settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με τις πανδημικές νόσους;

Απάντηση


Διάφορες εξάρσεις πανδημικών νόσων, όπως του Έμπολα ή του κοροναϊού, έχουν ωθήσει πολλούς να διερωτηθούν, γιατί ο Θεός επιτρέπει –ή ακόμη, προκαλεί- πανδημικές νόσους και κατά πόσον τέτοιες ασθένειες αποτελούν σημάδι των εσχάτων καιρών. Η Αγία Γραφή, ιδιαιτέρως στην Παλαιά Διαθήκη, αναφέρει αρκετές περιπτώσεις όπου ο Θεός επέφερε πληγές και ασθένειες στον λαό Του και στους εχθρούς Του «για να δείξω σε σένα τη δύναμή μου» (Έξοδος 9:14, 16). Επέφερε πληγές πάνω στην Αίγυπτο για να αναγκάσει τον Φαραώ να ελευθερώσει τους Ισραηλίτες από τη δουλεία, ενώ απάλλαξε τελείως τον λαό Του από τη κρίση των πληγών (Έξοδος 12:13, 15:26), δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κυρίαρχο έλεγχο που ασκεί πάνω σε ασθένειες και άλλες συμφορές.

Ο Θεός, επίσης, προειδοποίησε τον λαό Του για τις συνέπειες της ανυπακοής, που περιλαμβάνουν και πληγές (Λευιτικό 26:21, 25). Σε δύο περιπτώσεις, ο Θεός εξολόθρευσε 14.700 και 24.000 ανθρώπους, αντιστοίχως, ένεκα πράξεων ανυπακοής (Αριθμοί 16:49 και 25:9). Αφού ο Θεός έδωσε τον μωσαϊκό Νόμο, πρόσταξε τον λαό να τον υπακούει και του υποσχέθηκε πως δεν θα έπασχε από διάφορες συμφορές, μεταξύ των οποίων ήταν και μια που έμοιαζε με τον Έμπολα: «Ο Κύριος θα σε χτυπήσει με φθίση, με πυρετό, με ρίγος, με καύσωνα, με ξηρασία, με μαρασμό κι αρρώστια των φυτών. Όλα αυτά θα σε καταδιώκουν ωσότου καταστραφείς.» (Δευτερονόμιο, 28:22, ΝΜΒ). Αυτά είναι μερικά, μόνο, παραδείγματα των πολλών πληγών και νόσων που επέφερε ο Θεός.

Είναι δύσκολο, μερικές φορές, να φανταστούμε τον Θεό του ελέους και της αγάπης να εκδηλώνει τέτοιο θυμό και οργή πάνω στον λαό Του. Αλλά οι τιμωρίες του Θεού έχουν πάντοτε τον σκοπό της μετάνοιας και της αποκατάστασης. Στο Β΄ Χρονικών 7:13-14, ο Θεός είπε στον Σολομώντα, «Αν κλείσω τους ουρανούς και δεν βρέξει, αν διατάξω την ακρίδα να καταφάει τη γη και αν στείλω θανατικό στο λαό μου, και ο λαός αυτός, που φέρει το όνομά μου, προσευχηθούν με ταπείνωση και με αναζητήσουν και επιστρέψουν από τον κακό τους δρόμο, τότε εγώ θα τους ακούσω από τους ουρανούς και θα συγχωρήσω την αμαρτία τους και θα θεραπεύσω τη χώρα τους.» Βλέπουμε εδώ πως ο Θεός επιφέρει συμφορές για να φέρει τον λαό Του κοντά Του, να τους οδηγήσει σε μετάνοια και στην επιθυμία να Τον πλησιάσουν ως παιδιά απέναντι στον Ουράνιο Πατέρα τους.

Στην Καινή Διαθήκη ο Χριστός θεράπευε «κάθε ασθένεια και κάθε αδυναμία», αλλά και μάστιγες στις περιοχές που επισκεπτόταν (Ματθαίος 9:35, 10:1, Μάρκος 3:10). Όπως ο Θεός επέλεξε να χρησιμοποιήσει μάστιγες και νόσους για να δείξει τη δύναμή Του στους Ισραηλίτες, ο Χριστός θεράπευε με την ίδια δύναμη για να επαληθεύσει πως ήταν πραγματικά Υιός του Θεού. Έδωσε την ίδια θεραπευτική δύναμη στους μαθητές Του για να επιβεβαιώσει τη διακονία τους (Λουκάς 9:1). Ο Θεός εξακολουθεί να επιτρέπει την αρρώστια για τους δικούς Του σκοπούς αλλά μερικές φορές η ασθένεια, ακόμη και οι πανδημικές νόσοι παγκόσμιας εμβέλειας, συνιστούν το αποτέλεσμα της ζωής ενός ξεπεσμένου κόσμου. Δεν υπάρχει τρόπος να προσδιορίσουμε κατά πόσον ή όχι μια πανδημία έχει συγκεκριμένη πνευματική αιτία, αλλά σίγουρα γνωρίζουμε ότι ο Θεός ασκεί κυρίαρχο έλεγχο πάνω σε όλα (Ρωμαίους 11:36), και θα συνεργήσει το κάθε τι προς το αγαθό εκείνων που Τον αγαπούν (Ρωμαίους 8:28).

Η εξάπλωση ασθενειών όπως αυτή του Έμπολα ή του κοροναϊού αποτελούν μια πρόγευση πανδημιών που θα επέλθουν στους έσχατους καιρούς. Ο Χριστός αναφέρθηκε σε μελλοντικούς λοιμούς που θα συνδέονται με τις έσχατες ημέρες (Λουκάς 21:11). Οι δύο μάρτυρες της Αποκάλυψης 11 θα έχουν τη δύναμη «να χτυπήσουν τη γη με κάθε πληγή, όσες φορές αν το θελήσουν» (Αποκάλυψη 11:6). Στην Αποκάλυψη 16 γίνεται λόγος για επτά αγγέλους που θα επιφέρουν επτά πληγές ως μια σειρά σοβαρών κρίσεων.

Η εμφάνιση πανδημικών νόσων άλλοτε αποτελεί συγκεκριμένη κρίση του Θεού πάνω στην αμαρτία και άλλοτε όχι. Μπορεί, απλώς, να συμβαίνει ως αποτέλεσμα της ζωής σε έναν ξεπεσμένο κόσμο. Από τη στιγμή που κανένας δεν γνωρίζει τον χρόνο της δεύτερης έλευσης του Χριστού, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν λέμε πως παγκόσμιες πανδημίες αποτελούν απόδειξη ότι ζούμε στους έσχατους καιρούς. Γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα τους, η ασθένεια θα πρέπει να τους υπενθυμίζει ότι η ζωή στη γη αυτή είναι φθαρτή και μπορεί να χαθεί ανά πάσα στιγμή. Όσο άσχημες και αν είναι οι πανδημίες, η κόλαση θα είναι χειρότερη. Ο χριστιανός, όμως, έχει τη βεβαιότητα της σωτηρίας και την ελπίδα της αιώνιας ζωής ένεκα του χυμένου αίματος του Χριστού πάνω στον Σταυρό για μας (Ησαΐας 53:5, Β΄ Κορινθίους 5:21, Εβραίους 9:28).

Πώς πρέπει ν’ ανταποκρινόμαστε οι χριστιανοί στις πανδημικές νόσους; Πρώτον δεν χρειάζεται πανικός. Ο Θεός κρατάει τον έλεγχο. Η Αγία Γραφή επαναλαμβάνει πάνω από 300 φορές φράσεις ισοδύναμες με την «μη φοβάσαι». Δεύτερον, να είσαι σοφός. Κάνε ορθολογικά βήματα να αποφεύγεις την έκθεσή σου στη νόσο, να προστατεύεις και να προμηθεύεις την οικογένειά σου. Τρίτον, βρες ευκαιρίες για υπηρεσία. Όταν οι άνθρωποι φοβούνται για τη ζωή τους, είναι περισσότερο πρόθυμοι να κάνουν συζητήσεις περί της αιωνιότητας. Να έχεις θάρρος και να δείχνεις συμπάθεια ενώ μεταδίδεις το ευαγγέλιο, μιλώντας την αλήθεια με αγάπη (Εφεσίους 4:15).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με τις πανδημικές νόσους;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries