Ερώτηση
Τι είναι η προσευχή της εμβάπτισης;
Απάντηση
Από το 1990 και πέρα έχει εκδηλωθεί ολοένα αυξανόμενο μυστικιστικό ενδιαφέρον εντός των διαφόρων χριστιανικών αποχρώσεων. Στα όρια με τον εσωτερισμό, αυτές οι μυστικιστικές εμπειρίες διευρύνουν τον διαχωρισμό μεταξύ της «πραγματικής πίστης» και της «συναισθηματικής πίστης», και απειλούν ν' αντικαταστήσουν την υγιή βιβλική διδασκαλία με μια συναισθηματική ανταπόκριση. Η προσευχή της εμβάπτισης είναι μια τέτοια μυστικιστική δραστηριότητα. Περιγράφεται ως ανάπαυση στην παρουσία του Θεού. Πραγματοποιείται ακούγοντας κάποιους απαλούς λατρευτικούς ύμνους, είτε καθήμενος είτε ξαπλωμένος, και προσευχόμενος με σύντομες, απλές προσευχές για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, όπου αδειάζεις το μυαλό σου από άλλες σκέψεις. Στο σημείο που αισθάνεσαι την παρουσία του Θεού μέσω κάποιας μορφής φανέρωσης, όπως μούδιασμα, αίσθηση ζεστού ή κρύου, ή ακόμη ενός απαλού ανέμου που διαπερνά το σώμα σου, είναι τότε που «εμβαπτίζεσαι» σ' αυτήν την παρουσία.
Αν και όλο αυτό μπορεί ν' ακούγεται λίγο περίεργο σε μερικούς, δεν δίνει την εικόνα πως πρόκειται απαραίτητα ως κάτι κακό. Ο κανόνας, όμως, με τον οποίο μετράμε τις εμπειρίες μας στη ζωή είναι η Αγία Γραφή (Β΄ Τιμόθεον 3:16-17), και όταν η προσευχή της εμβάπτισης εξετάζεται βιβλικά, προκύπτει ότι είναι αστήρικτη. Πουθενά στην Αγία Γραφή δεν υπάρχει ένα υπόδειγμα, το οποίο η προσευχή της εμβάπτισης ακολουθεί.
Η προσευχή στην απλούστερη μορφή της μέσα στην Αγία Γραφή επικαλείται το όνομα του Κυρίου (Γένεση 4:26), και σε κάθε περίσταση που συναντάμε στη Γραφή, αναφέρεται στην επικοινωνία με τον Θεό. Η προσευχή της εμβάπτισης ξεκινά κατ' αυτόν τον τρόπο αλλά σύντομα μετατρέπεται σε μια κατάσταση τύπου υπερβατικού διαλογισμού. Είναι εκεί που η προσευχή της εμβάπτισης σταματά να είναι βιβλική και γίνεται περισσότερο κάτι σαν πρακτική της Νέας Εποχής ή κάτι στο οποίο ένας οπαδός του ινδουισμού θα συμμετείχε.
Δεν αρνούμαστε την αλήθεια ότι η παρουσία του Θεού μπορεί να είναι δυνατή κι ότι αλλάζει ζωές. Δεν είναι ο στόχος της προσευχής της εμβάπτισης που παρεκκλίνει βιβλικά. Είναι η μεθοδολογία της. Η προσευχή της εμβάπτισης στοχεύει σε κάποια πνευματική εμπειρία εκζητώντας την παρουσία του Θεού μέσω μυστικιστικών ασκήσεων. Κατά τούτο ομοιάζει με την «διαλογιστική προσευχή» και την πνευματικότητα του διαλογισμού, οι οποίες είναι εξίσου αντιβιβλικές. Στη βιβλική προσευχή ο άνθρωπος μιλάει στον Θεό έχοντας στο νου του το θέλημα του Θεού (Α΄ Ιωάννου 5:14). Ο πιστός που προσεύχεται βιβλικά αντιλαμβάνεται ότι η παρουσία του Θεού είναι πάντοτε μαζί του (Ψαλμός 139:7, Ματθαίος 28:20, Α΄ Κορινθίους 6:19, Α΄ Θεσσαλονικείς 4:8, Β΄ Τιμόθεον 1:14), και δεν χρειάζεται να νιώσει κάποια μορφή σωματικής αίσθησης για να το αποδείξει.
English
Τι είναι η προσευχή της εμβάπτισης;