το βιβλίο Α' Βασιλέων
Συγγραφέας: Το Βιβλίο Α' Βασιλέων δεν αναφέρει το όνομα κάποιου συγκεκριμένου συγγραφέα. Η Παράδοση λέει πως γράφτηκε από τον προφήτη Ιερεμία.Ημερομηνία συγγραφής: Το βιβλίο Α' Βασιλέων γράφτηκε, πιθανότατα, μεταξύ του 560 και 540 π.Χ.
Σκοπός της συγγραφής: Αυτό το βιβλίο είναι η συνέχεια των βιβλίων Α' και Β' Σαμουήλ και αρχίζει με την καταγραφή της ανόδου στη βασιλεία του Σολομώντα, μετά τον θάνατο του Δαβίδ. Η ιστορία αρχίζει μ' ένα ενωμένο βασίλειο αλλά τελειώνει μ' ένα έθνος χωρισμένο σε δύο βασίλεια, γνωστά ως το βασίλειο του Ιούδα και το βασίλειο του Ισραήλ. Τα Α' και Β' Βασιλέων αποτελούν ένα βιβλίο στην εβραϊκή Βίβλο.
Εδάφια-κλειδιά: Α' Βασιλέων 1:30, «Σίγουρα, καθώς ορκίστηκα σε σένα στον Κύριο τον Θεό του Ισραήλ λέγοντας ότι ο Σολομώντας ο γιος σου θα βασιλεύσει ύστερα από μένα, κι αυτός θα καθίσει αντί για μένα επάνω στον θρόνο μου, έτσι θα κάνω αυτή την ημέρα.»
Α' Βασιλέων 9:3, «Και ο Κύριος είπε σ' αυτόν: Άκουσα την προσευχή σου και τη δέησή σου που δεήθηκες μπροστά μου. Αγίασα αυτόν τον οίκο που έκτισες για να βάλω εκεί το όνομά μου στον αιώνα· και τα μάτια μου και η καρδιά μου θα είναι εκεί για πάντα.»
Α' Βασιλέων 12:16, «Και βλέποντας ολόκληρος ο λαός ότι ο βασιλιάς δεν τους εισάκουσε, ο λαός απάντησε στον βασιλιά λέγοντας: Ποιο μέρος έχουμε εμείς με τον Δαβίδ; Καμιά κληρονομιά δεν έχουμε με τον γιο του Ιεσσαί· στις σκηνές σου Ισραήλ· τώρα, Δαβίδ, πρόβλεψε για τον οίκο σου. Και ο Ισραήλ αναχώρησε στις σκηνές του.»
Α' Βασιλέων 12:28, «Ο βασιλιάς πήρε λοιπόν απόφαση, και έκανε δύο χρυσά μοσχάρια και τους είπε: Φτάνει σε σας να ανεβαίνετε στην Ιερουσαλήμ· να οι θεοί σου Ισραήλ που σε ανέβασαν από την Αίγυπτο.»
Α' Βασιλέων 17:1, «Και ο Ηλίας ο Θεσβίτης, αυτός από τους κατοίκους της Γαλαάδ, είπε στον Αχαάβ: Ζει ο Κύριος ο Θεός του Ισραήλ, μπροστά στον οποίο στέκομαι, αυτά τα χρόνια δεν θα υπάρχει δρόσος και βροχή παρά μονάχα με τον λόγο του στόματός μου».
Σύντομη σύνοψη: Το Βιβλίο Α' Βασιλέων αρχίζει με τον Σολομώντα και τελειώνει με τον Ηλία. Η διαφορά μεταξύ των δύο σου δίνει μια ιδέα για το τι βρίσκεται ενδιάμεσα. Ο Σολομώντας γεννήθηκε μετά από ένα σκάνδαλο στο παλάτι ανάμεσα στον Δαβίδ και την Βηθ-σαβεέ. Όπως ο πατέρας του, ο Σολομώντας είχε αδυναμία στις γυναίκες που θα τον κατέστρεφαν. Ο Σολομώντας πήγε καλά στην αρχή, προσευχήθηκε για σοφία και έκτισε ναό για τον Θεό που η κατασκευή του διήρκησε επτά χρόνια. Κατόπιν ξόδεψε 13 χρόνια κτίζοντας ένα παλάτι για τον εαυτό του. Η απόκτηση πολλών γυναικών τον οδήγησε στην λατρεία των ειδώλων τους και τον απομάκρυναν από τον Θεό. Μετά τον θάνατο του Σολομώντα, ο Ισραήλ κυβερνήθηκε από μια σειρά βασιλέων, που στην πλειονότητά τους ήταν κακοί και ειδωλολάτρες. Αυτό, κατά συνέπεια, οδήγησε το έθνος μακριά από τον Θεό, ώστε ακόμη και το κήρυγμα του Ηλία δεν μπόρεσε να τους οδηγήσει πίσω σ' Αυτόν. Ανάμεσα στους πιο κακούς βασιλιάδες ήταν ο Αχαάβ και η γυναίκα του Ιεζάβελ, που οδήγησαν τη λατρεία του Βάαλ στο αποκορύφωμά της μέσα στο Ισραήλ. Ο Ηλίας προσπάθησε να επαναφέρει τους Ισραηλίτες στη λατρεία του Γιαχβέ, ακόμα και να προκαλέσει τους ειδωλολάτρες ιερείς του Βάαλ να τα βάλουν με τον Θεό στο όρος Κάρμηλος. Φυσικά, νικητής ήταν ο Θεός. Αυτό εξόργισε την βασίλισσα Ιεζάβελ (το λιγότερο που μπορούμε να πούμε). Διέταξε τον θάνατο του, και γι' αυτό ο Ηλίας διέφυγε και κρύφτηκε στην έρημο. Καταθλιμμένος και εξουθενωμένος, είπε: «Ας πεθάνω.» Ο Θεός όμως έστειλε τροφή και ενθάρρυνση στον προφήτη και του ψιθύρισε μέσα από έναν «ήσυχο, ήπιο ήχο», και στην όλη διεργασία έσωσε την ζωή του για περαιτέρω υπηρεσία.
Προμηνύματα: Ο Ναός στην Ιερουσαλήμ, όπου το Πνεύμα του Θεού θα κατοικούσε μέσα στα Άγια των Αγίων, προεικονίζει τους πιστούς εν Χριστώ, στους οποίους το Άγιο Πνεύμα κατοικεί από την στιγμή της σωτηρίας τους. Όπως ακριβώς οι Ισραηλίτες καλούνταν ν' απαρνηθούν την ειδωλολατρία, έτσι κι εμείς καλούμαστε ν' αποβάλουμε ό,τι μας χωρίζει από τον Θεό. Είμαστε ο λαός Του, αυτός ο ναός του ζωντανού Θεού. Η Β' Κορινθίους 6:16 μας λέει: «Μπορεί να υπάρχουν στον ίδιο τόπο ο ναός του Θεού και ο ναός των ειδώλων; Εσείς είστε ναός του αληθινού Θεού, όπως ο ίδιος είπε: Θα κατοικήσω ανάμεσά τους και θα πορεύομαι μαζί τους. Θα είμαι Θεός τους, κι αυτοί θα είναι λαός μου.» (ΝΜΒ)
Ο προφήτης Ηλίας ήταν ο πρόδρομος του Χριστού και των Αποστόλων της Καινής Διαθήκης. Ο Θεός έδωσε την δυνατότητα στον Ηλία να ενεργήσει θαυματουργικά με σκοπό ν' αποδείξει ότι ήταν πραγματικά άνθρωπος του Θεού. Ανέστησε τον γιο της χήρας στα Σαρεπτά, κάνοντας την ν' αναφωνήσει με θαυμασμό, «Τώρα γνωρίζω απ' αυτό ότι είσαι άνθρωπος του Θεού, και ο λόγος του Κυρίου στο στόμα σου είναι αλήθεια.» (Α' Βασιλέων 17:24). Κατά τον ίδιο τρόπο, άνθρωποι του Θεού που διακηρύττουν τον λόγο Του με τη δύναμη Του, είναι εμφανείς στην Καινή Διαθήκη. Ο Ιησούς ανέστησε όχι μόνο τον Λάζαρο αλλά και τον γιο της χήρας της Ναΐν (Λουκάς 7:14-15), και την κόρη του Ιάειρου (Λουκάς 8:52-56). Ο απόστολος Πέτρος ανέστησε τη Δορκάδα (Πράξεις 9:40), και ο Παύλος τον Εύτυχο (Πράξεις 20:9-12).
Πρακτική εφαρμογή: Το Βιβλίο Α' Βασιλέων έχει πολλά μαθήματα για τους πιστούς. Διακρίνουμε μια προειδοποίηση για τις παρέες που έχουμε και ειδικά όσον αφορά τις στενές σχέσεις και τον γάμο. Οι βασιλείς του Ισραήλ που, σαν τον Σολομώντα, παντρεύτηκαν ξένες γυναίκες, εξέθεσαν τους εαυτούς τους και τον λαό που κυβερνούσαν στο κακό. Ως πιστοί του Χριστού πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο ποιους διαλέγουμε ως φίλους, επαγγελματικούς συνεργάτες και συζύγους. «Μην πλανιέστε· τα καλά ήθη τα φθείρουν οι κακές συναναστροφές» (Α' Κορινθίους 15:33)
Η εμπειρία του Ηλία στην έρημο μας διδάσκει επίσης ένα σημαντικό μάθημα. Μετά την απίστευτη νίκη του απέναντι στους 400 προφήτες του Βάαλ στο όρος Κάρμηλος, η χαρά του μετατράπηκε σε λύπη, όταν καταδιώχθηκε από την Ιεζάβελ και τράπηκε σε φυγή για να σώσει την ζωή του. Τις εμπειρίες «βουνοκορφής» τις διαδέχονται συχνά η απογοήτευση, η κατάθλιψη και η αποθάρρυνση. Πρέπει να είμαστε σ' επιφυλακή σε τέτοιου τύπου εμπειρίες στη χριστιανική ζωή. Ο Θεός μας όμως είναι πιστός και ποτέ δεν θα μας αφήσει και δεν θα μας εγκαταλείψει. Ο απαλός και ήπιος ήχος που ενθάρρυνε τον Ηλία θα ενθαρρύνει κι εμάς.
English
Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα
Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα
το βιβλίο Α' Βασιλέων