουσιάζεται στην Γραφή, που λέει ότι το γήινο σώμα «αποτελούμενο από σάρκα και αίμα» δεν θα εισέλθει στην Ουράνια κληρονομιά (Α΄ Κορινθίους 15:50). Με βάση αυτά τα γεγονότα, οι χριστιανοί δεν θα πρέπει να φοβόμαστε ή να απορρίπτουμε την δωρεά οργάνων απλά και μόνο ένεκα της προσπάθειάς μας να διατηρήσουμε άθικτο το φυσικό σώμα μας για να λάβει χώρα η ανάστασή του.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την δωρεά οργάνων;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries