settings icon
share icon
Ερώτηση

«Τι αναφέρει η Αγία Γραφή περί συκοφαντίας;»

Απάντηση


Συκοφαντία είναι μια ψευδής λεκτική δήλωση που βλάπτει την φήμη κάποιου. Η συκοφαντία διαφέρει ελαφρώς από τον λίβελο καθότι ο λίβελος είναι μια γραπτή δυσφήμηση ενός χαρακτήρα· η συκοφαντία είναι μόνο λεκτική. Η Αγία Γραφή αναφέρει πολλά για την καταλαλιά και στην Παλαιά Διαθήκη και στην Καινή (Παροιμίες 10:18, Α΄ Πέτρου 2:1). Η συκοφαντία είναι τόσο ψηλά στον κατάλογο τού Θεού περί αδικιών, ώστε την συμπεριέλαβε στις Δέκα Εντολές. Η ένατη εντολή λέει, «Μη ψευδομαρτυρήσεις ενάντια στον πλησίον σου με ψεύτικη μαρτυρία» (Έξοδος 20:16). Η ψευδής μαρτυρία περιλαμβάνει την συκοφαντία εξαιτίας τών ψευδών που διασπείρονται. Η συκοφαντία είναι απλά ένα ψέμα εναντίον κάποιου με την πρόθεση να κάνει τους άλλους να βλέπουν το πρόσωπο αυτό αρνητικά.

Η συκοφαντία είναι κακόβουλο ψεύδος και ο Θεός απεχθάνεται το ψεύδος (Παροιμίες 6:16-19, 12:22). Καθώς ο Θεός είναι η πηγή τής αλήθειας (Ιωάννης 14:6, Α΄ Ιωάννου 5:6), κάθε τι αναληθές αντίκειται στην φύση Του και συνεπώς Του είναι αποκρουστικό. Τόσο η συκοφαντία όσο και οι ψιθυρισμοί συνιστούν αδικία και η Γραφή συχνά τα καταδικάζει μαζί και τα δύο (Λευιτικό 19:16, Παροιμίες 16:27, Β΄ Κορινθίους 12:20). Ο ψιθυρισμός συλλέγει τα μυστικά κάποιου και τα διαδίδει στους άλλους· η συκοφαντία επινοεί τα δικά της μυστικά και τα μεταδίδει οπουδήποτε θα προκαλέσουν την μέγιστη ζημιά.

Η Καινή Διαθήκη αναφέρει την συκοφαντία ως μέρος τής παλιάς αμαρτωλής μας φύσης. Η συκοφαντία δεν έχει θέση στην ζωή μας όταν γινόμαστε καινούρια δημιουργήματα εν Χριστώ (Β΄ Κορινθίους 5:17). Η περικοπή Κολοσσαείς 3:7-8 λέει, «Μέσα σ’ αυτά κι εσείς περπατήσατε κάποτε, όταν ζούσατε μεταξύ τους. Τώρα, όμως, αποθέστε κι εσείς τα πάντα: οργή, θυμό, κακία, βλαστήμια, αισχρολογία από το στόμα σας». Τα λόγια μας πρέπει να είναι αφιερωμένα στην δόξα τού Θεού, όπως πρέπει να είναι τα σώματά μας (Ρωμαίους 12:1-2, Εφεσίους 4:29). Εκείνοι που γνωρίζουν τον Θεό έχουν ευθύνη να απέχουν από συκοφαντία: «Διαμέσου αυτής (γλώσσας) ευλογούμε τον Θεό και Πατέρα, και διαμέσου αυτής καταριόμαστε τους ανθρώπους, που πλάστηκαν καθ’ ομοίωση του Θεού. Από το ίδιο στόμα βγαίνει ευλογία και κατάρα. Δεν πρέπει, αδελφοί μου, έτσι να γίνονται αυτά» (Ιακώβου 3:9-10). Η συκοφαντία είναι μια πρακτική που πρέπει να θανατωθεί εάν σκοπεύουμε να ακολουθούμε τον Ιησού (δες Ρωμαίους 6:11-14).

Στην Ρωμαίους 1:28-32, ο Παύλος απαριθμεί πολλά χαρακτηριστικά τού εξαχρειωμένου νου, και η καταλαλιά είναι ένα από αυτά (εδάφιο 30). Όταν καταλαλούμε τους άλλους, επιλέγουμε να βγούμε από το μονοπάτι που ο Θεός σχεδίασε για μας. Δεν θα συμμετέχει μαζί μας στις προσπάθειές μας να καταστρέψουμε κάποιον άλλον με τα λόγια μας. Η καταλαλιά πηγάζει από την καρδιά, και όταν μπαίνουμε στον πειρασμό να μιλήσουμε ψευδώς για κάποιον, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την δική μας καρδιά, να δούμε ποια κακιά ρίζα παράγει αυτές τις επιθυμίες. Ο Ιησούς είπε, «Αυτά που βγαίνουν από το στόμα, βγαίνουν από την καρδιά, και εκείνα είναι που μολύνουν τον άνθρωπο. Επειδή, από την καρδιά βγαίνουν πονηροί συλλογισμοί, φόνοι, μοιχείες, πορνείες, κλοπές, ψευδομαρτυρίες, βλασφημίες» (Ματθαίος 15:18-19). Ο Θεός θέλει από μας να δούμε πως η καταλαλιά εναντίον κάποιου αποτελεί ένδειξη πως η καρδιά μας δεν είναι εντάξει ενώπιον Του. Η επιθυμία να κακολογούμε μπορεί να προέρχεται από κάποια ρίζα πικρίας (Εβραίους 12:15), από ανοιχτό τραύμα (Α΄ Πέτρου 3:14-16), από έλλειψη συγχωρητικότητας (Β΄ Κορινθίους 2:10-11, Εφεσίους 4:32), από ζήλεια (Γαλάτας 5:20, Β΄ Κορινθίους 12:20), ή από άλλες αμαρτίες της καρδιάς.

Η λύση τού Θεού για την καταλαλιά είναι η αγάπη τού ενός προς τον άλλον (Ιωάννης 13:34). Δεν καταλαλούμε τους ανθρώπους που αγαπάμε (Α΄ Κορινθίους 13:4-7). Η αγάπη θέλει το καλύτερο για τους άλλους και αυτό σημαίνει ότι προστατεύει την φήμη τους όπως κάνουμε για την δική μας φήμη (Ματθαίος 7:12). «Η αγάπη κακό δεν κάνει στον πλησίον· η αγάπη, λοιπόν, είναι εκπλήρωση τού νόμου» (Ρωμαίους 13:10). Όταν εστιάζουμε την προσοχή μας στο να υπακούμε τον Κύριο, αγαπώντας όπως Εκείνος μας αγαπάει, η καταλαλιά δεν θ’ αποτελεί πειρασμό για μας.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

«Τι αναφέρει η Αγία Γραφή περί συκοφαντίας;»
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries