Ερώτηση
Πότε είναι ο σωστός χρόνος για να προβούμε σε γάμο;
Απάντηση
Ο σωστός χρόνος για γάμο διαφέρει για κάθε άνθρωπο και είναι μοναδικός για κάθε ζευγάρι. Τα επίπεδα ωριμότητας και η εμπειρία είναι μεταβλητοί παράγοντες – κάποιοι άνθρωποι είναι έτοιμοι για γάμο στα 18 τους ενώ άλλοι ποτέ δεν αισθάνονται έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Τα διαζύγια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 50% και αυτό δείχνει πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας δεν αντιμετωπίζει το γάμο σαν αιώνια αφοσίωση. Αλλά αυτή είναι η οπτική γωνία του κόσμου που αντιτίθεται στον Θεϊκό (1 προς Κορινθίους 3:18).
Η γερή βάση είναι υποχρεωτική για έναν επιτυχημένο γάμο και πρέπει να τεθεί πριν κάποιος αρχίσει να πηγαίνει σε συναντήσεις ή να φλερτάρει κάποιο πιθανό σύντροφο. Η χριστιανική μας ζωή πρέπει να σημαίνει πολύ περισσότερα από το να επισκεπτόμαστε την εκκλησία την Κυριακή και από την συμμετοχή μας σε ομάδα εκμάθησης της Βίβλου. Πρέπει να έχουμε προσωπική σχέση με το Θεό πράγμα που είναι αποτέλεσμα από το ότι βασιζόμαστε και υποτασσόμαστε στο Χριστό. Πρέπει να μορφωθούμε στο γάμο, αναζητώντας την Θεία οπτική γωνία γι’ αυτόν, πριν να μπούμε σε κάποιο δεσμό. Πριν ακόμα να προβούμε σε γάμο πρέπει να ξέρουμε τι λέει η Βίβλος για την αγάπη, την αφοσίωση, τις σεξουαλικές σχέσεις, το ρόλο των συζύγων και για το τι προσδοκεί ο Θεός από εμάς. Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε τουλάχιστον μια χριστιανική οικογένεια για παράδειγμα. Το πιο ηλικιωμένο ζευγάρι μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις που έχουν σχέση με τα συστατικά της επιτυχίας, τα μυστικά της οικειότητας (πέρα από το σωματικό) και την ανεκτίμητη αξία της πίστης.
Δυο άτομα που σκοπεύουν να προβούν σε γάμο επίσης πρέπει να σιγουρευτούν πως γνωρίζονται μεταξύ τους. Πρέπει να ξέρουν τις αντιλήψεις ο ένας του άλλου για το γάμο, τα οικονομικά, τα πεθερικά, την ανατροφή των παιδιών, την πειθαρχία, τις ανάλογες υποχρεώσεις των συζύγων, για το αν ο ένας μόνο ή και οι δυο θα εργάζονται έξω από το σπίτι και το επίπεδο της πνευματικής ωριμότητας του άλλου ανθρώπου. Πολλοί άνθρωποι παντρεύονται εμπιστευόμενοι την δήλωση του άλλου πως είναι χριστιανός για να καταλάβουν στη συνέχεια πως ήταν μόνο λόγια. Κάθε ζευγάρι που σκέφτεται να παντρευτεί πρέπει να πάει σε χριστιανό σύμβουλο γάμου ή σε πάστορα. Στην ουσία πολλοί πάστορες δεν θα προβούν σε γαμήλια τελετή αν δεν έχουν συναντήσει, συμβουλευτικά, κάμποσες φορές το ζευγάρι.
Ο γάμος δεν είναι απλά αφιέρωση στον άνθρωπο αλλά συμβόλαιο με το Θεό. Πρόκειται για υπόσχεση να μείνεις με τον άλλον για το υπόλοιπο της ζωής σου χωρίς να έχει σημασία αν είναι πλούσιος, φτωχός, άρρωστος ή υγειής, παχύσαρκος, ανορεκτικός ή βαρετός. Ο χριστιανικός γάμος πρέπει να αντέξει σε κάθε περίσταση συμπεριλαμβανομένων των καυγάδων, της οργής, της πτώχευσης, των καταστροφών, της κατάθλιψης, της πικρίας, των εθισμών και της μοναξιάς. Ποτέ δεν πρέπει να προβείτε σε γάμο με την ιδέα πως έχετε την δυνατότητα του διαζυγίου – ακόμα και σαν ακραίο μέτρο. Η Βίβλος μας λέει πως τα πάντα είναι δυνατά μέσω του Θεού (κατά Λουκά 18:27) και αυτό σίγουρα συμπεριλαμβάνει και το γάμο. Αν στην αρχή δυο άνθρωποι αποφασίσουν να μείνουν πιστοί ο ένας στον άλλον και να τοποθετήσουν το Θεό πάνω απ’ όλα, το διαζύγιο δεν θα είναι η αναπόφευκτη λύση μιας δυστυχισμένης κατάστασης.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο Θεός θέλει να μας δώσει τις επιθυμίες της καρδιάς μας αλλά αυτό είναι δυνατόν μόνο αν οι επιθυμίες μας ανταποκρίνονται στις δικές του. Οι άνθρωποι συχνά παντρεύονται απλά γιατί «έτσι τους αρέσει». Στα πρώιμα στάδια των ερωτοτροπιών, ακόμα και του γάμου βλέπετε τον άλλο να έρχεται και σας διαπερνά ηλεκτρισμός. Ο ρομαντισμός είναι στο ζενίθ του και ξέρετε τι σημαίνει να είσαι «ερωτευμένος». Πολλοί ελπίζουν αυτό το συναίσθημα να μείνει για πάντα. Η πραγματικότητα είναι πως αυτή η αίσθηση χάνεται. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απογοήτευση ή ακόμα και διαζύγιο, όταν αυτά τα συναισθήματα καταλαγιάσουν αλλά οι άνθρωποι με επιτυχημένους γάμους ξέρουν πως η συγκίνηση λόγω της οικειότητας με τον άλλο άνθρωπο δενείναι απαραίτητο να τελειώσει. Αντιθέτως μετατρέπεται σε πιο βαθιά αγάπη, πιο μεγάλη πίστη, πιο γερή βάση και σε μια άφθαρτη σιγουριά.
Η Βίβλος λέει ξεκάθαρα πως η αγάπη δεν βασίζεται στα συναισθήματα. Αυτό φαίνεται από την φράση «να αγαπάμε τους εχθρούς μας» (κατά Λουκά 6:35). Η αληθινή αγάπη είναι δυνατή μόνο όταν επιτρέψουμε στο Άγιο Πνεύμα να εργάζεται μέσω εμάς και να καλλιεργεί τον καρπό της σωτηρίας μας (προς Γαλάτες 5:22-23). Πρόκειται για μια καθημερινή απόφαση να πεθαίνουμε για τον εαυτό μας, για τον ναρκισισμό και την ματαιοδοξία μας και να αφήσουμε το Θεό να λάμπει μέσω εμάς. Στην πρώτη επιστολή προς Κορινθίους (13:4-7) ο Παύλος μας λέει πώς να αγαπάμε τους άλλους: «Η αγάπη μακροθυμεί, αγαθοποιεί• η αγάπη δεν φθονεί• η αγάπη δεν αυθαδιάζει, δεν υπερηφανεύεται, δεν φέρεται με απρέπεια, δεν ζητάει τα δικά της, δεν εξάπτεται, δεν συλλογίζεται το κακό δεν χαίρεται στην αδικία, συγχαίρει όμως στην αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει». Ο σωστός χρόνος να παντρευτούμε έρχεται τότε όταν είμαστε έτοιμοι να αγαπάμε τον άλλο άνθρωπο με τον τρόπο που περιγράφεται στην πρώτη επιστολή προς του Κορινθίους στο κεφάλαιο 13, στους στίχους 4-7.
English
Πότε είναι ο σωστός χρόνος για να προβούμε σε γάμο;