settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιος είναι ο σκοπός τού γάμου;

Απάντηση



Είναι αναγκαίος για τον χριστιανό ο γάμος; Ποιος είναι ο σκοπός τού γάμου; Η Αγία Γραφή αναφέρει πολλά για το θέμα αυτό. Καθώς ο πρώτος γάμος έγινε μεταξύ τού πρώτου άνδρα και της πρώτης γυναίκας, θεωρείται πως ο γάμος αποτελεί θέλημα Θεού για τους περισσότερους ανθρώπους. Ο Θεός τον θεσμοθέτησε στην Οικονομία τής αθωότητας και συνεπώς αποτελεί έναν άγιο θεσμό. Ο πρώτος λόγος που η Γραφή αναφέρει για την ύπαρξη τού γάμου είναι απλός: ο Αδάμ ήταν μόνος και χρειαζόταν βοηθό (Γένεση 2:18). Αυτός είναι ο κύριος σκοπός τού γάμου — κοινωνία, συντροφικότητα, αμοιβαία βοήθεια και παρηγοριά.

Ενας από τους σκοπούς τού γάμου είναι να δημιουργήσει ένα σταθερό σπίτι στο οποίο τα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και ευημερούν. Ο καλύτερος γάμος είναι αυτός που συνάπτεται μεταξύ δύο πιστών (Β΄ Κορινθίους 6:14), και μπορεί να δώσει ευσεβείς απογόνους (Μαλαχίας 2:13-15). Στο βιβλίο του προφήτη Μαλαχία ο Θεός λέει στους Ισραηλίτες ότι δεν θα δεχθεί τις προσφορές τους διότι φέρθηκαν άπιστα προς τις γυναίκες τής νιότης τους. Αυτό δείχνει πόσο πολύ ο Θεός νοιάζεται για την προστασία τού γάμου. Όχι μόνον αυτό, αλλά τους λέει ότι αναζητούσε «ευσεβείς απογόνους». Πρόκειται για μια αινιγματική φράση και έχει ερμηνευτεί να σημαίνει, α) ότι ο σκοπός τού γάμου είναι οι ευσεβείς απόγονοι· β) ότι ένας καλός γάμος μεταξύ δύο ευσεβών ανθρώπων θα σημαίνει πως τα παιδιά που ενδεχομένως αποκτήσουν, θα τείνουν και αυτά να γίνουν ευσεβείς άνθρωποι· γ) ότι ο Θεός ήθελε οι Ισραηλίτες να είναι πιστοί προς τις συζύγους των αντί να τις εγκαταλείψουν για να πάρουν ξένες γυναίκες που θα γεννούσαν παιδιά ασεβή ένεκα τής ειδωλολατρίας εκείνων των εθνών· και δ) ότι ο Θεός ο ίδιος ήθελε το δικό Του σπέρμα (ο λαός) να εκδηλώσει ευσέβεια μένοντας πιστός. Σε όλες αυτές τις ερμηνείες υπάρχει ένα κοινό θέμα: τα παιδιά τών πιστών ανθρώπων τείνουν να γίνουν και αυτά πιστά.

Ο γάμος όχι μόνο διδάσκει τα παιδιά πώς να είναι πιστά και τους προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον στο οποίο μαθαίνουν και μεγαλώνουν, αλλά και ασκεί μια αγιαστική επίδραση πάνω στους δύο συζύγους όταν αυτοί υποτάσσονται στον νόμο τού Θεού (Εφεσίους 5). Κάθε γάμος περνάει δύσκολες στιγμές ή δύσκολες δυναμικές. Όταν δύο αμαρτωλοί άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν ζωή μαζί, πρέπει να υποτάσσονται στην εντολή τού Θεού ν’ αγαπάνε ο ένας τον άλλον όπως μας αγάπησε ο Θεός — ανιδιοτελώς (Α΄ Ιωάννου 3:16). Οι προσπάθειές μας ν’ ακολουθήσουμε τις εντολές τού Θεού με την δική μας δύναμη θα καταλήξουν σε αποτυχία, και η αποτυχία αυτή τείνει να καταστήσει τον πιστό περισσότερο προσεκτικό στην εξάρτησή του από τον Θεό και περισσότερο ανοιχτό στο έργο τού Πνεύματος μέσα του, που με τη σειρά του τείνει σε ζωή ευσέβειας. Και η ευσέβεια μάς βοηθάει ν’ ακολουθούμε τις εντολές τού Θεού. Ετσι, ο γάμος βοηθάει πολύ τον άνθρωπο που προσπαθεί να ζήσει ευσεβή ζωή· τον βοηθάει να καθαρίσει την καρδιά του από τον εγωκεντρισμό και άλλες ηθικές ακαθαρσίες.

Ο γάμος επίσης προστατεύει τα πρόσωπα από σεξουαλική ανηθικότητα (Α΄ Κορινθίους 7:2). Ο κόσμος στον οποίον ζούμε είναι γεμάτος από σεξουαλικές εικόνες, υπονοούμενα και πειρασμούς. Ακόμη κι αν ένας άνθρωπος δεν κυνηγάει την σεξουαλική αμαρτία, τον/την κυνηγάει αυτή και είναι πολύ δύσκολο να την αποφύγει. Ο γάμος παρέχει υγιή χώρο για να εκφραστεί η σεξουαλικότητα, χωρίς να εκτεθεί κάποιος/κάποια σε σοβαρή συναισθηματική (και πολλές φορές φυσική) ζημιά που προκαλείται από περιστασιακές, μη δεσμευτικές σεξουαλικές σχέσεις. Είναι σαφές ότι ο Θεός δημιούργησε τον γάμο για το καλό μας (Παροιμίες 18:22), για να είμαστε ευτυχισμένοι, για την προαγωγή μιας περισσότερο υγιούς κοινωνίας και για την παραγωγή αγιότητας στην ζωή μας.

Τελικά, ο γάμος είναι μια όμορφη εικόνα τής σχέσης μεταξύ τού Χριστού και της Εκκλησίας Του. Το σώμα τών πιστών που απαρτίζουν την Εκκλησία, αποκαλούνται συλλογικά νύμφη Χριστού. Ο Ιησούς ως νυμφίος έδωσε την ζωή Του για την νύφη Του, «για να την αγιάσει αφού την καθάρισε με το λουτρό τού νερού διαμέσου τού λόγου» (Εφεσίους 5:25-26), και η ανιδιοτελής θυσία Του δίνει το παράδειγμα για όλους τους άνδρες. Στην δεύτερη έλευση τού Χριστού, η Εκκλησία θα ενωθεί με τον νυμφίο, θα λάβει χώρα η «γαμήλια τελετή» και μ’ αυτήν θα πραγματοποιηθεί η αιώνια ένωση τού Χριστού με την νύμφη Του (Αποκάλυψη 19:7-9, 21:1-2).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιος είναι ο σκοπός τού γάμου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries