Ερώτηση
Αξίζει ένα ερωτηματολόγιο/μια αξιολόγηση/ένας δοκιμασία πνευματικών χαρισμάτων;
Απάντηση
Είναι αναμφίβολα αξιέπαινο για τα παιδιά του Θεού να επιθυμούν να γνωρίσουν τα πνευματικά χαρίσματα που το Άγιο Πνεύμα τους έχει δώσει με σκοπό την υπηρεσία και τη δόξα του Θεού (Β΄ Τιμόθεον 1:6). Την ίδια όμως στιγμή, η Αγία Γραφή δεν δείχνει πως τα πνευματικά χαρίσματα κάποιου μπορούν να προσδιοριστούν συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο. Τα διάφορα ερωτηματολόγια πνευματικών χαρισμάτων λειτουργούν βασικά με τον ίδιο τρόπο. Το πρόσωπο που αξιολογείται, απλά συμπληρώνει έναν κατάλογο προτάσεων ή ερωτήσεων. Αφού έχει απαντήσει όλες τις ερωτήσεις, προκύπτει ένας αριθμός που υπολογίζεται με βάση τις δοθείσες απαντήσεις και προσδιορίζει τα πνευματικά χαρίσματα. Σε αντίθεση με τη διαδικασία αυτή, η Αγία Γραφή διδάσκει πως το Άγιο Πνεύμα χορηγεί πνευματικά χαρίσματα σύμφωνα με τη θέλησή Του, σύμφωνα με τον τρόπο που έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει τον πιστό να διακονήσει τους άλλους.
Ένα από τα προβλήματα με την προσέγγιση της δοκιμασίας αξιολόγησης των πνευματικών χαρισμάτων είναι ότι μεταξύ των χριστιανών σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις στο όλο θέμα των πνευματικών χαρισμάτων, όπως λ.χ., στο πόσα χαρίσματα υπάρχουν, τι ακριβώς σημαίνουν, αν κάποια έχουν παύσει να λειτουργούν και το κατά πόσον θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τα χαρίσματα του Χριστού στην Εκκλησία (Εφεσίους 4:11) στον κατάλογο των πνευματικών χαρισμάτων. Σπανίως τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται στους καταλόγους αξιολόγησης. Μια άλλη θεώρηση είναι πως τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι τείνουν ν' αξιολογούν τον εαυτό τους διαφορετικά απ' ό,τι οι άλλοι τους αξιολογούν, που μπορεί να σημαίνει την εξαγωγή εσφαλμένου αποτελέσματος στη διαδικασία της αξιολόγησης των πνευματικών χαρισμάτων.
Ένα τρίτο πρόβλημα στη χρήση αυτής της μεθόδου προς τον προσδιορισμό των πνευματικών μας χαρισμάτων είναι πως αυτά τα χαρίσματα πηγάζουν από τον Θεό δια του Αγίου Πνεύματος, και το Πνεύμα τα χορηγεί σε όποιον Εκείνος θέλει (Α΄ Κορινθίους 12:7-11). Στον Ιωάννη 16:13, οι πιστοί λαμβάνουν την υπόσχεση από τον Ιησού πως το Άγιο Πνεύμα θα τους οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Είναι λογικό πως από τη στιγμή που το Άγιο Πνεύμα αποφασίζει ποιος λαμβάνει το τάδε χάρισμα, Εκείνος ενδιαφέρεται περισσότερο από μας στο να μας βοηθήσει ν' ανακαλύψουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα. Στ' αλήθεια, η περιέργειά μας στο πόσο «χαρισματικοί» είμαστε, πηγάζει πολλές φορές από μάταιες σκέψεις σχετικά με το πόσο σπουδαίοι είμαστε. Η επιθυμία του Αγίου Πνεύματος, σε αντίθεση με τη δική μας, να γνωρίσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα είναι πάντοτε προς το καλό ώστε να λειτουργήσουμε στο Σώμα με τρόπο που φέρνει δόξα και τιμή στον Πατέρα.
Αν ειλικρινά επιζητούμε την οδηγία του Θεού δια της προσευχής, της κοινωνίας, της μελέτης του λόγου του Θεού και της διδασκαλίας των υπηρετών του Θεού, τα χαρίσματά μας θα γίνουν φανερά. Ο Θεός ικανοποιεί τις επιθυμίες της καρδιάς μας (Ψαλμός 37:4). Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως ο Θεός μάς δίνει οτιδήποτε επιθυμούμε –αλλά μάλλον πως θα μας δώσει αυτές τις επιθυμίες. Μπορεί να μας δώσει την επιθυμία της διδασκαλίας, την επιθυμία της μεταδοτικότητας, την επιθυμία της προσευχής, της επιθυμία της διακονίας κ.λπ. Όταν ενεργούμε με βάση τις επιθυμίες αυτές και είμαστε αληθώς αφοσιωμένοι στη δόξα Του χρησιμοποιώντας τα χαρίσματά μας, θα προκύψουν καλά αποτελέσματα –το Σώμα του Χριστού θα οικοδομηθεί και ο Θεός θα δοξαστεί.
English
Αξίζει ένα ερωτηματολόγιο/μια αξιολόγηση/ένας δοκιμασία πνευματικών χαρισμάτων;