settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι αποδεκτό να θέσεις ένα «δέρμα μαλλιού» ενώπιον του Κυρίου στην προσευχή σου;

Απάντηση


Η ιδέα του να τοποθετήσεις «δέρμα μαλλιού» προέρχεται από την ιστορία του Γεδεών, ενός ηγέτη στον Ισραήλ, στο βιβλίο των Κριτών, κεφάλαιο 6. Όταν ο Θεός τον οδήγησε να συγκεντρώσει τα στρατεύματα του Ισραήλ για να νικήσει τους Μαδιανίτες εισβολείς, ο Γεδεών ήθελε να είναι βέβαιος πως ήταν ο Θεός που του μιλούσε κι ότι αντιλήφθηκε σωστά τις οδηγίες Του. Ζήτησε από τον Θεό ένα σημάδι για να βεβαιωθεί πως αυτό ήταν το θέλημά Του. Έτσι, τοποθέτησε έξω ένα κομμάτι δέρματος με το μαλλί του όλη τη νύχτα και ζήτησε από τον Θεό να κάνει το μαλλί υγρό ενώ ολόγυρά του θα ήταν όλα στεγνά. Ο Θεός ανταποκρίθηκε με εύνοια στο αίτημα του Γεδεών, και το πρωί το μαλλί του δέρματος ήταν πολύ υγρό ώστε να μαζευτεί μια λεκάνη νερό όταν το έστυψε.

Αλλά η πίστη του Γεδεών ήταν τόσο αδύνατη που ζήτησε από τον Θεό ένα άλλο σημάδι –αυτή τη φορά να μείνει το μαλλί του δέρματος στεγνό ενώ ολόγυρα θα υπήρχε υγρασία. Ο Θεός συμμορφώθηκε ξανά και ο Γεδεών πείστηκε τελικά ότι ο Θεός εννοούσε όσα είπε κι ότι το έθνος του Ισραήλ θα νικούσε όπως υποσχέθηκε ο άγγελος του Κυρίου (Κριτές 6:14-16). Το αίτημα με το μαλλί του δέρματος ήταν η δεύτερη φορά που ο Γεδεών ζητούσε ένα σημάδι, πως ήταν ο Θεός που του μιλούσε και θα έκανε ό,τι υποσχέθηκε πως θα κάνει.

Υπάρχουν πολλά μαθήματα για μας στην ιστορία του Γεδεών. Πρώτον, ο Θεός δείχνει απίστευτη χάρη και υπομονή μαζί μας, ιδιαίτερα όταν η πίστη μας είναι αδύναμη. Ο Γεδεών γνώριζε ότι πατούσε σε γλιστερό έδαφος και δοκίμαζε την υπομονή του Θεού ζητώντας του πολλαπλά σημεία. Μετά από το πρώτο σημάδι του δέρματος του μαλλιού, είπε «Ας μην ανάψει ο θυμός σου εναντίον μου, και θα μιλήσω μονάχα αυτή τη φορά» (Κριτές 6:39). Αλλά ο Θεός μας είναι ελεήμονας, γεμάτος αγάπη και υπομονή, που γνωρίζει τις αδυναμίες μας. Η ιστορία του Γεδεών όμως θα πρέπει να μας καθοδηγεί και να μη λειτουργεί ως πρότυπο για τη συμπεριφορά μας. Ο Χριστός είπε σε δύο περιπτώσεις πως η «πονηρή και μοιχαλίδα γενεά ζητάει σημείο» (Ματθαίος 12:39, 16:1-4). Το δίδαγμα που έδινε ήταν πως τα σημάδια που ήδη τους είχε δώσει –η εκπλήρωση των προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης, οι θαυματουργικές ενέργειες και θεραπείες- ήσαν επαρκείς σ' αυτούς για ν' ανταποκριθούν στην αλήθεια, αν η αλήθεια ήταν αυτό που αναζητούσαν. Σίγουρα όμως δεν ήταν αυτό.

Ένα άλλο μάθημα της ιστορίας του Γεδεών είναι πως αυτοί που αναζητούν σημεία, εκδηλώνουν μια αδύναμη και ανώριμη πίστη, και δεν θα πεισθούν από οποιαδήποτε σημείο! Ο Γεδεών είχε λάβει περισσότερες από αρκετές πληροφορίες πριν ζητήσει το σημάδι με το δέρμα του μαλλιού. Ο Θεός του είπε πως θα του έδινε τη νίκη (εδ. 14), και είχε ανταποκριθεί σε προηγούμενο αίτημά του για σημάδι με τη θαυματουργή επέμβαση να βάλει φωτιά στην προσφορά του (εδ. 16). Ο Γεδεών ζήτησε δύο ακόμη σημεία ένεκα της ανασφάλειάς του. Κατά παρόμοιο τρόπο, ακόμη κι όταν ο Θεός δίνει το σημείο που Του ζητάμε, δεν είναι το σημείο που μας δίνει αυτό που λαχταρούμε διότι η τρεμάμενη πίστη μας εξακολουθεί ν' αμφιβάλλει. Αυτό συχνά μας οδηγεί να ζητήσουμε πολλαπλά σημεία, που κανένα από αυτά δεν μας δίνει τη σιγουριά που χρειαζόμαστε, διότι το πρόβλημα δεν έγκειται στη δύναμη του Θεού αλλά στη δική μας αντιληπτική ικανότητα.

Ένα πρόβλημα που υπάρχει ακολουθώντας το παράδειγμα του Γεδεών με το σημείο του δέρματος του μαλλιού είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψιν η αλήθεια πως η δική μας περίπτωση δεν συγκρίνεται πραγματικά μ' εκείνη του Γεδεών. Ως χριστιανοί έχουμε δύο δυνατά στοιχεία που στερείτο ο Γεδεών. Πρώτον, έχουμε πλήρη τον λόγο του Θεού, που γνωρίζουμε πως είναι «θεόπνευστος και ωφέλιμος για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη για να είναι ο άνθρωπος του Θεού τέλειος, ετοιμασμένος για κάθε έργο αγαθό» (Β΄ Τιμόθεον 3:16-17). Ο Θεός μας έχει διαβεβαιώσει πως ο λόγος Του είναι αυτό που χρειαζόμαστε προκειμένου να είμαστε πλήρως ετοιμασμένοι για οτιδήποτε και κάθε τι στη ζωή. Δεν χρειαζόμαστε εμπειρική απόδειξη (σημεία, φωνές, θαύματα) για να επαληθεύσουμε αυτά που ήδη μας έχει πει κι αποτελούν τον γραπτό λόγο Του. Το δεύτερο πλεονέκτημα που έχουμε έναντι του Γεδεών είναι ότι κάθε χριστιανός έχει το Άγιο Πνεύμα, που είναι Θεός, και κατοικεί στην καρδιά μας για να μας οδηγεί, να μας κατευθύνει και ενθαρρύνει. Πριν την Πεντηκοστή, οι πιστοί είχαν μόνο την Παλαιά Διαθήκη και κατευθύνονταν εξωτερικά από το χέρι της πρόνοιας του Θεού. Σήμερα έχουμε πλήρη την Αγία Γραφή και την ενοικούσα παρουσία Του στην καρδιά μας.

Αντί να επιζητούμε σημεία με δέρματα μαλλιού, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με τη γνώση του θελήματος του θεού για μας σε κάθε περίσταση της κάθε ημέρας: «ο λόγος τού Χριστού ας κατοικεί μέσα σας πλούσια» (Κολοσσαείς 3:16)· «Πάντοτε να χαίρεστε. Αδιάκοπα να προσεύχεστε. Σε όλα να ευχαριστείτε· επειδή, αυτό είναι το θέλημα του Θεού σε σας εν Χριστώ Ιησού.» (Α΄ Θεσσαλονικείς 5:16-18)· «και κάθε τι, ό,τι αν κάνετε, με λόγο ή με έργο, όλα να τα κάνετε στο όνομα του Κυρίου Ιησού, ευχαριστώντας διαμέσου αυτού τον Θεό και Πατέρα» (Κολοσσαείς 3:17). Αν τα πράγματα αυτά χαρακτηρίζουν τη ζωή μας, οι αποφάσεις που παίρνουμε θα είναι σύμφωνες με το θέλημα του Θεού, ο Θεός θα μας ευλογήσει χωρίς μέτρο με την ειρήνη Του και με βεβαιότητα, και δεν θα υπάρχει ανάγκη να τοποθετήσουμε δέρματα μαλλιού ή να ζητήσουμε σημεία.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι αποδεκτό να θέσεις ένα «δέρμα μαλλιού» ενώπιον του Κυρίου στην προσευχή σου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries