settings icon
share icon

το βιβλίο Α' προς Θεσσαλονικείς επιστολή

Συγγραφέας: To Α' Θεσσαλονικείς 1:1, μας κάνει γνωστό ότι η επιστολή γράφτηκε από απόστολο Παύλο, ίσως σε συνεργασία με τον Σίλα και τον Τιμόθεο.

Χρονολογία συγγραφής: Η Α' προς Θεσσαλονικείς επιστολή γράφτηκε, περίπου, το 50 μ.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Στην εκκλησία της Θεσσαλονίκης υπήρχαν κάποιες παρανοήσεις σχετικά με τη δεύτερη έλευση του Χριστού. Ο Παύλος επιθυμούσε να τις ξεκαθαρίσει με την επιστολή του. Τους διδάσκει, επίσης, για την άγια ζωή.

Εδάφια-κλειδιά: Α' Θεσσαλονικείς 3:5, « Γι' αυτό και εγώ, μη υποφέροντας πλέον, έστειλα για να μάθω την πίστη σας, μήπως σας πείραξε αυτός που πειράζει, και ο κόπος μας αποβεί εις μάτην.»

Α' Θεσσαλονικείς 3:7, «Γι' αυτό παρηγορηθήκαμε αδελφοί για σας μέσα σε όλη τη θλίψη και τη στενοχώρια μας εξαιτίας της πίστης σας.»

Α' Θεσσαλονικείς 4:14-17, «Εμείς πιστεύουμε ότι ο Ιησούς πέθανε κι αναστήθηκε· το ίδιο πιστεύουμε κι ότι αυτούς που πέθαναν πιστεύοντας στον Ιησού, ο Θεός θα τους αναστήσει για να ζήσουν μαζί του. Με βάση τη διδασκαλία του Κυρίου σάς λέμε τούτο: Εμείς που θα είμαστε ακόμη στη ζωή κατά την παρουσία του Κυρίου, δεν θα προηγηθούμε στη συνάντηση με τον Ιησού από κείνους που θα έχουν πεθάνει. Γιατί, ο ίδιος ο Κύριος με πρόσταγμα, με φωνή αρχάγγελου και με σάλπιγγα Θεού θα κατεβεί από τον ουρανό και αυτοί που πέθαναν πιστοί στον Χριστό θ' αναστηθούν πρώτοι. Έπειτα, εμάς που θα είμαστε ακόμα στη ζωή, θα μας αρπάξουν σύννεφα μαζί μ' εκείνους, για να προϋπαντήσουμε τον Κύριο στον αέρα κατά τον ερχομό του· κι έτσι θα είμαστε για πάντα μαζί με τον Κύριο.» (ΝΜΒ)

Α' Θεσσαλονικείς 5:16-18, «Πάντοτε να χαίρεστε. Αδιάκοπα να προσεύχεστε. Σε όλα να ευχαριστείτε· επειδή αυτό είναι το θέλημα του Θεού σε σας εν Χριστώ Ιησού.»

Σύντομη σύνοψη: Τα πρώτα τρία κεφάλαια αφορούν (α) την επιθυμία του Παύλου να επισκεφτεί την εκκλησία της Θεσσαλονίκης, την οποία δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει επειδή ο Σατανάς τους εμπόδιζε (Α' Θεσσαλονικείς 2:18), (β) το ενδιαφέρον που έδειξε ο Παύλος γι' αυτούς και (γ) την ενθάρρυνση που έλαβε ακούγοντας τα νέα τους. Ο Παύλος, στη συνέχεια, προσεύχεται γι' αυτούς (Α' Θεσσαλονικείς 3:11-13). Στο κεφάλαιο 4, καθοδηγεί τους πιστούς της Θεσσαλονίκης στο πώς να ζουν εν Χριστώ Ιησού μια άγια ζωή (Α' Θεσσαλονικείς 4:1-12). Ο Παύλος συνεχίζει να τους διδάσκει σχετικά με μια παρανόηση που είχαν. Τους λέει πως όσοι έχουν πεθάνει εν Χριστώ Ιησού, θα πάνε μαζί Του στον Ουρανό κατά την δεύτερη έλευση Του (Α' Θεσσαλονικείς 4:13-18, 5:1-11). Η επιστολή τελειώνει με κάποιες νουθεσίες για τη χριστιανική ζωή.

Συνδέσεις: Ο Παύλος υπενθυμίζει στους Θεσσαλονικείς ότι ο διωγμός που υφίσταντο από τους «ομοεθνείς τους» (εδ. 2:15), τους Ιουδαίους που απέρριψαν τον Μεσσία τους, είναι ο ίδιος που υπέφεραν και οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης (Ιερεμίας 2:30, Ματθαίος 23:31). Ο Ιησούς προειδοποίησε ότι οι αληθινοί προφήτες πάντοτε διώκονται από τους ασεβείς (Λουκάς 11:49). Ο Παύλος υπενθυμίζει την ίδια αλήθεια στους Κολοσσαείς.

Πρακτική εφαρμογή: Το βιβλίο αυτό μπορεί να έχει εφαρμογή σε πολλές καταστάσεις στη ζωή. Μας δίνει την πεποίθηση πως ως χριστιανοί, είτε νεκροί είτε ζωντανοί, όταν ξανάρθει ο Χριστός θα είμαστε μαζί Του (Α' Θεσσαλονικείς 4:13-18). Μας διαβεβαιώνει πως ως χριστιανοί δεν θα γίνουμε αντικείμενο της οργής του Θεού (Α' Θεσσαλονικείς 5:8-9). Μας καθοδηγεί πώς να διάγουμε καθημερινά τη χριστιανική ζωή (Α' Θεσσαλονικείς 4-5).

English



Επισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο Α' προς Θεσσαλονικείς επιστολή
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries