Ερώτηση
Είναι, μερικές φορές, θέλημα του Θεού να είναι άρρωστοι οι πιστοί;
Απάντηση
Η βιβλική διδασκαλία περί κυριαρχίας του Θεού δηλώνει πως ο Θεός είναι κυρίαρχος πάνω στο κάθε τι. Βρίσκεται σε πλήρη έλεγχο των πάντων –παρελθόντων, παρόντων και μελλόντων- και δεν μπορεί να συμβεί κάτι έξω από τη δική Του δικαιοδοσία. Είτε προκαλεί ευθέως, είτε επιτρέπει το οτιδήποτε να συμβαίνει. Είναι όμως δύο διαφορετικές αλήθειες, το να προκαλεί κάτι να συμβεί και το να επιτρέπει κάτι να συμβεί. Για παράδειγμα, ο Θεός δημιούργησε (προκάλεσε) τον Αδάμ και την Εύα αναμάρτητους· κατόπιν όμως τους επέτρεψε να επαναστατήσουν εναντίον Του. Δεν τους προκάλεσε ν' αμαρτήσουν και βέβαια θα μπορούσε να τους εμποδίσει αλλά επέλεξε να μην το κάνει για τους δικούς Του σκοπούς, και προχώρησε να πραγματοποιήσει το τέλειο σχέδιό Του. Η ανταρσία αυτή έφερε στη ζωή μας κάθε είδους κακό, που δεν το προκάλεσε ο Θεός αλλά επέτρεψε να υπάρχει.
Η αρρώστια αποτελεί μία εκδήλωση των δύο γενικότερων τύπων κακού –το ηθικό και το φυσικό. Το ηθικό κακό είναι η απανθρωπιά που χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Φυσικό κακό είναι οι φυσικές καταστροφές και ό,τι σχετικό, και η αρρώστια του σώματος. Το κακό καθ' εαυτό αποτελεί μια διαστροφή ή διαφθορά κάποιου στοιχείου που αρχικά ήταν καλό αλλά τώρα είναι ελαττωματικό. Στην περίπτωση της αρρώστιας, είναι η υγεία που λείπει. Η λέξη πονηρός που χρησιμοποιούμε για έναν κακό άνθρωπο, υπονοεί κάποια κακοήθεια· μια καλή και υγιής κατάσταση ύπαρξης φθείρεται.
Όταν αμάρτησε ο Αδάμ, καταδίκασε όλη την ανθρωπότητα να υποστεί τις συνέπειες της αμαρτίας του, μία από οποίες είναι η αρρώστια. Στην Ρωμαίους 8:20-22 διαβάζουμε, «Ξέρετε, βέβαια, πως η κτίση υποτάχθηκε κι αυτή στη φθορά, όχι γιατί το ήθελε αλλά γιατί έτσι θέλησε αυτός που την υπέταξε. Έχει όμως πάντοτε την ελπίδα, κι αυτή ακόμα η κτίση, πως θ' απελευθερωθεί από την υποδούλωσή της στη φθορά, και θα μετάσχει στην ελευθερία που θ' απολαμβάνουν τα δοξασμένα παιδιά του Θεού. Ξέρουμε καλά ότι ως τώρα όλη η κτίση στενάζει και κραυγάζει από πόνο, σαν την ετοιμόγεννη γυναίκα.» Ο Θεός –που «την υπέταξε» στη φθορά που ήρθε ως επακόλουθο της πτώσης- έχει ένα σχέδιο απελευθέρωσης της Δημιουργίας από τη σκλαβιά της στην αμαρτία, όπως ακριβώς ελευθερώνει κι εμάς απ' αυτή τη σκλαβιά δια του Χριστού.
Μέχρι εκείνη την ημέρα, ο Θεός χρησιμοποιεί την αρρώστια και άλλες μορφές κακού για να εκπληρώσει τον κυρίαρχο σκοπό Του, να δοξάσει τον εαυτό Του και το άγιο όνομά Του. Κάποιες φορές θεραπεύει θαυματουργικά την αρρώστια. Ο Ιησούς διερχόταν τη γη του Ισραήλ θεραπεύοντας κάθε αρρώστια και είδους πάθηση (Ματθαίος 4:23) κι ακόμη ανέστησε τον Λάζαρο από τους νεκρούς αφού η αρρώστια τον σκότωσε. Άλλες φορές ο Θεός χρησιμοποιεί την αρρώστια ως μέθοδο πειθαρχίας ή κρίσης ενάντια στην αμαρτία. Ο βασιλιάς Οζίας, στην Παλαιά Διαθήκη, χτυπήθηκε με λέπρα (Β΄ Χρονικών 26:19-20). Ο Ναβουχοδονόσορ οδηγήθηκε σε τρέλα από τον Θεό έως ότου έφτασε να κατανοεί ότι ο «Ύψιστος είναι Κύριος της βασιλείας των ανθρώπων» (Δανιήλ 4). Ο Ηρώδης χτυπήθηκε και φαγώθηκε από σκουλήκια διότι υπέκλεψε τη δόξα που ανήκει στον Θεό (Πράξεις 12:21-23). Υπάρχει, ακόμη, τουλάχιστον μία περίπτωση όπου ο Θεός επέτρεψε την αρρώστια –τύφλωση- όχι ως τιμωρία για αμαρτία αλλά για ν' αποκαλύψει τον εαυτό Του και τα δυνατά έργα Του μέσω αυτής της τύφλωσης (Ιωάννης 9:1-3).
Μια αρρώστια που έρχεται, ενδέχεται να μην αφορά το αποτέλεσμα μια άμεσης επέμβασης του Θεού στη ζωή μας αλλά είναι μάλλον ένα σύμπτωμα του πεσμένου κόσμου μας -φθαρτά σώματα, κακή υγεία και επιλογές τρόπου ζωής. Αν και υπάρχουν βιβλικές ενδείξεις ότι ο Θεός θέλει να έχουμε καλή υγεία (Γ΄ Ιωάννου 2), ο Θεός επιτρέπει κάθε αρρώστια για τους σκοπούς Του, είτε τους καταλαβαίνουμε είτε όχι.
Η αρρώστια είναι, αναμφίβολα, το αποτέλεσμα της πτώσης του ανθρώπου στην αμαρτία αλλά ο Θεός ελέγχει όλη την κατάσταση και πραγματικά αποφασίζει μέχρι πού θα φτάσει ένα κακό (όπως ακριβώς έκανε με τον Διάβολο που πείραξε τον Ιώβ –δεν επέτρεψε στον Διάβολο να υπερβεί ένα όριο). Παραπάνω από πενήντα φορές η Γραφή λέει πως ο Θεός είναι παντοδύναμος και είναι εκπληκτικό να δεις πώς η κυριαρχία Του συνδέεται με τις επιλογές που κάνουμε (καλές και κακές) για να φέρει σε πέρας το τέλειο σχέδιό Του (Ρωμαίους 8:28).
Για όσους είναι πιστοί και πάσχουν από αρρώστια ή οποιασδήποτε μορφής νόσο σ' αυτήν τη ζωή, η γνώση πως μπορούν να δοξάσουν τον Θεό μέσα από την ταλαιπωρία τους μετριάζει την αβεβαιότητα του γιατί ο Θεός την επιτρέπει, κάτι που ίσως δεν θα κατανοήσουν ακριβώς μέχρις ότου σταθούν στην παρουσία Του στην αιωνιότητα. Τότε, όλα τα ερωτήματα θ' απαντηθούν, ή ίσως ακριβέστερα, δεν θα ανησυχούμε με τέτοια ερωτηματικά.
English
Είναι, μερικές φορές, θέλημα του Θεού να είναι άρρωστοι οι πιστοί;