settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι προσευχής;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή φανερώνει πολλούς τύπους προσευχής και χρησιμοποιεί ποικιλία λέξεων για να περιγράψει την πρακτική της προσευχής. Για παράδειγμα, στην Α΄ Τιμόθεον 2:1 λέει, «Παρακαλώ, λοιπόν, πρώτα απ' όλα να κάνετε δεήσεις, προσευχές, παρακλήσεις, ευχαριστίες, για όλους τους ανθρώπους». Εδώ, σ' ένα μόνο εδάφιο αναφέρονται τέσσερις κύριες λέξεις για την προσευχή.

Οι κύριοι τύποι προσευχής της Αγίας Γραφής είναι οι εξής:

Η προσευχή της πίστης: Στην επιστολή Ιακώβου 5:15 λέει, «Και η προσευχή με πίστη θα σώσει αυτόν που πάσχει, και ο Κύριος θα τον εγείρει». Στο πλαίσιο του εδαφίου, η προσευχή γίνεται με πίστη για κάποιον που είναι άρρωστος, με αίτημα τη θεραπεία του από τον Θεό. Όταν προσευχόμαστε καλούμαστε να πιστεύουμε στη δύναμη και καλοσύνη του Θεού (Μάρκος 9:23).

Η σύμφωνη προσευχή (επίσης γνωστή ως συλλογική προσευχή): Μετά την ανάληψη του Χριστού, «όλοι αυτοί προσκαρτερούσαν με μια ψυχή στην προσευχή και τη δέηση» (Πράξεις 1:14). Αργότερα, μετά την Πεντηκοστή, στην αρχέγονη Εκκλησία «έμεναν σταθερά» στις προσευχές (Πράξεις 2:42). Το παράδειγμά τους μας ενθαρρύνει να προσευχόμαστε για τους άλλους.

Η προσευχή της δέησης: Πρέπει να φέρνουμε τα αιτήματά μας στον Θεό. Στην Φιλιππησίους 4:6 μας διδάσκει, «Μη μεριμνάτε για τίποτε· αλλά, σε κάθε τι, τα ζητήματά σας ας γνωρίζονται στον Θεό με ευχαριστία διαμέσου της προσευχής και της δέησης». Μέρος της νίκης στην πνευματική μάχη οφείλεται στο «προσευχόμενοι σε κάθε καιρό, με κάθε προσευχή και δέηση εν Πνεύματι» (Εφεσίους 6:18).

Η προσευχή της ευχαριστίας: Συναντούμε έναν άλλον τύπο προσευχής στην Φιλιππησίους 4:6: ευχαριστία στον Θεό· «τα ζητήματά σας ας γνωρίζονται στον Θεό με ευχαριστία». Υπάρχουν πολλά παραδείγματα προσευχών ευχαριστίας στο βιβλίο των Ψαλμών.

Η προσευχή της λατρείας: Η προσευχή της λατρείας είναι παρόμοια με την προσευχή της ευχαριστίας. Η διαφορά είναι ότι η λατρεία εστιάζει στο ποιος είναι ο Θεός· η ευχαριστία εστιάζει στο τι ο Θεός έχει κάνει. Οι ηγέτες στην εκκλησία της Αντιόχειας προσεύχονταν μ' αυτόν τον τρόπο ενώ νήστευαν: «Και ενώ υπηρετούσαν στον Κύριο και νήστευαν, το Πνεύμα το Άγιο είπε: Ξεχωρίστε σε μένα τον Βαρνάβα και τον Σαύλο για το έργο που τους προσκάλεσα. Τότε, αφού νήστεψαν και προσευχήθηκαν, και έβαλαν επάνω σ' αυτούς τα χέρια, τους απέστειλαν.» (Πράξεις 13:2-3).

Η προσευχή της αφιέρωσης: Μερικές φορές στην προσευχή αφιερώνουμε τον εαυτό μας στον Θεό και στο θέλημά Του. Ο Χριστός προσευχήθηκε έτσι τη νύχτα πριν τη σταύρωσή Του: «Και αφού προχώρησε λίγο, έπεσε με το πρόσωπό του στη γη, προσευχόμενος και λέγοντας: Πατέρα μου, αν είναι δυνατόν, ας παρέλθει από μένα αυτό το ποτήρι· όμως, όχι όπως εγώ θέλω, αλλά όπως εσύ.» (Ματθαίος 26:39).

Η προσευχή της μεσιτείας: Πολλές φορές οι προσευχές μας περιέχουν αιτήματα για άλλους, για τους οποίους μεσιτεύουμε. Καλούμαστε να προσευχόμαστε «για όλους τους ανθρώπους» στην Α΄ Τιμόθεον 2:1. Ο Χριστός είναι το παράδειγμά μας σ' αυτό το θέμα. Όλο το 17ο κεφάλαιο του ευαγγελίου του Ιωάννη είναι η προσευχή του Χριστού για τους μαθητές Του και όλους τους πιστούς.

Η προσευχή της κατάρας: Προσευχές που περιέχουν κατάρα υπάρχουν στους Ψαλμούς (π.χ. 7, 55, 69). Γίνονται για να επέλθει η κρίση του Θεού σε κακούς ανθρώπους και να γίνει εκδίκηση υπέρ των δικαίων. Οι Ψαλμωδοί χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο έκκλησης για να τονίσουν την αγιότητα του Θεού και το αναπόφευκτο της κρίσης Του. Ο Χριστός μας διδάσκει να προσευχόμαστε υπέρ των εχθρών μας για την ευλογία τους και όχι την κατάρα (Ματθαίος 5:44-48).

Η Αγία Γραφή, επίσης, μιλάει για προσευχή εν Πνεύματι (Α΄ Κορινθίους 14:14-15), και για προσευχές στις οποίες αδυνατούμε να βρούμε τα κατάλληλα λόγια (Ρωμαίους 8:26-27). Σ' εκείνες τις ώρες, το Πνεύμα το ίδιο μεσιτεύει υπέρ ημών.

Η προσευχή είναι επικοινωνία με τον Θεό και θα πρέπει να υπάρχει χωρίς διακοπή (Α΄ Θεσσαλονικείς 5:16-18). Καθώς αυξάνουμε στην αγάπη μας για τον Ιησού Χριστό, θα επιθυμούμε φυσιολογικά να συνομιλούμε μαζί Του.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι προσευχής;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries