Ερώτηση
Τι πρέπει να κάνουν οι Χριστιανοί γονείς αν έχουν έναν άσωτο γιο (ή κόρη);
Απάντηση
Μέσα στην ιστορία του Άσωτου Γιου (Κατά Λουκά 15:11-32) υπάρχουν διάφορες αρχές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πιστοί γονείς για να αντιμετωπίσουν παιδιά που περπατούν αντίθετα με τον τρόπο που τους ανέθρεψαν οι γονείς τους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αν ένας γιος ή κόρη έχει «ενηλικιωθεί» δεν είναι πια κάτω από την εξουσία των γονέων.
Στην ιστορία του άσωτου, ο γιος παίρνει την κληρονομιά του και πηγαίνει σε μακρινή χώρα και τη σπαταλά. Στην περίπτωση ενός παιδιού που δεν είναι αναγεννημένος πιστός, αυτό είναι κάτι το φυσικό. Στην περίπτωση ενός παιδιού που κάποτε έκανε μια καθαρή απόφαση να ακολουθήσει το Χριστό, το παιδί αυτό το ονομάζουμε «άσωτο». Η Λέξη «άσωτος» δεν υπάρχει σ` αυτή την ιστορία. Το νόημα της λέξης είναι, «σπάταλος, απερίσκεπτος ή κάποιος που σπατάλησε την περιουσία του». Έτσι, αυτή η λέξη περιγράφει το γιο της περικοπής του Κατά Λουκά 15. Περιγράφει επίσης ένα παιδί που φεύγει από το σπίτι και παίρνει την περιουσία που οι γονείς του απέκτησαν και όλα τα χρόνια της φροντίδας, της διδασκαλίας, της αγάπης, και της στοργής ξεχνιούνται καθώς αυτό το παιδί επαναστατεί ενάντια στο Θεό. Γιατί κάθε επανάσταση είναι ενάντια στο Θεό πρώτα και εκδηλώνεται ενάντια στους γονείς και στην εξουσία τους. Αυτό το παιδί τότε πηγαίνει έξω στον κόσμο και σπαταλά την κληρονομιά και απαρνείται τις αρχές των γονιών του.
Προσέξτε ότι ο πατέρας της ιστορίας δεν εμποδίζει το παιδί να φύγει. Ούτε τρέχει πίσω του για το προστατέψει. Ο πατέρας δεν επεμβαίνει στις επιλογές ή στις αποφάσεις του παιδιού. Αλλά, ο πατέρας αυτός μένει στο σπίτι πιστός και προσεύχεται και όταν το παιδί «έρχεται στα λογικά του» και επιστρέφει στο σπίτι ο πατέρας περιμένει και παρακολουθεί και βλέπει το παιδί όταν ακόμη είναι μακριά και πηγαίνει να το συναντήσει.
Οι αρχές είναι οι εξής: όταν οι γιοι μας και οι κόρες μας φεύγουν και κάνουν τις δικές τους επιλογές που ξέρουμε ότι θα φέρουν δύσκολες καταστάσεις, οι γονείς πρέπει να τους αφήνουν να φύγουν. Οι γονείς δεν ακολουθούν και δεν επεμβαίνουν στις καταστάσεις, αλλά μάλλον, παραμένουν στο σπίτι, προσεύχονται με πιστότητα και περιμένουν τα σημάδια της μετάνοιας και της αλλαγής. Μέχρι τότε, οι γονείς κρατούν τις συμβουλές για τον εαυτό τους και δεν ανακατεύονται (Α` Πέτρου 4:15).
Όταν τα παιδιά είναι νομικά «ενήλικες» υπόκεινται μόνο στην εξουσία του Θεού και της αρμόδιας κρατικής αρχής (Ρωμαίους 13:1-7). Σαν γονείς μπορούμε να κάνουμε στην άκρη όταν οι γιοί μας ή οι κόρες μας κάνουν το βήμα προς τον Θεό. Ο Θεός χρησιμοποιεί τις συμφορές τις οποίες μόνοι τους επιβάλουν στον εαυτό τους και τη «διαπαιδαγώγηση» για να τους συνετίσει, και εξαρτάται από τον καθένα αν θα ανταποκριθεί σωστά. Σαν γονείς δεν μπορούμε να σώσουμε τα παιδιά μας, μόνο ο Θεός μπορεί. Υπακούοντας πρέπει να τους αναθρέψουμε εν ΚΥΡΙΩ όταν έχουμε την ευκαιρία (Εφεσίους 6:4) και μετά να τους επιτρέψουμε να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Μέχρι τότε, προσευχόμαστε και περιμένουμε αφήνοντας το θέμα στα χέρια του ΚΥΡΙΟΥ. Αυτό μπορεί να είναι μια οδυνηρή διαδικασία αλλά όταν γίνεται σύμφωνα με το θέλημα του Θεού θα φέρει ως ανταμοιβή την ειρήνη της καρδιάς. Δεν μπορούμε να κρίνουμε τα παιδιά μας, μόνο ο Θεός μπορεί. Σ` αυτό υπάρχει μεγάλη παρηγοριά, «Ο κριτής όλης της γης δεν πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη;» (Γένεση 18:25β).
English
Τι πρέπει να κάνουν οι Χριστιανοί γονείς αν έχουν έναν άσωτο γιο (ή κόρη);